drie vrouwen die op een auto zitten met het portier open

Hoe ik fotografeer | Cinemagraphs maken

Virgo Haan

Soms kan een nieuwe camera of nieuwe technologie je verbeelding en creativiteit stimuleren. Ik maak al ongeveer tien jaar lang cinemagraphs, foto’s met een eenvoudige, herhalende beweging erin. Het is niet dat ik dat saai vond worden, maar ik wilde iets nieuws proberen en met de kracht van de Sony Alpha 7S III kon dat.

Click to play | © Virgo Haan

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om de verhalen van mijn klanten te vertellen. Het is altijd lastig om op te vallen: op oververzadigde sociale media krijgt alles wat anders oogt aandacht. Als ik dankzij technologie iets nieuws kan proberen, zijn mijn klanten altijd bereid om het uit te testen.

Techniek
Mijn nieuwe afbeeldingen zijn eenvoudige, korte loops zonder begin, midden of eind. Ze lijken in sommige aspecten op mijn cinemagraphs – het onderwerp is nog steeds bevroren – maar nu zijn er kalmere momenten en beweegt het licht in plaats van een enkel element.

Click to play | © Virgo Haan

Onlangs heb ik samengewerkt met de Zuid-Afrikaanse rapper Moozlie. Ik zette mijn Alpha 7S III op een statief om de camera stabiel te houden en filmde in 4K-resolutie met 120 fps. Ik vroeg Moozlie om een paar seconden volledig stil te zitten terwijl mijn assistent licht langs de auto bewoog. Door de bewegende lichten kwam haar gezicht op uit de schaduw en werd het daarna weer verhuld. Door iets meer dan één seconde beeldmateriaal op een tijdlijn van 24 fps zetten, kon ik een clip in slow motion maken van ongeveer vijf seconden. In de loop lijkt Moozlie bevroren; alleen haar oorbel zwaait heen en weer en het licht beweegt langs haar heen. Vervolgens maakte ik een video waarin haar gezicht uit de schaduw komt en weer wordt verhuld.

Belichting
Bij het maken van herhalende video’s is de belichting erg belangrijk. Om een soepele loop te maken, moet de belichting aan het begin en het einde hetzelfde zijn. Ik meet de belichting altijd op het belangrijkste element van de scène, meestal een gezicht. Voor een histogram gebruik ik de modus voor handmatige belichting van mijn Alpha 7S III en vraag ik mijn assistent het licht direct op het gezicht van het onderwerp te richten, waarna ik mijn belichting vastzet. Zo weet ik zeker dat, ook bij maximale helderheid, het licht niet de belichting overtreft en het gezicht perfect belicht wordt. Met dit alles gedaan, vraag ik mijn assistent het licht een andere kant op te richten, zodat alles in de schaduw valt. Vervolgens start ik mijn opname, beweeg ik het licht eerst naar het onderwerp en wend ik het daarna weer af.

Click to play | © Virgo Haan

De loop begint en eindigt met het gezicht in de schaduw. Zelfs wanneer het licht het felst is, zal het gezicht niet overbelicht worden.

Beweging
Voor een andere video vroeg ik Moozlie om in de auto te gaan zitten, maar deze keer zette ik mijn Alpha 7S III met FE 16-35mm f/2.8 G Master-lens op een gimbal om een soepele beweging te maken. Ik filmde weer in 4K met 120 fps. Ik bewoog de camera op de gimbal voor een vloeiende beweging de auto in. Met een groothoeklens zoals de 16-35mm voelt het alsof je zelf door de omgeving glijdt.

Ik zette ongeveer een halve seconde van dit beeldmateriaal op een tijdlijn om een clip in slow motion te maken van ongeveer twee seconden. Daarna heb ik de clip achterstevoren afgespeeld. Het eindresultaat is een korte loop waarin de camera eindeloos de auto in en uit gaat, terwijl Moozlie helemaal niet beweegt. In dit geval gebruikte ik een gimbal, maar ik heb ook zulke loops gemaakt met de Active Mode van de Alpha 7S III, met evenveel succes.

Zelf uitproberen
Mijn advies voor mensen die cinemagraphs, histogrammen of herhalende clips willen maken? Mensen houden van eenvoud. Wees niet bang om te experimenteren, maar je hoeft niet alles op alles te zetten om iets moois te kunnen maken.

Click to play | © Virgo Haan

De technologie die creators zoals wij gebruiken, blijft veranderen en evolueren. Volg de nieuwste ontwikkelingen en laat je inspireren.

 

Credits
Ballzy X PopSpot X MOOZLIE
Klant: @ballzy_est
Model: @moozlie

Fotograaf
Virgo Haan

Artdirector
Andreas Aru
@andr3asaru

Producer
Sander Rootslane
@rootslane

Stylist / grimeur
Liisa-Chrislin Saleh
@lisasalvaje

Uitgelichte producten

Virgo Haan

Virgo Haan | Estonia

"Ik doe mijn best om werken te maken die het dagelijks leven overstijgen."

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd