Toen ik net begon met fotograferen, vond ik het fantastisch om portretten te maken en de verhalen van de mensen om mij heen te vertellen. Ik vind dit na 17 jaar nog steeds.
Je onderwerp benaderen
Portretfotografen moeten hun onderwerp anders benaderen. Wanneer je landschapsfotograaf of macrofotograaf bent, blijft je onderwerp hetzelfde. Het werk van portretfotografen gaat over onze onderwerpen. Daarom moeten we menselijk gedrag begrijpen. Wanneer ik iemand fotografeer, maak ik een praatje met ze. Ik vraag ze naar hun gevoelens, carrière, voorkeuren, pijn of dromen. Hoe meer ik over hun leven te weten kom, des te beter ik ze kan plaatsen in de uiteindelijke compositie en het beeld.
De compositie bepalen
Op dit moment fotografeer ik mijn onderwerpen met een Sony Alpha 7R IV. De camera heeft een fantastische resolutie van 61 MP, perfect voor commerciële foto’s en persoonlijke projecten. Deze resolutie komt goed van pas wanneer ik een beeld moet bijsnijden omdat ik verschillende formaten of verhoudingen nodig heb, zoals bij een advertentie. Zo kan ik bij de bewerking creatief omspringen met mijn compositie.
Scherpstellen
Wanneer ik portretten of modefoto’s maak, gebruik ik altijd de eye-autofocus. Ik heb deze altijd aanstaan, zodat ik direct kan beginnen met fotograferen wanneer ik mijn Alpha 7R IV uit mijn tas haal. Hierdoor kan ik me concentreren op het gesprek met mijn onderwerp en hoef ik me geen zorgen te maken over de scherpstelling op de ogen.
Creatief met licht omgaan
Een van de belangrijkste manieren waarop ik creatief blijf, is spelen met licht. In de afgelopen 17 jaar heb ik veel geleerd over licht, maar ik ben nog lang niet klaar met leren en experimenteren. Ik heb veel verschillende soorten lampen, zoals led-lichten, zaklampen en lichtomvormers. De afgelopen jaren ben ik bezig geweest met een project met uv-lampen en lichtgevende make-up. De make-up licht op onder het uv-licht en vormt zo zelf de belichting. Ik koop continu nieuwe soorten lampen voor mijn studio. Experimenteren met licht kan het verschil maken en leiden tot nieuwe, creatieve manieren van fotograferen.
Met het licht vertel ik de verhalen van mijn onderwerpen. Ik nam een foto van een model met wat ik een ‘koele look’ noem. Ik maakte de foto door alleen de bovenste helft van haar gezicht te belichten met een fresnellamp. Ik wilde wat details weghalen uit het beeld om de nadruk op dit gedeelte van haar gezicht te leggen. Daarom creëerde ik een contrast tussen de koele, blauwzwarte achtergrond en de oranje en gele tinten in haar gezicht en make-up. Dit creëerde zowel een kleurcontrast als een licht-donkercontrast.
De lens kiezen
Als Sony gebruiker heb ik het geluk dat ik veel verschillende en speciale soorten lenzen kan gebruiken. Ik heb een paar ‘standaardlenzen’ voor portretopnames. De eerste is de FE 85mm f/1.4 G Master-lens. Deze lens produceert een zijdezachte bokeh wanneer je fotografeert met het diafragma open. Ik kan het onderwerp van de achtergrond scheiden, dus deze lens is zeer geschikt voor buitenfotografie.
Ook ben ik dol op mijn FE Sonnar T* 55mm f/1.8 ZA-lens voor wanneer ik een totaalportret of half-totaalportret fotografeer. Met deze lens krijg je een hoog contrast en veel scherpte. Als ik weinig tijd heb, of buiten of op locatie werk, dan gebruik ik de veelzijdige FE 24-70mm f/2.8 G Master. Met de zoom van die lens kan ik de compositie snel veranderen.
En als laatste gebruik ik de Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS-lens, misschien een vreemde keuze. Ik gebruik deze lens vaak voor commerciële foto’s, omdat de resultaten heel scherp zijn. Ik gebruik deze lens veel voor portretten, maar ook voor close-ups of macrofoto’s van bijvoorbeeld make-up of juwelen. De brandpuntsafstand is perfect voor standaardportretten en de minimale scherpstelafstand is heel klein. Ik hoef dus alleen maar iets dichterbij te gaan staan om de details te fotograferen.
In de flow blijven
Ook ben ik erg blij dat ik mijn Sony Alpha 7 IV draadloos kan verbinden. Ik kan mijn camerascherm delen met een tablet, zodat de klant of artdirector kan zien wat ik fotografeer en direct feedback kan geven. Zo kunnen we blijven fotograferen en hoeven we de sessie niet steeds te onderbreken om de foto’s te bekijken.
Dit soort praktische functies geven me creatieve vrijheid. Als ik één advies kon geven aan mensen die willen beginnen met commerciële portretten, zou ik zeggen dat de schaduw zelfs nog belangrijker is dan het licht. Als je niet met schaduw kunt werken, begrijp je licht niet!
"Mijn camera is het enige hulpmiddel waarmee ik licht kan gebruiken als taal om te communiceren met de wereld en degenen die ik fotografeer."