portret van een dame in het rood die een gezicht trekt

Hoe ik fotografeer | Kunstzinnige portretten

Nemanja Maraš

Een van de belangrijkste redenen waarom ik voor portretfotografie koos, is dat ik graag dieper inga op mijn subject en probeer iemands ware persoonlijkheid te laten zien in een stilstaand beeld. Voor mij heeft de menselijke geest iets intrigerends en ik wil door middel van mijn fotografie pure, eerlijke portretten maken van mensen. 

portret van een man met een videocamera in de hand

© Nemanja Maraš | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/2.8, ISO 320

De timing bepalen

Als je momenten wilt vastleggen die een eerlijk portret opleveren, is het cruciaal dat je de sluiter op het juiste moment indrukt. Voor een paar recente projecten was timing essentieel om het verhaal te vertellen. Ik houd vooral van portretten waarbij het subject niet precies weet wanneer ik de foto maak. Om het perfecte shot te krijgen, geef ik het subject geen instructies vooraf, maar probeer ik diegene op een onbewaakt moment te fotograferen zodat de foto zo natuurlijk mogelijk wordt.

portret van een lachende dame

© Nemanja Maraš | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/250s @ f/2.8, ISO 400

Als ik met een subject in de studio werk, pas ik een soortgelijke aanpak toe. Ik probeer iemand niet te veel te sturen, of liever nog helemaal niet. Ik doe mijn best om iemand zich op zijn of haar gemak te laten voelen en bestudeer en observeer het subject vervolgens. Ik vraag weleens of iemand zijn of haar hand of hoofd iets wil bewegen en soms maken we een praatje om het subject af te leiden van de camera. In sommige gevallen gaat het gesprek de diepte in, vooral als ik iemand goed ken. Dat is wanneer ik de foto wil maken.

Wat me helpt dit soort emoties vast te leggen, is de eye-autofocus op mijn Sony Alpha 7 III. Ik fotografeer graag met een volledig open diafragma. Dankzij de eye-autofocus kan ik me volledig op de communicatie met het subject richten, want ik weet dat het oog haarscherp wordt als ik de sluiterknop indruk.

portret van een dame met een brede hoed

© Nemanja Maraš | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/2.8, ISO 400

Ideeën en locaties

Er zijn overal wel ideeën te vinden. Het is misschien een beetje een cliché, maar je weet nooit wanneer je inspiratie krijgt. Ik ga het liefst voor eenvoudige locaties en achtergronden en ik heb veel van mijn foto's tegen een witte achtergrond in mijn studio gemaakt. Ik houd van de eenvoud van een effen witte of zwarte achtergrond, want hierdoor zijn er geen afleidingen en gaat mijn aandacht (en die van de kijker) volledig naar het subject en de emoties die op het gezicht te zien zijn.

portret van een dame met siersteentjes rondom haar ogen

© Nemanja Maraš | Sony α7R IV + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/2.8, ISO 2500

Als je op locatie fotografeert, kan dat wel bijdragen aan het verhaal en wordt een portret minder ambigu. Een goed voorbeeld van zo'n shot is een portret van Anastasia. Dat maakte ik met de Alpha 7R IV en ik vind de kleuren, de scherpte en alle andere elementen op de foto geweldig. Waar ik echter het meest van onder de indruk ben, is de belichting. Op deze foto zien we twee soorten licht: gele achtergrondverlichting van de straatlantaarns en drie lichten van voren, waarvoor we de ledlampjes van smartphones hebben gebruikt. De belangrijkste lichtbron in deze foto is het ledlicht van een smartphone op twee meter afstand. De Sony Alpha 7R IV heeft zo'n groot dynamisch bereik dat ik zelfs bij zo weinig licht moeiteloos het portret kon schieten en de emoties van het subject kon vastleggen.

twee mannen die een model verlichten met hun smartphones

© Nemanja Maraš | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/1.8, ISO 2500

Lampen en camera's

Als ik een subject belicht, probeer ik mijn opstelling zo simpel mogelijk te houden, zodat de apparatuur niet in de weg staat. Ik gebruik maar een of twee lampen: de belangrijkste is een grote, zachte lichtbron vanuit een diepe flitsparaplu of softbox en de tweede is de belangrijkste lichtbron voor het gezicht. Op locatie geldt zo'n beetje hetzelfde. Ik benut zo veel mogelijk het omgevingslicht en gebruik slechts een kleine lamp om het gezicht van mijn subject te belichten.

portret van een opzij kijkende man met een bril

© Nemanja Maraš | Sony α7 III + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/2.8, ISO 400

Advies

Ik fotografeer doorgaans met mijn Alpha 7 III, maar gebruik voor bepaalde projecten soms ook een Alpha 7R IV. En ik combineer ze altijd met prime-lenzen. Op dit moment gebruik ik de Zeiss Sonnar T* 55 mm f/1.8 ZA, de FE 28 mm f/2, de FE 85 mm f/1.8 en de FE 90 mm Macro G OSS. Als ik één lens moest kiezen, zou dat die van 55 mm zijn. Die past het best bij mijn werkwijze en portretstijl. Het beste advies dat ik kan geven aan fotografen die kunstzinnige of redactionele portretten willen maken, is om zichzelf te zijn en hun eigen ideeën te verkennen. Jezelf zijn is soms het lastigst, maar met genoeg geduld en inzet komt alles uiteindelijk samen.

Uitgelichte producten

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd