den lennie maakt videobeelden met een sony alpha 7III

Video opnemen

Den Lennie

Professioneel filmmaker Den Lennie deelt zijn waardevolle inzichten met betrekking tot het opnemen van video. Hij behandelt alles van de basisprincipes van belichting tot het opnemen van geluid met de Sony FS5 II- en α7 III-camera's.

Inleiding

Deze serie is gemaakt voor fotografen die zowel videobeelden als stills willen maken. De α7 III en de FS5 II leveren beide hoogwaardige videobeelden en in deze videoserie laat ik je zien hoe je elk van deze camera's kunt gebruiken om de beste resultaten te behalen.

Vormfactor

De belangrijkste keuzes zijn vaak wat je vastlegt en waar je dat doet. In sommige situaties wil je een kleine, discrete camera, zoals de ILC, en in andere situaties draait het allemaal om ergonomie en accessoires.

Opnamemedia

Foto's worden meestal in de indeling RAW, JPEG of een combinatie van beide gemaakt. Video is een ander verhaal. Hierbij zijn efficiënte codecs en snelle media essentieel.

Sluitertijd

Een van de grootste uitdagingen waar fotografen mee te maken krijgen als ze voor het eerst gaan filmen, is de relatief korte sluitertijd. Deze is gelinkt aan de framesnelheid waarmee je beelden schiet. Voor realistische bewegingsonscherpte in video's moet je je aan de zogenaamde 180-gradenregel houden.

Witbalans

Als je bij video de camera de ene kant op richt, krijg je een bepaalde kleurtemperatuur. Richt je de camera vervolgens een andere kant op, dan krijg je weer een totaal andere kleurtemperatuur.

De belichting instellen

Er zijn drie belangrijke elementen die een rol spelen bij de juiste belichting van foto's: het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde. Deze zijn ook belangrijk voor videobeelden, maar je gebruikt ze op een heel andere manier.

Geluid opnemen

Audio van slechte kwaliteit kan een geweldige video verpesten en je raakt de interesse van kijkers hierdoor al snel kwijt, hoe goed je shots ook zijn. Professionele audio-XLR-verbindingen kunnen een groot verschil maken.

Beeldprofielen

Deze vooraf ingestelde profielen bieden je snelle opties voor verschillende creatieve looks tijdens het maken van videobeelden. De FS5 II heeft er maar liefst tien om uit te kiezen, waaronder profielen die zijn geoptimaliseerd voor HDR- en logbeelden.

Hoge framesnelheden

Een van de gaafste functies van de α7III en de FS5II is de mogelijkheid om slowmotionbeelden te maken. Hierbij film je met een hogere framesnelheid, bijvoorbeeld 100 fps, en vertraag je de beelden weer tijdens de nabewerking of, in het geval van de FS5 II, op de camera zelf.

Uitgelichte producten

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd