een groene ijsvogel die richting het water duikt

Beste tips: Fotograferen tijdens het golden hour

met je Sony Alpha-camera

Wees op tijd

Het uur voor zonsopgang of zonsondergang staat over het algemeen bekend als het golden hour. In het golden hour is het licht warmer, zijn de schaduwen lang en heeft het licht een bepaalde magische sfeer die alleen op deze momenten te voelen is. De landschappen komen in dit licht tot leven, en dat is een van de vele redenen waarom fotografen graag in dit tijdsbestek fotograferen.

Ga er niet van uit dat je tijdens zonsopgang aan kunt komen en kunt beginnen met fotograferen. Zoek van tevoren exact uit waar de zon opkomt of ondergaat. Het licht verandert constant, hoewel dit misschien niet opvalt terwijl je bezig bent. Binnen een paar minuten kan het licht totaal veranderd zijn. Bedenk dus wat je wilt fotograferen en arriveer ruim voordat het magische uurtje begint.

naaldboompje op een rots met de ondergaande zon op de achtergrond © Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/5000s @ f/3.2, ISO 100

Camera’s en lenzen

Als je landschappen fotografeert, wil je een camera met een zo hoog mogelijke resolutie. Daarom zijn de Sony Alpha 7R V en Alpha 7R – allebei met een sensor van 60 megapixels – goede keuzes voor dit soort fotografie. De lenskeuze hangt af van het landschap, maar over het algemeen gebruikt men een groothoeklens of een telelens. Gebruik lenzen als de FE 16-35mm f/2.8 GM II of FE 12-24mm f/2.8 GM voor een groothoekfoto of focus op een specifiek deel van de scène met de telefotozijde van de FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II-lens.

Laat je echter niet tegenhouden door je camera en lenzen, want je kunt behalve landschappen nog veel meer fotograferen tijdens het golden hour.

een hutje met strodak in het licht van de avondzon © İlhan Eroğlu | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/8.0, ISO 160

Ga verder dan alleen landschap

Dankzij de prachtige lichtval tijdens het golden hour kun je prachtige gevarieerde content vastleggen. Straatfotografen kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van de lange schaduwen en het goudgele licht om krachtige foto’s met veel contrast te maken. Portretfotografen kunnen het zonlicht inzetten als een soort enorme gouden softbox voor het maken van zachte portretten. Als het licht alsnog te hard is, kan er een reflectiescherm worden gebruikt om de schaduwen iets te verlichten met het warme licht.

Ook kun je rond dit uur goed de natuur fotograferen. Wilde dieren gaan dan op zoek naar eten en insecten liggen stilletjes op te warmen in het zonlicht. Haal alles uit deze korte tijd en gebruik de zon als een gigantische studiolamp.

drinkende giraffe op de savanne in de avondzon © Francis Bompard | Sony α7R III + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/4000s @ f/2.8, ISO 1250

Fotografeer in de zon

Het golden hour is het perfecte moment voor het maken van foto’s met tegenlicht. Foto’s met silhouetten zijn makkelijk te maken als je het onderwerp voor een goed verlichte achtergrond zet. Wanneer licht door de takken in een mistig bosgebied valt, kan dit een prachtig effect hebben.

boom in de mist © Albert Dros

Maak zonnesterren

Meestal proberen fotografen te vermijden dat de zon direct op de foto komt, maar bij een laagstaande zon kan dat lastig zijn. In plaats van een goede compositie aan je voorbij te laten gaan, kun je de zon ook een deel van de foto maken.

Als je het diafragma verkleint, bijvoorbeeld naar f/16, kan dit de zon een stervorm geven. Het aantal punten van de ster hangt af van het aantal diafragmalamellen van je lens. Als de lens een even aantal diafragmalamellen heeft, krijg je een even aantal punten. Een lens met acht diafragmalamellen produceert bijvoorbeeld een zonnester met acht punten. Als je lens echter een oneven aantal diafragmalamellen heeft, krijg je tweemaal zoveel punten. Een lens met zeven lamellen produceert dus een zonnester met 14 punten. Je kunt dus experimenteren met verschillende lenzen om te zien welke het beste effect geeft.

Dankzij de uitstekende optische coating kunnen de lenzen van Sony prachtige zonnesterren produceren met minimale schittering. Je kunt dus creatief te werk gaan zonder je zorgen te hoeven maken over afleidende factoren in je foto.

windmolen op een dijk met een zonnester op de achtergrond © Albert Dros | Sony α7R V + FE 16-35mm f/2.8 GM II | 1/640s @ f/22, ISO 200

Belichtingsinstellingen

Dankzij de scherpe belichtingshoek is het golden hour een goed moment om te experimenteren met belichtingsinstellingen. Wat je echter wilt vermijden, is dat de hooglichten in de lucht zo overbelicht raken dat ze helemaal wit worden. Houd het histogram van de camera goed in de gaten. Het histogram is te vinden op het scherm op de achterkant of in de zoeker. Als de rechterzijde van het histogram een hoge piek toont, betekent dit dat je hooglichten helemaal wit zijn. Verlaag de belichting om details zoals wolken te behouden. Als de afbeelding er te donker uitziet, kun je bij de bewerking de schaduwgebieden altijd lichter maken. Alle details die verloren raken in de hooglichten kun je niet meer terughalen. Gelukkig hebben Sony Alpha-camera’s een geweldig dynamisch bereik, zodat je zoveel mogelijk details in de hooglichten en schaduwen kunt vastleggen.

een kroeskoppelikaan die landt op het water © Gustav Kiburg | Sony α1 + FE 300mm f/2.8 GM OSS | 1/8000s @ f/4.0, ISO 1600

Kijk ook eens de andere kant op

Het is makkelijk om te focussen op de prachtige zon voor je, en veel fotografen vergeten daarom soms de scène van een andere kant te bekijken. Draai je ook eens om. Zie hoe het landschap transformeert als je fotografeert met de zon achter je. Het werpt vaak vruchten af om te fotograferen vanuit een minder voor de hand liggende hoek.

Uitgelichte producten

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd