vuurwerk boven het water

Beste tips: Een vuurwerkshow fotograferen

met je Sony Alpha-camera

Bereid je goed voor

Vuurwerk is weg voordat je het weet, dus bereid je goed voor. Bedenk welke beelden je wilt maken en ga overdag vast naar de locatie toe om te kijken wat de beste plek is en welke lenzen je nodig hebt, zodat je er helemaal klaar voor bent als het vuurwerk de lucht in gaat.

In het donker is het lastig om iets te vinden in je cameratas, dus pak je tas zorgvuldig in. Een kleine zaklamp is altijd handig voor als je iets zoekt, of om te zien waar je loopt.

mensen die naar het vuurwerk kijken

© Arthur Chauvineau

Instellingen

Fotografeer liever in RAW dan in JPEG voor maximale flexibiliteit. Zo vang je meer details en is het makkelijker om je belichting tijdens de nabewerking te verfijnen.

Keuze van de lens en compositie

Als het vuurwerk recht boven je is, kan een groothoeklens handig zijn. Sony gebruikers hebben het geluk dat er veel geweldige opties zijn qua groothoeklenzen, zoals de FE 14mm f/1.8 GM, de FE 20mm f/1.8 G, of de flexibele FE 12-24mm f/2.8 GM-zoomlens. Een meer betaalbare optie is de FE 12-24mm f/4 G-zoomlens.

Als je wat verder van het vuurwerk af staat, bijvoorbeeld als je er vanaf een heuvel tegenaan kijkt, heb je een goede brandpuntsafstand nodig. Een zoomlens als de FE 24-70mm f/2.8 GM II-lens of de FE 24-105mm f/4 G OSS-lens is een goede keuze om naar wens in te kunnen zoomen.

kussend stel voor een vuurwerkexplosie

© Davide Monteleone | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/80s @ f/2.8, ISO 6400

Stabilisatie en sluitertijd

Om vuurwerk dat uit elkaar spat vast te leggen, heb je een sluitertijd nodig die kort genoeg is om dat moment te bevriezen, maar lang genoeg is om ook wat licht binnen te laten. De kortste sluitertijd waarmee je vanuit de hand kunt fotograferen hangt af van een aantal factoren, zoals de brandpuntsafstand van je lens en hoe stabiel je de camera kunt houden. Zorg ervoor dat je de SteadyShot van je camera en/of lens aanzet om elke kleine beweging te beperken. Begin met een sluitertijd tussen 1/10e seconde en 1/30e seconde en check dan je beelden om te zien of er aanpassingen nodig zijn.

Om lichtsporen of meerdere vuurwerkuitbarstingen te fotograferen, heb je een langere belichtingstijd nodig. Gebruik hiervoor een statief om de camera helemaal stil te houden. Hoe lang je sluitertijd precies moet zijn hangt af van je persoonlijke voorkeur. Het kan bijvoorbeeld 1 seconde of 30 seconden zijn. Voel je vrij om te experimenteren en laat je creativiteit de vrije loop.

Continu fotograferen

Wanneer je de uitbarsting van één vuurpijl wilt vastleggen, is het beter om geen lange sluitertijd te gebruiken, maar over te gaan tot continu fotograferen en dan een paar keer af te drukken om de kans op een goede foto te vergroten. Om en nabij 3-5 fps is juiste snelheid om te fotograferen.

Diafragma en ISO-gevoeligheid

Aangezien je sluitertijd afhangt van hoe je het vuurwerk in beeld wilt brengen, zou je de ISO-gevoeligheid zo laag mogelijk moeten houden voor zo min mogelijk ruis. Wat het diafragma betreft, begin met gemiddelde instelling – f/8 is goed om mee te beginnen. Met vuurwerk is het nu eenmaal zo dat het niet altijd direct lukt, dus pas je belichtingsinstellingen net zo vaak aan tot je tevreden bent.

Het kan iets toevoegen om bijvoorbeeld het silhouet van een groep mensen of een boom op de voorgrond te hebben. Als je iets op de voorgrond goed in beeld wilt krijgen, kun je overwegen om het diafragma nog meer te verkleinen om meer scherptediepte te creëren. Als dit het geval is, dan kun je deze terugval in belichting compenseren door de ISO-gevoeligheid te verhogen. Nogmaals, vuurwerk fotograferen is niet makkelijk, en het komt aan op uitproberen wat het beste werkt in jouw situatie.

verschillende kleuren vuurwerk tegen een nachthemel

© Elisha Terada

Ruisonderdrukking bij lange belichting

Iets waar je zeker aan moet denken bij foto’s met een belichtingstijd van langer dan één seconde, is dat je in het menu van je camera de optie NR lang-belicht (Noise Reduction, ruisonderdrukking) inschakelt. Hiermee schakel je de ruisonderdrukking gedurende de hele de sluitertijd in. Dus bij een belichting van 10 seconden blijft de ruisonderdrukking nog 10 seconden aanstaan om eventuele ruis te beperken.

Focussen

Om vuurwerk tegen een nachtelijke hemel te fotograferen, kun je het beste de handmatige focus gebruiken. Als de lucht echt zwart is, kan de camera nergens automatisch op focussen, dus ga over op handmatig en gebruik oneindige focus. Op het camerascherm is de oneindige focus te herkennen aan het symbool ∞. Hou er rekening mee dat er lenzen bestaan die voorbij oneindig kunnen focussen, dus controleer dat van tevoren. Als de maan of sterren zichtbaar zijn, kun je die als referentiepunt gebruiken.

Uitgelichte producten

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd