Een persoonlijke kijk op een nationale crisis

Menelaos Myrillas

Hoewel hij nu vooral bekendstaat om zijn prachtige, vindingrijke reportagefotografie, begon de Griekse Menelaos Myrillas zijn carrière eigenlijk als portretfotograaf.

menelaos myrillas sony alpha 9 prins Charles en Camilla die koffiedrinken in een café

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/500s @ f/4.0, ISO 800

Rond de eeuwwisseling, toen de financiële crisis in Griekenland een grote rol begon te spelen, begon Menelaos zich steeds ongemakkelijker te voelen bij de decadentie van de wereld van celebrity's en mode. Hierdoor kwam hij uiteindelijk in de fotojournalistiek terecht.

menelaos-myrillas-sony-alpha-9-lady-sitting-on-a-garden-chair-holding-a-glass-of-wine

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/2.8, ISO 200

“Ik voelde me eerlijk gezegd niet meer prettig bij lifestylefotografie”, vertelt hij. “Ik heb er niets tegen, maar als er zo veel gaande is in je land... Ik voelde me een beetje ongemakkelijk bij het maken van dat soort foto's. Dat was het moment waarop de fotojournalistiek echt mijn interesse begon te wekken. Ik wilde graag in beeld brengen wat er allemaal om me heen gebeurde.”

menelaos myrillas sony alpha 9 portret van Lenin achter een reclamebord van Coca Cola

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/80s @ f/18, ISO 2000

Een van de dingen die Menelaos’ foto's anders maken, is dat hij zijn mening openlijk uit door middel van zijn fotografie.

“Ik denk dat je in goede foto's de persoonlijke visie van de fotograaf kunt zien”, vertelt hij ons. “Veel mensen zeggen dat je dingen alleen moet vastleggen en neutraal moet zijn, maar ik geloof niet in neutraliteit, zeker niet als het om een verhaal in je vaderland gaat. Als je naar een oorlogsgebied gaat, ben je daar met iemand die je erheen heeft gebracht, iemand van één van de twee kanten. Hierdoor krijg je altijd een eenzijdig beeld van de situatie. Ik weet dus niet hoe objectief reportagefotografie überhaupt kan zijn, maar ik ben niet bang om toe te geven dat ik verre van neutraal ben.”

menelaos myrillas sony alpha 9 glimlachende dame die gedeeltelijk wordt verhuld door mensen op de voorgrond

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/250s @ f/4.0, ISO 6400

Menelaos fotografeert niet alleen vanuit unieke oogpunten, maar maakt zijn foto's ook op een onconventionele manier. In plaats van twee camera's met verschillende lenzen te gebruiken, wat veel fotojournalisten doen, gebruikt hij vaak maar één camera tegelijk. Hij benut de momenten waarop hij van lens wisselt om een paar seconden na te denken. “Ik neem graag even adempauze als ik van lens wissel. Ik weet dat dat niet heel gebruikelijk is in de fotojournalistiek, maar zo krijg ik de kans om even te reflecteren.”

menelaos myrillas sony alpha 9 schaduwportret van opzij

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/60s @ f/4.0, ISO 6400

Menelaos gebruikt zijn Sony α9 daarom vaak met de FE 24-70 mm f/2.8 GM of de 24-70 mm f/4 ZA, en hij heeft de FE 70-200 mm f/4 G klaarliggen voor gebruik. Het bereik van 24-200 mm is meestal voldoende voor zijn foto's.

Dankzij de tijd die hij neemt om na te denken, zit er altijd een diepere betekenis achter Menelaos’ foto's. Vaak gaat het om dingen die hem persoonlijk aangaan en die wat context en begrip van het grotere verhaal vergen. Op een van dit soort foto's is een politicus te zien die door de bosjes loopt en door bruinverbrande bladeren wordt verhuld.

menelaos myrillas sony alpha 9 man met verhuld gezicht achter een bosje met verbrande bladeren

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/250s @ f/8.0, ISO 100

“Ik heb een foto van de leider van de oppositiepartij, Kyriakos Mitsotakis, bij een ceremonie waarop het begin van het schooljaar werd ingeluid. Hierop is zijn gezicht niet te zien. Een paar maanden daarvoor waren meer dan honderd mensen omgekomen bij bosbranden in het gebied waar deze foto is genomen. Volgens een Grieks gezegde 'ontvang je de verbrande aarde' als je de politiek in gaat, dus toen ik de foto nam, had ik dit in gedachten. Omdat dit voor elke politicus geldt, wilde ik de foto algemeen maken. Daarom liet ik zijn gezicht niet zien.”

Menelaos' uitrusting heeft hem echt geholpen deze unieke foto te maken. “Zonder mijn α9 was het veel moeilijker geweest om deze foto te nemen, vanwege de geweldige manier waarop de scherpstelling wordt vergrendeld. Hierdoor ben ik lopende en rennende mensen echt anders gaan fotograferen, want ik hoef ze nu niet meer te volgen. Dankzij de 20 fps van de α9 kan ik erop vertrouwen dat ik precies het benodigde frame krijg. In dit geval zag ik waar de oppositieleider het frame binnen zou komen. Ik drukte op de Eye-AF-knop om scherp te stellen, eerst op zijn oog en vervolgens op zijn gezicht. Daarna wachtte ik. Toen ik zag dat hij het frame binnenliep, hield ik de sluiterknop ingedrukt omdat ik wist dat ik het gewenste frame scherp zou krijgen.”

menelaos myrillas sony alpha 9 Digital Economy Forum 2018 in Athene

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/160s @ f/4.0, ISO 2500

Voor Menelaos is de elektronische sluiter een van de belangrijkste functies van de α9. Zo hoeft hij niet de hele tijd het scherm te controleren zoals hij gewend was met zijn DSLR-camera.

“Ik hoef de foto's die ik heb genomen nu niet meer te controleren”, zegt hij. “Ik weet dat ik op de belichting en scherpstelling van de camera kan vertrouwen en kan me daardoor volledig op mijn foto's richten. Dankzij de camera kan ik gemakkelijker op mijn idee voor een bepaald beeld focussen en me bedenken of het in de praktijk gaat werken. Zo kan ik al mijn aandacht besteden aan de boodschap die ik wil overbrengen.”

Uitgelichte producten in dit artikel
ILCE-9
Full-frame systeemcamera Sony α9 met CMOS-sensor

ILCE-9

SEL2470Z
Vario-Tessar® T* FE 24-70 mm F4 ZA OSS

SEL2470Z

SEL2470GM
FE 24-70 mm F2.8 GM

SEL2470GM

SEL70200G

FE 70-200mm F4 G OSS

SEL70200G


x