Kan een camera je 'dapperder' maken’? En zo ja, wat bedoelen we dan met 'dapper'?
Voor Dominic Fraser betekent het grenzen durven opzoeken, zowel technisch als visueel, om autofoto's te maken met een steeds grotere dynamische impact. Auto's zijn tenslotte bedoeld om in te rijden en zien er in beweging geweldig uit. Het is de taak van de fotograaf om dat effect mooi op beeld te krijgen, net zoals het de taak van een autocoureur is om de maximumsnelheid op te zoeken en strakke bochten te maken.
Er zijn verschillende manieren om rijdende auto's te fotograferen, maar een van de meest dynamische is het tracking shot. Dit is een foto die vanuit een andere rijdende auto wordt gemaakt. De fotograaf houdt de auto scherp, maar vult de rest van het frame met bewegingsonscherpte zodat er een waar gevoel van snelheid ontstaat.
“Als je auto's fotografeert, of dat nu voor een autofabrikant of een tijdschrift is, is het belangrijk dat je het product laat opvallen”, zegt Dominic. “Mensen zien de foto's tenslotte eerder dan ze de tekst lezen. En fotograferen vanuit een andere auto is de ideale manier om dat te bereiken. Hiermee krijg je een shot waarop de hele auto in beweging te zien is. Auto's kunnen er wel uitzien als ware kunstwerken, maar ze zijn uiteindelijk bedoeld om in te rijden, dus mensen willen ze ook graag rijdend zien.”
Zijn Sony-apparatuur beschikt over verschillende functies die dat makkelijker maken. Een van de belangrijkste is de geïntegreerde beeldstabilisatie in zowel de camera als de lens. Deze functie is altijd al erg belangrijk geweest voor Dominic, vanaf het moment dat hij in 2009 overstapte naar de Sony DSLR-α900.
Hij legt uit: “Als je vanuit een rijdende auto met 1/60e van een seconde analoge foto's maakte van een andere rijdende auto, zag dat er heel goed uit, maar op een digitale camera zag hetzelfde shot er ineens veel statischer uit. Dan moest je veel lagere snelheden gebruiken, zoals 1/20e van een seconde. Maar als je achter in een auto op en neer hobbelt, is het zonder beeldstabilisatie heel lastig om met zo'n snelheid alles scherp te krijgen. De α900 bood me die stabilisatie en de α7 III doet dat nu nog beter.”
'Nog beter' betekent beeldstabilisatie met vijf stops en een gestabiliseerde lens zoals de FE 24-105 mm f/4 G OSS.
“Een van deze foto's, die van de rode Aston Martin Vantage AMR, is gemaakt in 1/8e seconde. Daar zou ik voorheen niet eens over gepeinsd hebben. Ik moet toegeven: we hadden een goed wegdek, wat heel belangrijk is, want het verschil zit 'm niet alleen in hoe stil ik zit, maar ook in de omgeving en de relatieve snelheid tussen de auto's. Dankzij de stabilisatie van de α7 III kan ik daarin meer de grenzen opzoeken. En de kans op succes is met de α7 III groter dankzij de framesnelheid, de hoge ISO-waarden, het dynamische bereik, de autofocus, de EVF en meer.”
“Ik maakte al vroeg gebruik van EVF's,” zegt Dominic, “en ze zijn sindsdien flink verbeterd, maar het voordeel is hetzelfde. Dankzij de directe terugkoppeling hoef ik me niet druk te maken over de belichting.” Hetzelfde geldt voor het dynamische bereik van de α7 III, zegt hij: “De lucht is bijna altijd lichter dan de auto die je fotografeert en je kunt in dit soort omstandigheden niet te veel met grijsverloopfilters spelen. En soms rijd je bijvoorbeeld op een zonnige dag over een weg die tussen de bomen door loopt, waardoor je veel contrast krijgt. Daar hoef je je nu niet meer druk over te maken, want met de α7 III kun je de meer belichte delen altijd terughalen.”
“Het hele systeem is gewoon zo betrouwbaar,” zegt hij ten slotte. “Dat is geweldig, want je kunt altijd op de resultaten rekenen. Ik doe mijn werk en de camera ook, zelfs als je foto's maakt in verschrikkelijke omstandigheden. Ik heb bijvoorbeeld eens in de regen foto's gemaakt van de Aston Martin Ulster, bij een preview van het Goodwood Festival of Speed. We hadden maar drie uur de tijd en de regen kwam vanaf het eerste moment met bakken uit de hemel vallen. Dankzij de aerodynamica voelde het achter in de volgauto alsof ik in een wasmachine zat, maar de klus moest worden geklaard. Gelukkig deed de α7 III zijn werk uitstekend en leverde de camera me een aantal fantastische foto's op – zoals ik al had verwacht.”
"Hoewel ik digitale fotografie al vroeg omarmde, probeer ik nog steeds foto's te maken zoals in de tijd van analoog. Ik wil dat fotografie blijft wat het is en niet verandert in digitale compositie. Ik wil mensen niet misleiden met digitale manipulatie"
Vind ons leuk op Facebook®
Volg ons op Twitter™
Volg ons op Instagram
Abonneer op ons YouTube™-kanaal