russ ellis wielrenner op een blauw met grijs gestreepte weg

Wielerfotografie

Russ Ellis

Volgens fietsliefhebber Russ Ellis heeft hij de beste baan in de wereld. Hij reist de wereld over en wordt betaald om zijn favoriete sport te fotograferen. Toch is zijn carrière niet het resultaat van een groots plan waar hij al sinds zijn jeugd mee bezig was.

Toen hij tien jaar werd, kreeg hij zijn eerste camera en dat was het begin van zijn passie voor fotografie. Maar hoewel hij op school al sportief was, zag hij de fiets alleen maar als zijn enige vervoersmiddel door Nottingham. Pas in 2013, toen een aantal vrienden een fietsvakantie op Mallorca voorstelde, raakte hij verknocht aan de tweewieler.

russ ellis wielrenner die een geplaveide straat beklimt terwijl het publiek hem toejuicht

© Russ Ellis | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/3.5, ISO 320

Rond die tijd begon Russ zijn fotografie ook steeds serieuzer aan te pakken. Hij fotografeerde een tijdje dieren in het wild en straatbeelden, maar begon daarna met lokale wielerwedstrijden en in 2015 werd hij door Cycling Weekly benaderd om voor het blad foto's te maken van Parijs-Roubaix. "Toen ik werd betaald om die eerste race vast te leggen, was ik overtuigd. Ik besefte dat dit was wat ik als beroep wilde doen."

russ ellis wielrenner die over een kronkelweg tussen kale bomen door fietst terwijl het publiek hem toejuicht

© Russ Ellis | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/3.5, ISO 200

Hij kreeg in rap tempo steeds meer aanbiedingen, tot hij later dat jaar door Sky gevraagd werd om fotograaf te zijn voor de fietscampagne 'Sky Loves Cycling'. Russ moest kiezen tussen de zekerheid van zijn kantoorbaan en de kans op een carrière waarbij hij zijn twee grootste passies kon combineren. Gelukkig koos hij voor het tweede.

In 2017, twee dagen voordat hij zou vertrekken om de Tour de France te fotograferen, kreeg Russ de kans om de α9 uit te proberen, die toen net op de markt was. Elke professionele fotograaf begrijpt dat je je uitrusting voor de volle 100% moet kunnen vertrouwen. Daarom gebruikte hij de nieuwe camera eerst naast zijn gebruikelijke, vertrouwde uitrusting.

russ ellis wielrenner in een gele trui die een heuvel op fietst

© Russ Ellis | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/3.2, ISO 100

Ik had nooit verwacht de α9 zo veel te gebruiken. Een blik op het menu was echter al voldoende om te zien hoe intuïtief hij werkte, dus ben ik de camera gaan gebruiken naast mijn vaste uitrusting die ik al sinds dag één gebruik. Ik voel me met beide sets net zo comfortabel. De Eye-AF was een echte openbaring en heeft me mogelijkheden gegeven die ik nog nooit heb gehad. Aan het einde van mijn reis gebruikte ik alleen nog maar de α9.
russ ellis een enkele wielrenner die langs een brede rivier in een stad fietst

© Russ Ellis | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/4, ISO 320

Sportfotografen staan erom bekend dat ze behoorlijk ruw met hun apparatuur omgaan, alleen de apparatuur van fotografen in conflictsituaties heeft mogelijk meer te verduren. Om elke dag goed te blijven werken, moeten de camera's tegen een stootje kunnen. "Ik heb veel tijd al fotograferend doorgebracht op een motor en het weer zat niet altijd mee. Ik was best bezorgd over hoe de α9 zou reageren op de regen en de onstuimige omstandigheden op de motor, zeker omdat ik wist dat mijn DSLR-set er wel mee om kon gaan. Maar het bleek geen enkel probleem: de camera heeft me geen moment in de steek gelaten."

russ ellis door het raam genomen foto van een wielrenner die na een race ontspant in de tourbus

© Russ Ellis | Sony α9 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/2000s @ f/1.8, ISO 250

Naast zijn primaire rol als fotograaf van de wielrenners tijdens de etappes, kreeg Russ ook volledige toegang achter de schermen. Dit legde hij ook maar wat graag vast op beeld, wellicht als herinnering aan zijn vroege straatfotografie.

Het was fantastisch om met zo'n kleine camera achter de schermen te fotograferen. Door de stille sluiter kon ik momenten vastleggen die ik met mijn DSLR nooit op beeld had kunnen krijgen. Ik kon letterlijk mijn scherm uitklappen en fotograferen, terwijl niemand het doorhad. Op die manier heb ik prachtig materiaal geschoten.
russ ellis bezwete wielrenner die tijdens een race stopt om op adem te komen

© Russ Ellis | Sony α9 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/4000s @ f/1.8, ISO 160

In plaats van het klassieke shot met een lange lens waar veel sportfotografen voor kiezen, komt Russ liever dichter bij de renners of geeft hij zijn foto's nog wat perspectief op de achtergrond. Voor de meeste foto's gebruikt hij het liefst korte lenzen, met name de Sonnar T* FE 55mm f/1.8 ZA, waar hij volledig open mee fotografeert.

Ik ben gek op de 55mm f/1.8. Deze lens pak ik het vaakst, vooral aan het begin van de wedstrijd, voor de allereerste foto's. Ik hou van een gerichte scherptediepte, dus ik fotografeer vaak volledig open. Met deze lens is het resultaat altijd prachtig. Ik heb ook de 35mm f/1.4 gebruikt, die is ook fijn. En ik heb onlangs de 16-35mm f/2.8 G Master uitgeprobeerd. Deze biedt veel meer flexibiliteit dan ik gewend ben.
russ ellis twee wielrenners die elkaar omhelzen na een race

© Russ Ellis | Sony α9 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/1000s @ f/1.8, ISO 200

"Ik heb een 70-200mm f/2.8 G Master en het is een mooie lens, maar ik zit liever midden in de actie en dan is een groothoeklens handiger. Ik ben die jongen die na de wedstrijd nog bij de renners rondhangt als ze over de finish zijn gekomen, en dan maak ik foto's terwijl ze hun teamgenoten omhelzen en highfiven."

Uitgelichte producten

Russ Ellis

Russ Ellis | UK

"Blijf zoeken naar iets bijzonders en vertel een verhaal."

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd