leeuwin met haar welpen

Momenten in de natuur

Merche Llobera

Het portfolio van Merche Llobera is prachtig en divers, net zoals de natuur die ze zo graag fotografeert. Bekijk het allemaal, van landschapsstudies tot schilderachtige portretten, van foto’s vol grappige of eigenzinnige momenten tot beelden over de harde realiteit van overleven. Haar werk weerspiegelt haar passie voor wildlifefotografie.

groep leeuwenwelpen op de savanne

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/2000s @ f/5.6, ISO 1250

“Als kind was ik al gek op dieren. Ik keek graag naar natuurdocumentaires en las de National Geographic”, vertelt ze. “Ik ben in 2019 begonnen als wildlifefotograaf, met een Sony Alpha 7 III waarmee ik onderwaterfoto’s maakte. Daarna had ik een Sony Alpha 7R III en nu gebruik ik een Sony Alpha 7R V op safari in onder andere Kenia, Tanzania, Oeganda en Botswana. Ik had al die bijzondere plekken al gezien in boeken of op tv, dus daar echt zijn was een droom die uitkwam!”

marlijn te midden van een school zilveren vissen

© Merche Llobera | Sony α7 III + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/320s @ f/7.1, ISO 800

“Ik probeer te laten zien dat elk dier anders is”, zegt Merche. “Meestal is daar alle tijd voor. Als ik bijvoorbeeld giraffen fotografeer, maak ik niet alleen close-ups. Ik fotografeer ze ook in hun omgeving, omdat je dan tegelijkertijd kunt laten zien hoe mooi de savanne is.”

twee giraffen die over een vlakte lopen

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/640s @ f/5.6, ISO 200

Merche maakt beelden die een emotionele reactie opwekken, dat zie je terug in de simpele en elegante foto van twee giraffen die over een vlakte lopen, maar ook in het grappige portret van een giraf met zijn hoofd in de wolken.

giraf afgetekend tegen de blauwe lucht

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/500s @ f/16, ISO 500

Heel anders is haar foto van een gevecht tussen een leeuw en een buffel. “Veel mensen vinden dat een nare foto”, geeft ze toe. “Toch is dit de realiteit van de natuur. Het zijn wilde dieren die alles doen om te overleven, geen tekenfilmfiguren.”

leeuw en buffel die in het water vechten

© Merche Llobera | Sony α7 III + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/1600s @ f/6.3, ISO 640

“Gelukkig hebben ze het allebei overleefd”, zegt ze. “De buffel doorboorde de flank van de leeuw met zijn hoorn, dus het scheelde niet veel. De volgende dag hebben we de leeuw nog teruggezien, gewond, maar nog in leven.”

Ze benadrukt dat geduld van groot belang was. “Er gebeurde die dag niet veel, totdat we de buffel en de leeuw zagen. Je moet dus altijd klaar staan en net als een roofdier het juiste moment afwachten.”

jachtluipaard die haar welp likt

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/500s @ f/11, ISO 2000

“Tijdens het wachten kun je veel foto’s maken”, vertelt Merche. “Op mijn eerste safari heb ik er wel 20.000 gemaakt. De Alpha 7R V biedt framesnelheden van 7 en 10 fps, maar ik wil geen duizenden foto’s die precies hetzelfde zijn. Dus moet ik streng zijn voor mezelf en wissen wat ik niet kan gebruiken.”

“Het probleem is dat de op AI gebaseerde autofocus van de camera’s van Sony te goed werkt”, zegt ze. “Al je foto’s zijn scherp en zien er goed uit, dus het wordt moeilijk om zomaar iets weg te gooien. Vooral de nieuwe trackingopties zijn geweldig, je kunt bewegende dieren zo lang als je wilt scherp in beeld houden.”

grote groep flamingo’s op het water

© Merche Llobera | Sony α7R V + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/2000s @ f/6.3, ISO 1000

Merche is ook heel tevreden met de resolutie van 61 megapixels die de Alpha 7R V biedt. Hierdoor krijg je veel detail en kun je met de 1,5x APS-C crop-modus foto’s maken van 26 megapixels. “Ik gebruik meestal de FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS, en als ik nog dichterbij wil zijn, kan ik deze met de crop-modus omtoveren tot een lens van 300-900 mm”, vertelt ze.

Een ander aspect van de Alpha 7R V waar Merche blij mee is, is de sensorbeschermer, vooral bij het wisselen van lenzen. “In omgevingen als deze is er veel stof en vuil. Daarom wil ik niet al te vaak van lens wisselen, maar ik vind het ook spannend om de sensor schoon te maken”, lacht ze. “Maar gelukkig heeft de Alpha 7R V een handig schuifje die de sensor bedekt als deze uit staat, dus hoef ik me geen zorgen te maken!.”

close-up van een groep flamingo’s

© Merche Llobera | Sony α7R V + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/2000s @ f/6.3, ISO 1000

Dankzij het gemak en de kwaliteit van de Alpha-camera’s voelt Merche meer contact met de natuur. “Als ik één tip mag geven, zou ik je aanraden zo veel mogelijk te genieten”, zegt ze. “Dankzij de Alpha-camera’s hoef ik niet te worstelen met mijn apparatuur en kan ik volledig opgaan in het fotograferen.”

“Soms zijn er dagen dat je niets interessants voor je lens krijgt, of je nu op safari bent of aan het duiken. Toch is het altijd een geweldige ervaring, omdat je buiten bent en mensen ontmoet die ook van de natuur houden. Als je dan uiteindelijk wel een mooi moment ziet, kun je het met de Alpha-camera’s makkelijk vastleggen, zodat je ook de tijd en rust hebt om er zelf van te genieten. De natuur is prachtig en divers, en met de juiste apparatuur kun je dat uitdrukken in je fotografie.”

Uitgelichte producten

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd