Hoewel Groenland in augustus misschien niet zo koud is als in de winter, zijn de temperaturen op zee altijd uitdagend. Landschapsfotograaf Albert Dros laat zich tot deze gure omstandigheden verleiden door zijn fascinatie voor het licht. Er is in dit gebied bijna 24 uur per dag daglicht. De zon hangt urenlang aan de rand van de horizon en zorgt voor prachtige oranje, paarse en blauwe kleuren in de lucht.
Albert had in zijn thuisland Nederland al een pre-productiemodel van de Sony α7R IV gebruikt en zijn reis naar Groenland bood hem de kans om te zien waar de Sony α7R IV met zijn 61 megapixels daadwerkelijk toe in staat is.
Albert overnachtte en fotografeerde twee weken lang op dezelfde boot. Hierover zegt hij lachend dat het echt een bijzondere ervaring was. Elke avond maakte hij urenlang foto's vanaf het dek. Hij legt uit: “Het is zo mooi. Er zijn zo veel verschillende kleuren en manieren waarop je de middernachtzon kunt gebruiken. Het is een speeltuin voor iemand zoals ik en je kunt onderweg zulke prachtige shots maken.”
Hoewel het natuurlijke landschap al voor een prachtige achtergrond zorgde, bracht Albert in sommige foto's ook een subject in het frame om als focuspunt te dienen. Dit subject was een jacht met een helderrood zeil. Hij vertelt: “We hebben veel foto's met de boot. Ik stond op één boot via een walkietalkie met de kapitein van de andere boot te praten en vroeg hem de rode boot precies goed te positioneren voor het shot.”
Ondanks de zorgvuldige planning die aan dit project voorafging, is hij ervan overtuigd dat de creativiteit er niet onder te lijden heeft gehad. “Je moet wachten tot de boot op de juiste plek is en de maan goed staat,” legt hij uit, “en je moet voor bijzondere foto's zorgvuldig plannen en alles laten kloppen. Zoiets is erg lastig voor elkaar te krijgen.”
De meeste landschapsfotografen besteden het grootste deel van hun tijd op het vasteland, met hun statief op een stevige ondergrond en hun apparatuur in een stabiele, vaste positie. Als je vanaf een boot fotografeert, is dat een heel andere ervaring, al helemaal als je ook nog een andere boot als subject hebt.
“Het is verre van ontspannend om vanaf een boot te fotograferen”, lacht Albert. “De compositie verandert voortdurend, dus je hebt een camera nodig waarmee je snel kunt scherpstellen, anders mis je net dat ene mooie shot.” Albert fotografeerde vanaf een boot een andere boot. De andere boot, de zee en de ijsbergen bewogen allemaal ten opzichte van elkaar.
“In deze omstandigheden kon ik het beste de burstmodus van de α7R IV gebruiken en met 10 fps fotograferen”, vertelt hij. “Ik gebruikte ook de continue autofocus. Als ik wilde, kon ik maar liefst 70 foto's achter elkaar schieten en tijdens de nabewerking de beste uitkiezen. Hierdoor miste ik nooit iets en kon ik deze prachtige momenten vastleggen met de volledige resolutie van 61 megapixels.”
Albert gebruikt graag extreme lenzen voor zijn foto's. Conventionele landschapsfotografen gebruiken vaak een groothoeklens van 24 mm of heel misschien 16 mm, maar Albert gebruikt meestal 12 mm of 400 mm: de absolute uiteinden van het spectrum. Het was natuurlijk extra lastig om vanaf een boot landschappen te fotograferen met een lens van 400 mm.
“Ik gebruikte de FE 100-400 mm f/4-5.6 GM OSS-lens”, zegt hij. “Dat is zo'n scherpe lens. Hij heeft de scherpste zoom die ik ooit heb gebruikt. Samen met de sensor van de α7R IV, met 61 megapixels, kan ik zelfs de kleinste details vastleggen. Ook de stabilisatie van de lens en de camera helpt hierbij. Voor één van mijn shots fotografeerde ik de maan met 400 mm en voor de juiste belichting stelde ik de sluitertijd in op 1/50e van een seconde. Hierdoor werd het shot perfect scherp.”
Waarom koos Albert de nieuwe Sony α7R IV voor zijn meest recente projecten? “Ik maak graag heel gedetailleerde landschapsfoto's, dus voor mij is de hogere resolutie van de Sony α7R geweldig,” vertelt hij ons, “net als het dynamische bereik van 15 stops. De camerabody heeft bovendien een iets ander ontwerp gekregen en is verbeterd ten opzichte van de bestaande α7-camera. Dit zit in kleine dingen, zoals betere afdekking van de externe aansluitingen. Dit soort details kunnen voor mij een groot verschil maken als ik in uitdagende omstandigheden fotografeer, zoals bij dit project.”
"Mijn obsessie: elke keer het perfecte shot maken"