motorrijder die met hoge snelheid een bocht neemt

Fast and Furious

Alejandro Ceresuela

Alejandro Ceresuela is een van de weinige mensen die het geluk hebben gehad van hun passie hun carrière te maken. Volgens hem is het echter geen kwestie van geluk.

“Toeval bestaat niet, dingen gebeuren omdat jij dat wilt. Ik geloof niet dat het een kwestie van geluk is. Je moet ervoor werken en vertrouwen in jezelf hebben.”

Alejandro's carrière begon zo'n tien jaar geleden, toen hij als sportliefhebber de MotoGP fotografeerde. Zijn foto's werden al snel opgemerkt en zorgden ervoor dat hij een veelgevraagde fotograaf werd.

alejandro ceresuela sony alpha 9 moto gp-rijder die op het punt staat aan een race te beginnen

© Alejandro Ceresuela | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/500s @ f/9.0, ISO 100

Positionering en timing zijn net zo belangrijk voor het maken van een geweldige foto als ze zijn in de wegracesport. Alejandro legt uit: “Je moet de juiste techniek gebruiken en goed weten wat je wilt overbrengen. Voor mij draait het in de motorsport allemaal om snelheid en dat wil ik laten zien in mijn foto's. Om dat te kunnen bereiken, is het heel belangrijk dat je op de juiste plek staat en ervoor zorgt dat de techniek perfect is.”

motorrijder die zijn knie omlaag houdt terwijl hij snel door een bocht rijdt

© Alejandro Ceresuela | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/50s @ f/22, ISO 100

Het draait niet alleen om techniek. Alejandro heeft het uiteindelijke plaatje tijdens het hele proces al in zijn hoofd, van het schieten tot de nabewerking. Zo maakt hij precies de foto die hij wil.

“Ik breng veel tijd op de baan door, maar ben ook vaak in het mediacentrum te vinden, waar ik mijn foto's bewerk. Voor mij is de visie die ik voor ogen heb het belangrijkst, daarna pas het gebruik van de camera.”

Alejandro is met meer dan tien jaar ervaring expert binnen zijn vakgebied en een van zijn uitdagingen is dan ook zijn foto's interessant te houden: “Klanten hebben altijd de standaardfoto's van het circuit nodig, dus natuurlijk maak ik die. Maar in het weekend experimenteer ik wat meer. Ik probeer op een andere manier te fotograferen en artistiekere shots te maken. Ik ga elk jaar op zoek naar nieuwe posities, zodat mijn foto's er niet allemaal hetzelfde uitzien. Een nieuw jaar is als een nieuwe uitdaging. We gaan naar dezelfde plekken, maar ik wil andere foto's maken. Ik wil mezelf voortdurend blijven ontwikkelen. Zo houd ik mijn foto's interessant en spannend.”

Hoewel Alejandro’s racefoto's voornamelijk laten zien wat er op de baan gebeurt, biedt hij ook een kijkje in de activiteiten buiten de baan. Zo fotografeert hij ook de hectische, ultrasnelle actie in de pitstraat en coureurs die zich voor de wedstrijd met hun ogen dicht in een soort meditatieve staat bevinden en zich zo voorbereiden op elke bocht die gaat komen. Om dit soort momenten te kunnen vastleggen, moet je de sport goed kennen en precies weten wanneer je waar moet zijn.

shot met lange sluitertijd van motorrijder en pitcrew

© Alejandro Ceresuela | Sony RX1R II | 1s @ f/22, ISO 100

“Als je een goede foto van een pitcrew wilt maken, moet je weten wat ze gaan doen en wanneer. Je kunt een goede foto maken van een pitcrew die een band verwisselt, maar van die tien seconden is maar één seconde het belangrijkst. Het is een kwestie van ervaring en je niet te veel op één foto focussen. In drie seconden kun je drie heel verschillende foto's maken, maar dan moet je wel precies weten wanneer je in actie moet komen.”

Alejandro maakt bij elke weekendrace andere foto's, dus hij gebruikt verschillende camera's en lenzen. Deze stemt hij af op het subject. “Normaal gesproken gebruik ik de Sony α9 als ik op de baan fotografeer, omdat de autofocus en de opnamesnelheid perfect zijn om de snelle actie vast te leggen. Je moet met 1/50ste seconde schieten, want deze tragere sluitertijden en panning zorgen ervoor dat je de snelheid van de actie in beeld kunt brengen.”

motorrijder die dramatisch inleunt in een bocht

© Alejandro Ceresuela | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/100s @ f/22, ISO 100

“Als ik foto's maak in de pitstraat of portretten schiet, gebruik ik de α7R III, maar als ik meer resolutie wil, gebruik ik deze camera soms ook om de motoren in actie vast te leggen. Ook het tegenovergestelde komt soms voor: af en toe wil ik een coureur fotograferen die een overwinning viert of een pitstop maakt. Daarvoor gebruik ik de α9, vanwege de opnamesnelheid van 20 fps.”
motorrijder die zijn gp-overwinning viert met een fles champagne

© Alejandro Ceresuela | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/500s @ f/5.6, ISO 125

Alejandro vertelt ons dat de eigenschappen van zijn materiaal het fotograferen makkelijker maken. Hij legt uit: “Een van mijn favoriete camerafuncties is de Eye-AF, omdat ik hiermee meer uit mijn lenzen haal. Met de 35mm f/1.4, 50mm f/1.4 of 85mm f/1.4 kan het lastig zijn om precies op het oog van het subject te focussen, maar met Eye-AF wordt de foto keer op keer scherp.”

Alejandro gebruikt verschillende lenzen om het juiste shot te krijgen en wisselt regelmatig, afhankelijk van wat hij fotografeert. “Op de baan gebruik ik vaak de 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS en de 1.4x converter. Soms gebruik ik ook de FE 70-200mm f/2.8 GM OSS op de baan, maar meestal gebruik ik die op de parc fermé, op de startgrid en in de pitstraat”, legt hij uit. Gewicht speelt voor hem ook een rol, omdat hij veel materiaal moet meesjouwen als hij van race naar race reist: “Ik neem de kleine FE 28mm f/2 en de FE 85mm f/1.8 ook altijd mee. Die laatste is een wat minder dure lens, maar de prestaties zijn geweldig.”

Alejandro adviseert mensen die in zijn voetsporen willen treden het volgende: “Als je voorbereid bent, kun je elke foto maken die je wilt. Het hangt altijd van jou af, alles is mogelijk.”

Uitgelichte producten

Alejandro Ceresuela

Alejandro Ceresuela | Spain

"Fotografie biedt altijd een manier om over te brengen wat je wilt laten zien"

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd