Ik ben een Zwitserse fotograaf, filmmaker en cinematograaf die is gespecialiseerd in natuurgeschiedenis op afgelegen locaties. Ik richt me voornamelijk op grote katten. Mijn levenswerk bestaat uit het vastleggen van de natuurlijke schoonheid van onze planeet en mijn doel is altijd hetzelfde: de kern van de natuur vastleggen om mensen bewuster te maken van de kwetsbaarheid van de aarde en om de inzet voor natuurbehoud te stimuleren.
Ik wijd me volledig de bescherming van wilde dieren en werk nauw samen met WildAid, een milieuorganisatie uit San Francisco die de vraag naar illegale dierlijke producten wil terugdringen. In 2019 richtte ik STAY WILD™ op, een webshop met sieraden waarvan 50% van de opbrengst wordt gedoneerd aan non-profitorganisaties die zich inzetten voor de bescherming van wilde dieren. Mijn werk is onderdeel van de National Geographic Image Collection.
Ons belangrijkste project was het filmen van de grote migratie van gnoes over de Serengeti in Tanzania. Elk jaar trekken anderhalf miljoen gnoes in een grote stroom naar andere delen van het gebied. Deze trek wordt gezien als een van de zeven natuurwonderen van Afrika.
In deze tijd van het jaar migreren de gnoes naar het noorden van de Serengeti, waar ze een epische en dramatische strijd aangaan tegen het water, de krokodillen en andere roofdieren om de beroemde Mara-rivier over te steken. Roofdieren zoals leeuwen en jachtluipaarden zijn tijdens deze migratie erg actief en krijgen ruimschoots de kans om een prooi te veroveren.
Eerste indruk van de Alpha 7S III
Ik ben al jaren een enthousiaste Sony-gebruiker. Momenteel gebruik ik de Alpha 9 II en 7R IV uitsluitend voor stills, maar ik wilde graag eens proberen te filmen met de Alpha 7S III.
De beste functie van de nieuwe camera is volgens mij zonder twijfel de optie om in 4K 4.2.2 50/60p te filmen en zelfs tot 100/120 te gaan zonder bitdiepte te verliezen. Ik film het liefst met S-Log3 en pas kleurgradatie toe op het beeldmateriaal, dus voor mij is 10-bit een must.
Ook de aanraakscherpstelling en alle scherpstelinstellingen van de Alpha 7S III zijn een fijne aanvulling. Het was voor ons heel belangrijk dat we een leeuw in hoog gras konden volgen met een steadicam en aanraakscherpstelling via de Imaging Edge-applicatie. We vonden het niet nodig om volgfocusmotors te gebruiken op de steadicam. Je kunt alle camera-instellingen zorgeloos op afstand bedienen.
Ook het rollende-sluitereffect is een stuk minder ten opzichte van de Alpha 7S II, wat vooral opviel bij gebruik van de steadicam.
Wat tot slot ook cruciaal was, is de mogelijkheid om de ISO op te voeren. We konden moeiteloos een hoge ISO gebruiken voor 50/60p, zelfs bij weinig licht. Dat is geweldig, zeker wanneer grote katachtigen heel vroeg in de ochtend en heel laat in de avond actief zijn.
Apparatuur
Voor de shoot hadden we maar liefst twee Alpha 7S III-camera's tot onze beschikking. Eentje gebruikten we samen met een FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS-lens voor statische shots op een statief. Voor de andere gebruikten we een FE 70-200mm f/2.8 G Master-lens (en soms een 1.4x converter) in combinatie met de Ronin 2-steadicam. We hebben voor beide camera’s ook de Atomos Ninja V gebruikt om rechtstreeks via de HDMI-poort RAW-beelden te filmen.
Het was zo handig dat we de camera op de steadicam konden bedienen via de Imaging Edge-app. We konden de instellingen snel aanpassen als het licht veranderde.
In deze hitte had ik het niet vreemd gevonden als een of beide camera's oververhit zouden raken, met name bij het filmen met volledige resolutie, maar we konden probleemloos uren achter elkaar doorwerken.
Advies voor video-opnamen van wilde dieren
“Foto’s zijn krachtig. Je kunt met één foto een emotie vastleggen of een gevoel vanbinnen teweegbrengen.”