De grenzen opzoeken

Marek Arcimowicz

“Ik heb de naam 'fotograaf van extreme projecten' niet zelf bedacht”, lacht Marek Arcimowicz. “De marketingdirecteur van Alpinus, een bedrijf voor buitenkleding waarvoor ik vroeger fotografeerde, noemde me ooit zo en die bijnaam is blijven hangen.”

Dat komt doordat de beschrijving precies klopt. Je ziet aan Mareks foto's dat hij de meest barre omstandigheden ter wereld heeft getrotseerd.

“Ik ging foto's maken op plekken en in omstandigheden waar veel anderen dat niet konden of zouden doen”, legt hij uit. “Bijvoorbeeld in de Gobi-woestijn in de winter, bij een temperatuur van -20 graden. Dat vergt nogal wat van je materiaal en jezelf als fotograaf.”

marek arcimowicz sony alpha 6500 paarden in de verte die de woestijn oversteken in een poel van licht

© Marek Arcimowicz | Sony α6500 + 70-200mm f/4 | 1/800s @ f/11, ISO 400

Op deze uitdagende plekken heeft hij de meest fascinerende subjecten gevonden. Hij legt uit: “Extreme situaties leveren de interessantste dingen op. De middenmoot is niet zo spannend. Als je foto's wilt maken die mensen raken, moet je dingen doen die jou raken. Dingen die diep vanbinnen iets met je doen.”

marek arcimowicz sony alpha 6500 kampeerplek in de uitlopers van een berg

© Marek Arcimowicz | Sony α6500 + 18-55mm f/3.5-5.6 | 1/200s @ f/13, ISO 800

Zijn grootste uitdaging was in Venezuela, waar hij meeging op expeditie om een nog niet eerder beklommen bergtop in de jungle te beklimmen: Tramen Tepui. Marek legt uit: “Deze berg bestond nog niet op kaarten. Zelfs NASA kon hem niet fotograferen vanuit de ruimte. De omstandigheden waren lastig, want het was erg bewolkt en nat. Maar het was het allemaal waard. We hebben de top van de berg bereikt, geholpen bij het in kaart brengen ervan, drie nieuwe vlindersoorten ontdekt en onderweg een nieuwe kikkersoort! Zulke plekken vind je niet zomaar. Dat geeft veel voldoening.”

Marek zegt dat toen hij net begon met fotograferen, hij alleen maar kon dromen van het formaat en de kwaliteit van de Sony-camera's die hij nu gebruikt. Hij beklom ooit Ama Dablam in de Himalaya met een 6x7-camera, lenzen en een statief, die samen 15 kilo wogen. Tegenwoordig is zijn ervaring dankzij de α7R II heel anders: “Het is niet te geloven. De kwaliteit is minstens zo goed als van de 6x7-slides van middenformaat, vaak zelfs nog beter, maar ik heb nu maar 2 kilo aan materiaal in mijn rugzak.”

marek arcimowicz sony alpha 7RII kampeerplek in de bergen met een lucht vol sterren erboven

© Marek Arcimowicz | Sony α7R II + 16-35mm f/4 | 25s @ f/4.5, ISO 12.800

Het is heel belangrijk om slim in te pakken voor expedities zoals die van Marek, omdat je veel moet lopen en klimmen. Je wilt natuurlijk niet te moe zijn om goede foto's te maken, of de veiligheid van anderen in gevaar brengen.

Volgens hem draait het om een goede balans en moet je je lichaam goed kennen: “Ik was toen veel fitter! Toen was het nog iets makkelijker om een rugzak van 20 kilo te dragen. Ik ben nu bijna 50, dus ik ben minder sterk dan vroeger, maar in plaats daarvan heb ik de perfecte lenzen en camera's. Ze zijn robuust, bestand tegen het weer en lichtgewicht. Ik neem één Alpha-camera en twee of drie lenzen mee, meer heb ik niet nodig.”

marek arcimowicz sony alpha 7RII bevroren meer in de bergen

© Marek Arcimowicz | Sony α7R II + 16-35mm f/4 | 1/1250s @ f/10, ISO 400

“De kwaliteit van de nieuwste Sony-sensoren is geweldig en we worden enorm verwend door de snelheid en nauwkeurigheid van autofocus. Maar voor mij is het hele systeem belangrijk: met de α7R II en III haal ik echt het beste uit de geweldige lenzen.”

Hij gebruikt naast de α7R II en de α6500 ook vaak “een FE 16-35mm f/4 ZA, een FE 70-200mm f/4 G en een FE 35mm f/1.4 ZA of 55mm f/1.8 ZA. Als ik niet van lens wil wisselen, zodat ik minder opval als fotograaf, gebruik ik vaak de 35mm, maar als ik meer een soort portretfoto's maak, gebruik ik ook wel de 50mm.”

marek arcimowicz sony alpha 6500 landschap met een meer en met sneeuw bedekte bergen in de verte

© Marek Arcimowicz | Sony α6500 + 70-200mm f/4 | 1/160s @ f/11, ISO 250

Het gevoel van spanning en sensatie dat Mareks reizen en extreme foto's je geven, komt voort uit de beperkingen waarmee hij te maken had terwijl hij in de tijd van de Koude Oorlog in Polen achter het IJzeren Gordijn opgroeide. “Je kon je al amper buiten vertonen, dus ik droomde van het avontuur: bergen, polen, woestijnen zoals de Sahara, Kalahari, Gobi… Toen ik 18 of 19 was en het eindelijk kon, moest ik wel gaan. Eerst naar Frankrijk, Spanje, toen naar Marokko, China, Tibet... Tegenwoordig is dat misschien niet meer zo bijzonder, maar voordat je reizen kon boeken via internet, was het alsof je op verkenningstocht ging met alleen een kompas. Een waar avontuur.”

marek arcimowicz sony alpha 7RII kleine kinderen met modder op hun gezicht

© Marek Arcimowicz | Sony α7R II + 55mm f/1.8 | 1/200s @ f/6.3, ISO 800

Nu steeds meer fotografen dezelfde subjecten schieten, is Marek op zoek naar een ander uiterste, een nieuw soort spanning. Hij vertelt: “Ik denk dat wat ik toen deed, niet zo interessant meer is. Er worden nu veel actioncamera's gebruikt en je ziet zo veel geweldige foto's van mensen die snowboarden, surfen, skiën en skydiven. Ik wil niet mee met de massa, daarom vertel ik liever humaninterestverhalen over ecologie en veranderende gemeenschappen. Het is belangrijk dat je dingen doet die jou als kunstenaar raken. Dat ben ik in de afgelopen vijf jaar steeds meer gaan doen. Ik heb ook heftige foto's gemaakt van mensenhandel, misbruik en hongersnood. Dat zijn allemaal dingen waarvan we ons bewust moeten zijn. Dit is een heel andere vorm van extreme fotografie.”

Uitgelichte producten in dit artikel
ILCE-6500
APS-C-camera met α6500 Premium E-bevestiging
ILCE-7RM2
α7R-II met full-frame back-illuminated beeldsensor
ILCE-7RM3
Vario-Tessar® T* FE 16-35 mm F4 ZA OSS
SEL70200G
FE 70-200 mm F4 G OSS
SEL55F18Z
Sonnar T * FE 55 mm F 1.8 ZA
SEL1855
E 18-55 mm F3,5-5,6 OSS
Marek Arcimowicz
Alpha Universe

Marek Arcimowicz

Polen

"Een goede reiziger heeft geen vastomlijnde plannen en de aankomst is niet zijn doel." – 老子 Lǎozi (Lao Tzu, zesde tot vijfde eeuw voor Christus)

Profiel bekijken


x