jaakko posti sony alpha 9 snowboarder die een indrukwekkende achterwaartse salto maakt

IJsgoud: een olympische snowboarder op de voet volgen

Jaakko Posti

Het is de laatste dag om te fotograferen en Jaakko Posti voert een race tegen de klok. Het is het begin van de lente in Noord-Finland en de zon wordt steeds warmer. Sneeuw smelt, water verandert van wit naar blauw en de kustlijnen van het Kilpisjärvi-meer beginnen steeds meer op verraderlijke modderpoelen te lijken. Jaakko en professionele snowboarder Antti Autti laten hun sneeuwscooter achter op vijf à zes kilometer van de Terbmisvaara-berg. Ze ploeteren op hun ski's door de oude sneeuw op de bodem van de vallei en hopen op tijd aan te komen bij de snel dooiende couloirs.

jaakko posti sony alpha 7RM3 bevroren meer met besneeuwde bergen op de achtergrond

© Jaakko Posti | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/640s @ f/5.6, ISO 100

Deze couloirs zijn steile, smalle geulen die langs de berg omlaag lopen. Ze zijn perfect voor freeriden met een snowboard en ze vormen het laatste onderdeel van SCAN, een documentairefilm met Antti in de hoofdrol. Hierin verkent hij de hoogtepunten van Noorwegen en Finland, net binnen de poolcirkel.

Terugdenkend aan het project zegt Jaakko: “Dat deel is waarschijnlijk mijn favoriete stuk uit de film. Ik ben er zo trots op dat we alles hebben gegeven voor deze documentaire. Mooie shots vind ik altijd gaaf, maar het is extra bijzonder als je beseft dat de moeite die we erin hebben gestoken ook daadwerkelijk iets heeft opgeleverd. In de winter kun je met de sneeuwscooter heel dicht bij de couloirs komen, maar op dat moment was het risico te groot, dus we zijn helemaal omhoog gelopen naar de 1140 meter hoge top om de rit naar beneden te filmen. Het is ons gelukt om twee van die afdalingen te filmen voordat we weer terug moesten naar de bewoonde wereld. Ik denk dat mijn hart gemiddeld wel 160 keer per minuut sloeg!”

jaakko posti sony alpha 7RM3 man die een snowboard een steile, besneeuwde berg op tilt

© Jaakko Posti | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/500s @ f/5.6, ISO 100

Waarom is succes zo'n grote beloning? Volgens Jaakko is dat omdat je geen garanties hebt. “Bij dit soort projecten moet je meestal weer terug naar huis”, lacht hij. “Dan klim je vijf uur lang omhoog en ontdek je dat je niet kunt filmen omdat het weer is veranderd, omdat het niet veilig is of omdat het risico te groot is. Zoiets kan heel frustrerend zijn. Maar als het wél lukt, voelt dat geweldig.”

Jaakko fotografeerde oorspronkelijk stills, maar richt zich nu steeds meer op video en werkt samen met professionals in de sporten waar hij van houdt. Het project met Antti, die al meer dan 20 jaar een professionele snowboarder is en Finland vertegenwoordigde op de Olympische Spelen, was voor beiden een mooie kans.

“Zo'n 10 jaar geleden,” legt Jaakko uit, “begon hij zich steeds meer bezig te houden met off-piste snowboarden en dat doet hij nog steeds. In de film gaat hij terug naar de plekken waarop hij verliefd is geworden.”

jaakko posti sony alpha 7RM3 maansopkomst boven een besneeuwde berg

© Jaakko Posti | Sony α7R III + FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/800s @ f/5.6, ISO 100

Filmmakers die in dit soort gebieden willen werken, hebben bepaalde vaardigheden, ervaring en betrouwbare apparatuur nodig. Hij legt uit: “Veiligheid is het belangrijkst in de sneeuw. Hoe meer informatie je hebt over de sneeuw in een bepaald gebied, hoe beter. Soms zie je iets dat misschien kan werken, maar je moet het goed plannen en zelfs gaten in de sneeuw graven om de kwaliteit te controleren. Je wilt er alles aan doen om te voorkomen dat je in een lawine terechtkomt. Bij twijfel: niet gaan. Hoe groter het gebied, hoe groter de lawines en dan weet alleen God wat er gebeurt.”

Jaakko zegt dat hij dankzij zijn affiniteit met het onderwerp beter ziet welke shots goed werken. “Als je met een professionele snowboarder werkt, vertrouw je op elkaar. Zo iemand weet wat er goed uitziet op beeld en samen weten we precies welke lijnen goed werken. Als je een sport niet goed kent, kun je best mooie foto's maken, maar om indruk te maken op kenners heb je bepaalde insiderkennis nodig, zoals welk standpunt je moet innemen.”

jaakko posti sony alpha 7RM3 man die vanaf een bergwand op een afgelegen plek over de zee uitkijkt met een regenboog erboven

© Jaakko Posti | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/800s @ f/4.0, ISO 100

Zijn α7R III-apparatuur maakt dit makkelijk, vooral dankzij de veelzijdigheid. Hiermee kan hij als hybride fotograaf met dezelfde body prachtige stills en videobeelden schieten in een situatie waarin gewicht en ruimte een grote rol spelen.

“Met één body,” vervolgt hij, “heb je maar één set lenzen nodig en je kunt ook een kleinere cage voor microfoons gebruiken. Hoe kleiner de fotografieapparatuur, hoe meer ruimte er is voor belangrijkere dingen, zoals veiligheidsspullen voor in de sneeuw, extra kleding en water. Ik gebruik meestal de FE 24-105 mm f/4 G-lens, want daar kan ik het meeste wel mee doen, maar ik heb ook altijd een snelle primelens bij me, zoals de FE 35 mm f/1.8, voor als het licht afneemt.”

Ook de betrouwbare autofocus en beeldstabilisatie van de α7R III zijn essentieel voor Jaakko. Hierdoor kan hij manueel werken als een gimbal te veel ruimte in zou nemen en toch gemakkelijk een snowboarder zoals Antti scherp houden met AF-tracking. De prestaties zijn even goed voor zowel video als stills. Jaakko vertelt: “Hierdoor kan ik heel snel reageren en de spontane shots maken die zo belangrijk zijn voor een documentaire als deze. De camera zit vast aan een schouderband en ik kan hem gelijk pakken als er iets gebeurt.”

In de omgeving van de poolcirkel kan dat natuurlijk alleen als de camera bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Jaakko vertelt: “Ik gebruik de α7-serie al zes jaar en heb nog nooit problemen gehad. Zelfs niet als er wat ijs op het scherm kwam bij temperaturen van -30 of -40 graden of als er water op kwam van smeltende sneeuw. Mijn Alpha is nooit kapotgegaan en ook ik heb het dankzij mijn ervaring en goede voorbereiding allemaal doorstaan.”

Uitgelichte producten

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd