dennis schmelz sony alpha 6500 grote ijsberg in groenland

Filmmaken in een ijslandschap

Dennis Schmelz

Dennis Schmelz vertelt: “Voor mij draait filmmaken om het creëren van een verhaal en het opwekken van emoties. Je kunt mensen laten lachen of huilen met niets meer dan beeld en geluid. Dit krachtige medium fascineert me nog elke dag.”

Dennis gebruikt sinds 2017 de camera's van Sony en een van zijn favoriete projecten waaraan hij sindsdien heeft gewerkt, is een reisvideo over Groenland. Hij zegt: “De reis was echt een unieke ervaring. Het land fascineerde me direct, omdat het zo afgesloten is van de rest van de wereld.”

dennis schmelz sony alpha 6500 grote ijsberg die symmetrisch in de zee wordt weerspiegeld

© Dennis Schmelz | Sony α6500 + E 10-18mm f/4 OSS | 1/320s @ f/5.0, ISO 100

Dennis gebruikte twee Sony-camera's om de film te maken: de Sony Alpha 7S II, vanwege de mogelijkheid om zelfs bij weinig licht veel details vast te leggen, en de Sony Alpha 6500, die hij dankzij het kleine formaat met een gimbal kon gebruiken.

Om te beginnen, paste Dennis lenzen van zijn oude DSLR aan om met zijn Alpha 7S II te gebruiken. En voor de Alpha 6500 gebruikte hij de 10-18 mm- en 35 f/1.8-lenzen van Sony. “De twee APS-C-lenzen met E-bevestiging van Sony zijn heel klein en licht, waardoor ik ze perfect kan gebruiken met een gimbal.”

Dennis is nu volledig overgestapt op Sony-lenzen. Hij gebruikt de FE 16-35 mm f/2.8, de FE 24-70 mm f/2.8, de FE 70-200 mm f/2.8, de FE 100-400 mm f/4.5-5.6 en de FE 24 mm f1.4. Dit zijn allemaal Sony G Master-lenzen en die maken een groot verschil voor Dennis. Hij vertelt: “De combinatie van de automatische scherpstelling en de lenzen van Sony is geweldig. Ik wil nooit meer terug naar een DSLR!”

“Ik vind vooral de focustracking en eye-autofocus erg handig,” zegt Dennis, “en ik kan niet geloven hoe goed die werken. Maar ik gebruik ook graag handmatige scherpstelling om een beetje te spelen en voor een natuurlijk effect. Sony-camera's beschikken over veel functies die ervoor zorgen dat je snel en nauwkeurig handmatig kunt scherpstellen, zoals focus peaking en de vergrootfunctie.”

dennis schmelz sony alpha 6500 inheemse inwoonster van groenland die voor een poel met stil water staat

© Dennis Schmelz | Sony α6500 + E 35mm f/1.8 OSS | 1/160s @ f/2.0, ISO 200

Het kan best zwaar zijn om alle benodigde videoapparatuur mee te dragen op reis, maar Dennis heeft een nuttige tip: “Ik maak veel gebruik van Clear Image Zoom. Hiermee kun je beelden bijsnijden zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies. Hierdoor kan ik 1,5 keer dichterbij komen in 4K en tot wel 2 keer dichterbij als ik in Full HD film. In de praktijk betekent dat dat ik meestal maar een paar lenzen met een vast brandpunt hoef mee te nemen.”

Dennis vertelt ons dat hij ondanks de koude temperaturen in Groenland geen problemen had met zijn camera's en apparatuur. Hij vertelt: “Toch is het belangrijk om mijn apparatuur tegen de kou te beschermen. Ik houd batterijen bijvoorbeeld dicht bij mijn lichaam om ze warm te houden.”

Dennis heeft ook apparatuur bij zich waarmee hij audio kan opnemen, waaronder de Sony ECM-B1M. Hiermee neemt hij audio via de camera op. De B1M wordt aangesloten op de MI-schoen (Multi-Interface), waardoor je geen kabels nodig hebt voor de microfoonaansluiting, en dat scheelt weer ruimte in je reistas. Voor subtielere geluiden gebruikt Dennis een externe audiorecorder. Hij heeft tijdens zijn reizen al veel verschillende omgevingsgeluiden opgenomen, waardoor hij voor zijn projecten uit een enorme geluidsbibliotheek kan putten.

dennis schmelz sony alpha 6500 een door bloemen omgeven huis in groenland

© Dennis Schmelz | Sony α6500 + E 10-18mm f/4 OSS | 1/60s @ f/8.0, ISO 200

“Muziek is een ander onderdeel van het filmmaken dat voor mij heel belangrijk is”, legt Dennis uit. “Ik haal mijn muziek uit verschillende bronnen, maar voor mijn laatste shortfilm die ik op reis heb gemaakt, 'White Angels of Camargue - Europe’s last Cowboys', werkte ik samen met een sounddesigner die speciaal voor deze video bladmuziek heeft geschreven. Dat was een volledig andere workflow dan ik gewend ben. Normaal gesproken besteed ik voor video's, waaronder die van Groenland, uren op verschillende muziekplatformen en probeer ik heel veel nummers uit voordat ik de juiste muziek vind.”

Het is belangrijk dat je fysiek en mentaal voorbereid bent om in uitdagende omstandigheden te filmen, maar je moet ook creatief voorbereid zijn. “Voordat ik aan een reis begin, heb ik een algemeen idee van het soort reisvideo dat ik wil maken”, legt Dennis uit. “Ik doe veel onderzoek om ideeën op te doen, maar er moet ook ruimte blijven voor spontaniteit.”

Welk advies zou Dennis geven aan anderen die net zulke reisvideo's als hij willen maken? “Gewoon doen! Voorbereiding is nodig, vooral voor landen als Groenland, maar houd ook ruimte in je planning om creatief en impulsief te zijn. Er valt altijd een verhaal te vertellen en een nieuw perspectief te ontdekken.”

Uitgelichte producten

Dennis Schmelz

Dennis Schmelz | Germany

"Er is altijd een verhaal om te vertellen en een nieuw perspectief om te ontdekken"

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd