motorrijder die zand opwerpt met hun achterwiel

Vol gas

Philip Platzer

Het werk van Philip Platzer is altijd dynamisch, of hij nu motorcross, enduro of circuitraces fotografeert. Philip is geboren met een voorliefde voor buitensporten. Actie stroomt door zijn aderen. Hij is opgegroeid met skiën, surfen en snowboarden, en dat is te zien aan zijn foto’s. De motoren klimmen over rotsen, scheuren door scherpe bochten en werpen in de voorbijgang veel modder en water op. Elk frame barst van de energie.

“Elke shoot is een nieuwe uitdaging, en dat is de reden waarom ik dit doe”, zegt Philip. “Om op locatie de spectaculairste foto’s te maken, moet je altijd aanpassen en oplossingen zoeken. Het is nooit zo dat je ergens naartoe gaat en meteen op de knop kunt drukken.”

motorrijder die een sprong maakt met de motorfiets

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 100

Volgens Philip is de hoek een belangrijke eerste stap voor dynamische foto’s. “Door je opnamepositie te veranderen kun je iets wat statisch lijkt, omtoveren tot een spectaculaire, energieke foto”, vertelt hij. “Ik sta nooit rechtop, ik ben altijd laag op de grond en fotografeer omhoog richting de motorrijder. Dat heeft veel voordelen. Met een lage hoek maak je het subject indrukwekkender. Deze motorrijders worden opgetild in het frame, waardoor je hun sprong benadrukt.”

“Een lage hoek biedt ook meer diepte”, zegt Philip. “Je krijgt meer van de achtergrond in het frame, zoals bergen of de lucht, maar ook meer van de voorgrond. Hierdoor voeg je tastbaarheid toe, zodat je kunt laten zien dat het een echte atleet is die in een echte omgeving een geweldige prestatie levert.”

twee motorrijders die over het zand racen

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/2.8, ISO 80

De omgeving is belangrijk voor Philips werk. “Water en stof zijn onze beste vrienden”, lacht hij. “Hoe meer hoe beter, zolang de motorrijders er maar geen last van hebben. Als er niets opspat of opstuift, kan het moeilijk zijn de foto te maken die je wilt. Soms leggen we zelfs wat los zand of gruis in de bochten, zodat we zeker weten dat de motoren het zullen opwerpen.”

motorrijder die van een steile berg afrijdt

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/4.5, ISO 50

Hetzelfde geldt voor de voorgrond. “Zonder voorgrond kan een foto erg vlak lijken, maar als er wat stenen of planten zijn tussen de camera en de motor, krijg je een prachtige diepte. Soms verplaats ik wat stenen om de foto perfect te krijgen, maar het gebeurt even vaak dat ik een obstakel of afleidend element weghaal”, vertelt Philip. “Daarnaast, als je een motor volgt met panning en een sluitertijd van 1/80 of 1/60 s, wordt de voorgrond nog waziger dan de achtergrond. Hierdoor krijg ik het gevoel van snelheid dat ik wil.”

motorrijder in een bos die een hoge sprong maakt met de motorfiets

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 160

Wanneer Philip met al deze dingen bezig is, wil hij zich geen zorgen maken over de vraag of de camera hem kan bijhouden. Gelukkig is dit voor de Sony Alpha 1 geen probleem. “Het scherpstellen op de motorrijders was altijd een belangrijke factor, maar met de geweldige autofocus van de Sony Alpha 1 hoef ik daar niet meer over na te denken”, zegt Philip. “Alles is superscherp en 95% van de tijd gebruik ik de AF-tracking. Je hoeft alleen maar te richten op een motor, en de camera kan hem door de bocht volgen.”

Philip is erg blij met de resolutie van 50 megapixels van de Alpha 1, omdat hij werkt voor commerciële klanten en merken die veel opties willen. “De grootte van de foto’s is perfect”, vertelt hij. “Dat maakt ze erg flexibel. De klant kan de hele afbeeldingen gebruiken, ze bijsnijden of zelfs inzoomen om te focussen op een specifiek onderdeel van de motor of de uitrusting van de coureur. Je kunt er hele andere foto’s van maken!”

motorrijder die door modder rijdt

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/2000s @ f/2.8, ISO 50

Tenslotte is de behuizing van de camera belangrijk. Rondvliegend gruis, stof en water kunnen funest zijn voor camera’s, maar met de robuuste en weersbestendige Alpha 1 maakt Philip zich daar geen zorgen over. “In het begin was ik een beetje bang dat de camera het niet aan zou kunnen”, geeft hij toe. “Ik werk in best zware omstandigheden. Het gaat niet om een beetje regen bij een bruiloftsfoto. Ik lig met mijn camera naast een plas en als de motorrijder het goed doet, kom ik onder de modder te zitten. Of anders onder het stof. Maar voor de Sony Alpha 1 is dat geen probleem. Even afvegen en hij kan doorgaan. Kennelijk heeft hij ook veel energie!”

Uitgelichte producten

Philip Platzer

Philip Platzer | Austria

"De mooiste dingen gebeuren buiten je comfortzone!"

Gerelateerde verhalen