vrouw in een witte jurk staat bij een hooiberg in een veld

En ze leefden nog lang en gelukkig

George Kasionis en Stam Tsopanakis

Cinematografen George Kasionis en Stam Tsopanakis, die samenwerken onder de naam 'With Heart Films', gebruiken de α7 III als het perfecte hulpmiddel voor hun verhalende aanpak.

Het is juli in het Toscaanse Pienza en het regent. Hard. Ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Wie daar absoluut niet op zit te wachten, is Francesca, die gestrand is tegenover de kathedraal op het grote dorpsplein, waar ze met Max gaat trouwen. Maar de plenzende regen blijft maar komen en gasten en toeschouwers verschuilen zich onder de historische bogen op het plein. Francesca kruipt de trouwauto weer in. Ze is onrustig. Wie zou dat niet zijn in haar geval?

De grote dag wordt gefilmd door George Kasionis en Stam Tsopanakis, die samenwerken onder de naam 'With Heart Films'. Samen hebben ze ruim 20 jaar ervaring en vanuit dit bedrijf leggen ze bruiloften op een heel bijzondere manier vast.

George Kasionis Stam Tsopanakis sony alpha 7m3 stel houdt elkaars handen vast in een hooiveld in Toscane aan het einde van de dag

© George Kasionis and Stam Tsopanakis | Sony α7 III + 35mm f/2 | 1/1000s @ f/2.2, ISO 160

Voor cinematografen is dramatisch weer een goudmijn, maar George weet wat hij moet doen en dat is even niet filmen.

Hij vertelt: “Ik ging naar de auto en bleef bij de bruid. De camera was naar de grond gericht. Ik had heel veel dingen kunnen filmen, zoals de natte straten of de mensen die zich in portiekjes verscholen voor de regen. Maar ik was daar alleen om te zeggen dat het goed was. Dat het niet uitmaakte of het regende of niet en dat de bruid blij moest zijn, want de regen zou zo weer stoppen en dan zou ze getrouwd zijn met haar man. En ik kreeg gelijk. De zon brak meteen na de ceremonie door en de bruiloft verliep verder vlekkeloos.”

'With Heart Films' vertelt emotionele verhalen en dat is alleen mogelijk met de juiste combinatie van sociale vaardigheden, technische ervaring en geavanceerde camera's en lenzen. Het duo neemt twee of drie dagen de tijd om beelden te schieten. Stam legt uit waarom: “We geven gasten op die manier de tijd om aan ons te wennen. We doen dit werk met een open hart en proberen samen met alle aanwezigen op te gaan in het moment. Als meer dan zomaar iemand die wordt ingehuurd.”

Vele handen maken licht werk, maar samenwerken als team – voor, tijdens en na het evenement – biedt nog meer voordelen. George legt uit: “Als je videobeelden maakt, vooral op zulke unieke en eenmalige momenten als een bruiloft, wil je iemand hebben die oppakt wat jij misschien net mist. Als je op elkaar kunt vertrouwen, voel je je vrijer en word je zelf ook artistieker en creatiever.”

George Kasionis Stam Tsopanakis sony alpha 7m3 achteraanzicht van een stel dat door een toscaanse straat met bloemen loopt

© George Kasionis and Stam Tsopanakis | Sony α7 III + 35mm f/2 | 1/800s @ f/2.8, ISO 100

Ze zijn het er beiden over eens dat het dankzij de moderne technologie makkelijker dan ooit is om mooie beelden te maken. Die technologie maakt hun werk niet overbodig, maar hun rol als verhalenvertellers juist belangrijker. “Iedereen kan tegenwoordig mooie video's maken,” vertelt Stam, “dus het is de kunst om iets meeslepends en emotioneels te creëren. We maken onze video's zo cinematisch als we kunnen, maar ze moeten ook persoonlijk zijn voor het bruidspaar en hun gasten.”

Om dat te kunnen doen, moet je volledig op je apparatuur kunnen vertrouwen. George en Stam gebruiken daarom de Sony α7 III, die vorm heeft gegeven aan de verhalen die ze vertellen.

“Dankzij deze nieuwe technologie van Sony, zoals de geavanceerde AF en de geïntegreerde beeldstabilisatie, kunnen we sneller reageren en meer op onze apparatuur vertrouwen”, zegt Stam. Het duo kan dankzij het kleine formaat van de α7 III ook zijn natuurlijke aanpak blijven hanteren: opgaan in de groep van vrienden en familie. Stam legt uit: “Een grote filmcamera kan behoorlijk intimiderend zijn, maar met een kleinere body is het makkelijker om echte emoties vast te leggen in plaats van geschrokken gezichten.”
George Kasionis Stam Tsopanakis sony alpha 7m3 bruid en bruidegom houden elkaar vast in een Toscaans veld voor de ondergaande zon

© George Kasionis and Stam Tsopanakis | Sony α7 III + 35mm f/2 | 1/400s @ f/2.2, ISO 100

George en Stam gebruiken verschillende FE-lenzen die genoeg flexibiliteit bieden om allerlei scenario's vast te leggen. Een aantal van hun favorieten zijn de FE 16-35 mm f/2.8 GM, de FE 24 mm f/1.4 GM en de FE 55 mm f/1.8 ZA. Voor het filmen van de ceremonie en toespraken gebruiken ze het liefst de FE 85 mm f/1.4 GM-lens.

Ook de snelle, stille en betrouwbare autofocus is volgens hen een godsgeschenk dat bovendien onverwachte voordelen biedt.

George legt uit: “Het is heel bevrijdend om met een systeem te werken waar je echt op kunt vertrouwen. Het was voorheen erg vermoeiend om lange toespraken te filmen, maar met de realtime eye-autofocus hoef je alleen maar op 'opnemen' te drukken en dan kun je een beetje ontspannen. En dat biedt voordelen, want als je af en toe je rust kunt pakken, word je minder moe en houd je genoeg energie over voor de rest van de dag. Bijvoorbeeld voor het feest, dat vaak tot wel vijf uur 's ochtends kan duren!”

George Kasionis Stam Tsopanakis sony alpha 7m3 bruid en bruidegom die uit plezier hun handen omhoog gooien terwijl ze over een zonovergoten toscaanse weg rijden

© George Kasionis and Stam Tsopanakis | Sony α7 III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/4.5, ISO 125

Net als bij alle beste films blijft de techniek veilig achter de schermen. Alleen het verhaal staat centraal. Er zijn nog veel verhalen die verteld moeten worden en we vroegen ons af of George en Stam nog steeds zo enthousiast zijn als in het begin. “Jazeker,” lacht George, “want het is telkens weer anders. Elke keer als iemand mij bedankt, zie ik dat als mijn beloning.”

Ook Stam ervaart het zo. “Met elke film die we maken, vieren we de liefde tussen twee mensen en iedereen die om het bruidspaar geeft. Wie kan daar nou genoeg van krijgen?”

Uitgelichte producten

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd