Ki Price Sony alpha 9 - Stel in tandartsenpraktijk dat chagrijnig naar de camera kijkt

Hoe ik fotografeer | Een modeverhaal creëren

Ki Price

Voordat je aan de shoot begint, moet er achter de schermen veel worden gepland. Soms is het het lastigst om te bedenken wat je precies gaat fotograferen, maar je weet maar nooit waar en wanneer je een ingeving krijgt.

Inspiratie

Voor een van mijn laatste shoots ontstond het idee bijvoorbeeld tijdens een tandartsbezoek. Ik zag een gave locatie met de naam 'Banning Dental' en dacht: dat lijkt me een te gekke plek om foto's te maken. Ik zoek graag de grenzen op en ga vaak op zoek naar aparte, originele locaties. Maar het wordt steeds lastiger om plaatsen en ideeën te bedenken die nog niet eerder zijn gebruikt.

Ki Price Sony alpha 9 - Model dat met haar benen over elkaar op een fluwelen roze stoel zit

© Ki Price | Sony α9 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/2.5, ISO 100

Toen de keuze op deze gave tandartsenpraktijk was gevallen, was het tijd om het verhaal achter de shoot te bedenken. Ik, 46 jaar oud, was daar voor mijn gebit en plotseling kwam het idee 'Lady en de Vagebond' in me op. Hiermee kon ik verschillende modestijlen laten zien en ook van de ruimte een belangrijk element maken. Het is zo'n vreemde combinatie. Waarom zou je foto's maken in een tandartsenpraktijk? De meeste mensen zouden dat eng vinden.

Ki Price Sony alpha 9 - Mannelijk model dat in de tandartsstoel zit en nors naar de camera kijkt terwijl een dame naast hem de lamp van de tandarts vasthoudt

© Ki Price | Sony α9 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/3.2, ISO 100

Samenwerkingen

Als het concept eenmaal vaststaat, is het tijd om de juiste mensen met wie ik wil samenwerken te vinden. Ik heb niet alleen een eigen fotografiestijl, maar werk ook graag met stylisten, kappers en visagisten die een eigen stijl hebben. Hun stijl moet natuurlijk wel bij de mijne passen, zodat we samen naar het einddoel toe kunnen werken. Voor het tandartsproject werkte ik samen met Amy Still voor de styling en Tom Gillian voor haar en make-up. Zij sluiten zich aan bij mijn visie en concept en voegen daar hun eigen stijl aan toe.

Ki Price Sony alpha 9 - Jong stel dat door een glazen deur van de tandartsenpraktijk gluurt

© Ki Price | Sony α9 + FE 24mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/2.8, ISO 50

Het is belangrijk om goed samen te werken als team, dus er zijn een paar dingen die ik altijd doe tijdens mijn shoots. Om te beginnen zorg ik er altijd voor dat ik als eerste op de set ben en ik neem de tijd om met iedereen een praatje te maken. Vervolgens haal ik de koffie. Dat vraag ik niet aan een assistent. Ik wil ervoor zorgen dat de sfeer op de set goed is en neem daarin het voortouw.

Mijn geheime wapen

Als je een druk leven hebt, kan het best lastig zijn om die gehaastheid niet mee te nemen naar de set, maar het is belangrijk dat je altijd positief aan een shoot begint. Het maken van de foto's is bijna het minst belangrijke onderdeel. Een van de manieren waarop ik positiviteit naar de set breng, is door middel van muziek. Ik heb naast mijn Sony α7R III altijd een Bluetooth-speaker in mijn cameratas zitten. Die neem ik overal mee naartoe, hij is voor mij een soort geheim wapen. Ik ben bijna altijd degene die bepaalt welke muziek er op de set wordt gedraaid en ik heb verschillende afspeellijsten die ik kan gebruiken, afhankelijk van het soort shoot.

Ki Price Sony alpha 7RM3 - Mannelijk en vrouwelijk model in Boheemse kleding poseren voor de camera

© Ki Price | Sony α7R III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/160s @ f/5.0, ISO 320

De apparatuur

Qua apparatuur gebruik ik vooral de α7R III. Ik werk veel met flitsers en met deze camera kan ik de mechanische sluiter op 10 fps gebruiken in combinatie met de flitser. Dit klinkt tegenstrijdig, want het is juist de α9 die bekendstaat als camera waarmee je snelle bewegingen kunt vastleggen, maar voor actiefoto’s met flits gebruik ik vaak de α7R III.

“De lens die ik waarschijnlijk het meest gebruik, is de Sony Zeiss Sonnar T* FE 55 mm f/1.8 ZA-lens. Dat is mijn standaardlens. Hij is licht, heel scherp en de achtergrond ziet er altijd prachtig uit. Deze lens stop ik als eerste in mijn cameratas. Ook de Sony FE 85 mm f/1.4 GM-lens is een favoriet. Hij is geweldig, ik kan er niet over ophouden. Als ik op een heel kleine set fotografeer en niet ver genoeg naar achteren kan stappen om de gewenste compositie te krijgen, wissel ik naar de 55 mm-lens. Daarmee krijg je een vergelijkbaar effect, maar dan wat breder.”

Ki Price Sony alpha 9 - Jonge man die op een fluwelen roze stoel zit terwijl zijn vriend naast hem staat en met een knie op de stoel leunt

© Ki Price | Sony α9 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/2.5, ISO 100

Mijn laatste favoriet is de FE 70-200 mm f/2.8 GM-lens. Die gebruik ik eigenlijk alleen voor catwalkshows, als ik veel verschillende shots moet maken. Jammer wel, want ik zou hem graag vaker gebruiken.

Ki Price Sony alpha 7RM4 - Model in kleurrijke kleding poseert terwijl haar arm op een kledingrek rust

© Ki Price | Sony α7R IV + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/3.2, ISO 800

Laatste adviezen

Mijn advies voor iedereen die net begint, heeft te maken met mensen en verbinding maken. Assisteer een fotograaf, neem contact op met de fotoafdeling van tijdschriften, gebruik Instagram om mensen aan te spreken. Tag de stylisten, visagisten en modellen. Tag de tijdschriften en foto-editors. En wees niet bang om de telefoon te pakken. Als je geen reactie krijgt, blijf dan proberen. Blijf dingen maken! Het draait allemaal om de juiste contacten en het maken van content.

Uitgelichte producten

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd