Alpha Universe-verhaal in detail
Alpha Universe-verhaal in detail
Hoe ik fotografeer
Insecten fotograferen met Javier Aznar 

Ik ben al van kinds af aan gek op de natuur, maar ik begon pas met natuurfotografie toen ik biologie studeerde aan de universiteit. Nadat ik afstudeerde, besloot ik professioneel fotograaf te worden en reisde ik af naar Ecuador. Daar werkte ik drie jaar lang aan mijn eerste fotografieprojecten. Ik heb door de jaren heen verschillende diersoorten gefotografeerd, maar de afgelopen tijd richt ik me voornamelijk op insecten.

Meer te weten komen over je subject

Insecten vind je overal en daarom zijn ze zo geschikt om te fotograferen. Je vindt ze in de tuin, op straat, in het park en zelfs in huis. Neem voordat je gaat fotograferen de tijd om je over de insecten in te lezen, zodat je meer te weten komt over hun dagelijkse activiteiten en beter weet wanneer, waar en hoe je ze kunt vinden. Er is veel leuks om te fotograferen, als je maar goed kijkt.

javier aznar sony alpha 7RM3 een libelle die zich aan de stengel van een plant vastklampt met in de verte een stad op de achtergrond

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 50mm f/2.8 Macro | 1/160s @ f/16, ISO 800

Insecten gedragen zich op verschillende manieren, dus je moet ook verschillende technieken gebruiken om ze te fotograferen. De foto van de libelle heb ik bijvoorbeeld vroeg in de ochtend gemaakt, bij een lage temperatuur en in een rustige setting. Dankzij mijn statief en FE 50 mm f/2.8-macrolens kon ik heel dichtbij komen zonder dat de libelle ging bewegen. Als de zon eenmaal opkomt, warmen libellen op en beginnen ze met vliegen. En dan is het onmogelijk om een shot van dichtbij te maken. Het is heel belangrijk om dit soort details te weten. Alles wat je nodig hebt, is kennis en wat oefening. En een beetje geluk natuurlijk.

javier aznar sony alpha 7RM3 een larve in een oranje net

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/200s @ f/5.6, ISO 6400

Veldwerk

Elke dag en nacht is anders als je gaat fotograferen. Het hangt allemaal af van het dier dat je fotografeert. Insecten zijn vaak iets makkelijker, omdat er meestal meer van te vinden zijn dan zoogdieren. Je krijgt daardoor veel vaker de kans om bepaald gedrag van deze dieren te fotograferen.

javier aznar sony alpha 7RM3 een sprinkhaan op een gekrulde groene stengel tegen een donkere achtergrond

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 50mm f/2.8 Macro | 1/160s @ f/13, ISO 160

Voor mijn recente insectenprojecten heb ik mijn Sony α7R III, α7R IV en lenzen meegenomen naar het regenwoud, meestal 's nachts. Ik maak de halve nacht foto's en krijg dan vaak maar drie uurtjes slaap. Ik word hier zo enthousiast van, want er zijn 's nachts zo veel verschillende insecten te vinden dat ik voor mijn gevoel tijd verspil als ik slaap.

javier aznar sony alpha 7RM4 een groep groene insecten die over de uitgestrekte handen van een man kruipt

© Javier Aznar | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/16, ISO 50

De locaties van mijn projecten zijn niet altijd extreem, maar brengen wel elk hun eigen uitdagingen met zich mee. De onderstaande foto is bijvoorbeeld genomen voor de zondagskrant in Spanje, voor een artikel over de overlast die door Aziatische hoornaars werd veroorzaakt, waaronder de dood van duizenden inheemse honingbijen. Een van de boeren had het heft in eigen handen genomen en schrikdraad rondom de bijenstallen geplaatst om de wespen te doden en zo zijn bijen te beschermen. Om de constructie te kunnen fotograferen, moest ik een imkerpak aan en ondertussen goed mijn best doen om het schrikdraad niet te raken, wat onmogelijk bleek. Ik kreeg een paar keer een schok, maar ik ging door zodat ik het perfecte shot kon maken.

javier aznar sony alpha 7RM3 close-up van een wesp die zich om een draadje heeft gekruld

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/80s @ f/16, ISO 50

Dag en nacht fotograferen

Als ik 's nachts op pad ga, neem ik zo min mogelijk mee. Vaak pak ik de Sony α7R IV en misschien de α7R III, die ik als back-up gebruik. Ik neem ook de FE 50 mm f/2.8-macrolens en de FE 90 mm-macrolens mee, en een flitser om de insecten te belichten. Ik kan de intensiteit van de flitser helemaal zelf bepalen, dus ik stel mijn camera volledig handmatig in om de gewenste belichting te krijgen. Ik stel de sluitertijd in op 1/250e seconde, de maximumsnelheid die ik met de flitser kan gebruiken, en vervolgens kies ik het diafragma en de intensiteit van de flitser. Die instellingen pas ik gaandeweg aan als dat nodig is. Als mijn instellingen eenmaal kloppen, houd ik die echter vaak de hele nacht vast.

javier aznar sony alpha 7RM3 een groot insect dat zich aan de arm van een man vastklampt tegen een donkere achtergrond

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 50mm f/2.8 Macro | 1/160s @ f/11, ISO 80

Bij daglicht fotografeer ik meestal zoogdieren of vogels. Daarbij is het belangrijk dat je klaarstaat, want deze dieren zullen je sneller dan insecten opmerken en dan vluchten of zich verstoppen. Toch heb ik ook de 90 mm F/2.8-macrolens bij me, zodat ik kan wisselen als ik iets kleiners zie dat ik op de foto wil zetten.

javier aznar sony alpha 7RM4 een groep vlinders die naast een vijver ontspant

© Javier Aznar | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/50s @ f/22, ISO 400

Omdat er overdag meer licht is, zet ik de α7R IV dan vaak in de modus voor diafragmaprioriteit. Zo kan ik de juiste ISO-gevoeligheid instellen en hoef ik niet te veel na te denken over de sluitertijd. Voor het scherpstellen gebruik ik realtime autofocustracking. Die functie werkt perfect. Samen met de sensor van 61 megapixels en de opnamesnelheid van 10 fps is de α7R IV voor natuurfotografie echt de beste camera die je kunt vinden.

Context creëren

Voor mij is de perfecte natuurfoto een foto die je iets laat voelen. Hij moet een reactie oproepen. Het draait er niet alleen om dat je een moment vastlegt. Je moet net als bij elk ander type fotografie zorgen voor de juiste compositie en belichting, maar voor een goede natuurfoto heb je meer nodig. 

javier aznar sony alpha 7RM3 close-up van een insect met vleugels dat ondersteboven onder een blad hangt

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/160s @ f/14, ISO 100

Aangezien mijn projecten vaak draaien om de relatie tussen mens en dier, zijn er ook vaak mensen op mijn foto's te zien om het hele verhaal te kunnen vertellen. Ik wil mijn kijk op natuurbehoud overbrengen en mensen bewust maken van de insecten die momenteel centraal staan in mijn werk. De foto's van mensen zijn belangrijk omdat ze het bewustzijn vergroten en een verband leggen tussen het gedrag van mensen en dieren. Ik wil niet alleen laten zien hoe mooi de insecten zijn, maar ook wat onze band met ze is. 

javier aznar sony alpha 7RM3 een kom vol larven die klaar zijn om te worden gekookt

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 35mm f/1.4 ZA | 1/160s @ f/11, ISO 100

Uitgelichte producten
ILCE-7RM4
α7R IV

ILCE-7RM4

ILCE-7RM3
α7R III

ILCE-7RM3

SEL50M28
FE 50 mm F2.8 Macro

SEL50M28

SEL90M28G
FE 90 mm F2.8 Macro G OSS

SEL90M28G

SEL2470GM
FE 24-70 mm F2.8 GM

SEL2470GM

SEL100400GM
FE 100-400mm G Master

SEL100400GM

SEL35F14Z
Distagon® T * FE 35 mm F 1.4 ZA

SEL35F14Z

SEL1635Z
Vario-Tessar® T* FE 16-35 mm F4 ZA OSS

SEL1635Z

Gerelateerde artikelen
Javier Aznar
alpha universe

Javier Aznar

Spanje

"Om iets te kunnen beschermen en behouden, moeten we eerst weten en leren waarderen wat we te verliezen hebben. Fotografie is een krachtig hulpmiddel om meer bewustzijn te creëren en de wereld om ons heen te laten zien. Ik probeer met mijn camera dieren in hun puurste vorm te laten zien, vanuit een biologisch en tegelijkertijd ook artistiek oogpunt."

Profiel bekijken