Hoe ik fotografeer
Het noorderlicht fotograferen

Ole Salomonsen


Ik doe niets liever dan het prachtige noorderlicht bewonderen en fotograferen tijdens een koude, donkere winternacht in het Noordpoolgebied. De aurora's zijn heel onvoorspelbaar, maar de 'jacht' en het wachten maken het juist extra spannend. Voor de mooiste lichtshow moeten veel elementen kloppen en het kan ook zo weer voorbij zijn. Het noorderlicht ziet er ook elke keer anders uit, dus als de voorspellingen goed zijn, kijk ik er nog steeds vol enthousiasme en hoop naar uit.

ole-salomonsen-sony-alpha-7RM3

© Ole Salomonsen | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 2s @ f/2.8, ISO 2500

Wat en waar u kunt fotograferen

Het noorderlicht fotograferen valt tussen twee typen fotografie in: landschapsfotografie en astrofotografie. Voor een mooie foto van de aurora's is net als bij elke landschapsfoto een interessante voor- en achtergrond nodig. De locatie en het drama van de verlichte lucht moeten centraal staan.

Ik gebruik vaak bergen als achtergrond en een meer of rivier om de voorgrond interessant te maken. Hierdoor krijg ik ook de kans om de weerspiegeling van het noorderlicht in het water te fotograferen. Voor geweldige foto's hoeven de aurora's dus niet altijd op hun helderst te zijn.

ole-salomonsen-sony-alpha-7RM3

© Ole Salomonsen | Sony α7R III | 6s @ f/2.8, ISO 3200

De belichting instellen

Welke belichtingsinstellingen u dient te gebruiken om het noorderlicht te fotograferen, hangt net als bij elk ander type fotografie af van de specifieke situatie.

Als de aurora's minder sterk zijn, gebruikt u een langere sluitertijd om ze beter zichtbaar te maken, en is het hoogstwaarschijnlijk het beste om een lens met f/2.8 of groter te gebruiken. Daarmee vangt u zo veel mogelijk licht. Om de grootsheid van dit natuurwonder vast te leggen, gebruik ik meestal een supergroothoeklens, zoals de Sony FE 16-35 mm f/2.8 GM of de gloednieuwe FE 12-24 mm f/2.8 GM.

Het noorderlicht begint vaak heel zwakjes, dus houd de belichtingsinstellingen in de gaten en wees heel flexibel. Als de aurora's sterk zijn, gebruik ik een zo snel mogelijke sluitertijd. Zo krijg ik meer van de beweging in de aurora's op beeld en worden de stralen beter zichtbaar. Anders is het resultaat meer een verbleekte, groene brij zoals we vaak zien op foto's met een lange belichtingstijd.

ole-salomonsen-sony-alpha-7RM3

© Ole Salomonsen | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 4s @ f/2.8, ISO 3200

Dit betekent dat de gevoeligheid van de camera verhoogd dient te worden. Met de camera's uit de Sony Alpha 7R-serie kan ik de ISO-gevoeligheid gelukkig zo hoog maken als ik wil, zonder grote gevolgen. De hoeveelheid ruis is minimaal en ik kan details in de donkere delen nog naar voren halen.


Scherpstellen

Bij het fotograferen van het noorderlicht zult u meestal willen scherpstellen op de sterren. Op een koude, donkere winteravond kan dat met een gewone DSLR lastig zijn, maar met de camera's van Sony kunt u de ingebouwde functie voor focuspeaking gebruiken. Hiermee worden de scherpgestelde delen uitgelicht. Ik activeer ook de functie MF Assist, waardoor de camera automatisch inzoomt als ik aan de scherpstelring van de lens draai. Hierdoor wordt het nog makkelijker om de sterren te vinden en hierop scherp te stellen.

ole-salomonsen-sony-alpha-7RM2

© Ole Salomonsen | Sony α7R II + FE 16-35mm f/2.8 GM | 3.2s @ f/2.8, ISO 3200

Als u een groot diafragma gebruikt, zoals f/2.8, dient u er rekening mee te houden dat de elementen op de voorgrond niet zo scherp worden wanneer u scherpstelt op de sterren. Als u een lens van 16 mm op f/2.8 gebruikt met een full-framecamera, worden de meeste elementen op 3 tot 4 meter afstand van de camera redelijk scherp, ook bij het scherpstellen op de sterren. Maar als het de bedoeling is voorgrond scherp te krijgen, dient u meerdere shots te maken met verschillende scherpstelpunten en die vervolgens samen te voegen met behulp van focusstacking.

ole-salomonsen-sony-alpha-7R

© Ole Salomonsen | Sony α7R | 3.2s @ f/2.8, ISO 2500

Vergeet niet: U bent niet de baas, de aurora's zijn dat. Al helemaal als ze snel bewegen. Gebruik een korte belichtingstijd, liefst van minder dan 1 seconde, en wees niet bang om de ISO-gevoeligheid te verhogen.

Wees ook voorbereid op verschillende weersomstandigheden. Ik heb met mijn Alpha-apparatuur weleens het noorderlicht staan fotograferen bij een temperatuur van -35 C° en dat ging probleemloos, maar zulke temperaturen kunnen wel hun weerslag hebben op de batterijen, net als bij alle andere elektronische apparaten. Ik stop ze altijd in de binnenzakken van mijn jas zodat ze warm blijven en langer meegaan. Extreem lage temperaturen zijn ook niet zo goed voor het lcd-scherm, dus dan bedek ik de camera met een kledingstuk om hem een beetje warm te houden terwijl ik op het perfecte moment wacht.

Wat vooral goed is om te onthouden, is dat de voorgrond de aandacht altijd naar het midden van het frame moet leiden, naar die fantastisch mooie berg op de achtergrond met het schitterende noorderlicht erboven. En als u geluk hebt of de shoot heel goed hebt gepland, is op de voorgrond ook nog de weerspiegeling van de aurora's in de rivier te zien.

Uitgelichte producten
α7R III
α7R III

ILCE-7RM3

α7R II
α7R II

ILCE-7RM2

α7R IV
α7R

ILCE-7R

FE 12-24mm f/4 G
FE 12-24mm f/4 G

SEL1224G

FE 16-35 mm f/2.8 GM
FE 16-35 mm f/2.8 GM

SEL1635GM

16-35 mm f/2.8 ZA SSM
Vario-Sonnar T* 16–35 mm F2.8 ZA SSM II

SAL1635Z2

Gerelateerde artikelen
Ole Christian Salomonsen
Alpha Universe

Ole Christian Salomonsen

Noorwegen

Achter het noorderlicht aan: dat is voor mij waar fotografie om draait.

Profiel bekijken


x