Uitgelichte foto

Jan Tichy | Danseres

De vrouw op de foto is een zeer getalenteerde danseres. Wanneer ik werk met dansers of modellen, geef ik ze de vrijheid om te bewegen en zichzelf te uiten. Ik probeer ze niet te veel instructies te geven, maar om ze te volgen en hun emoties vast te leggen.

Ik heb altijd een visie over de perfecte lichtval. Over het algemeen wil ik het licht vanaf een bepaalde hoek volledig op het gezicht van het onderwerp hebben. In dit soort situaties, wanneer ik kan zien wat het onderwerp niet ziet, geef ik enkele instructies. Maar de danseres in deze foto wist instinctief al hoe ze moest bewegen, zodat ik de vrijheid had om te blijven fotograferen.

In dit geval bestond de verlichting uit twee krachtige ledlampen met parabolische softboxen van 120 cm. Deze gaven een prachtige, zachte belichting. Ik nam de foto met mijn Alpha 9 II en de FE 85mm f/1.4 G Master-lens. 85 mm is geen brandpuntsafstand die je altijd gebruikt, niet zoals een lens van 35 mm of 50 mm die je overal mee naartoe kunt nemen en elke dag gebruikt. Ik ben dol op de lens van 85 mm omdat deze de hoofden en lichamen niet vervormd zoals een groothoeklens doet en dus het perfecte perspectief biedt voor portretten.

portretopname van vrouw met haar vingers op haar gezicht

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/1000s @ f/1.4, ISO 100

De beeldkwaliteit die de Alpha 9 II produceert in combinatie met de FE 85mm f/1.4 GM is fantastisch. Alles in het frame is extra scherp. In deze foto kan je bijvoorbeeld goed zien dat elk detail in het oog superscherp is. Voor dit soort portretopnames gebruik ik de eye-autofocus, aangezien deze praktisch is en altijd uitstekend werkt wanneer ik wil scherpstellen op de ogen van het onderwerp. De eye-autofocus van Sony is onovertroffen!

Wat ik zo mooi vind, is dat de foto alsnog een zacht karakter heeft en rustig oogt, met een prachtige, fluweelzachte bokeh. En de manier waarop de 85mm G Master-lens de onscherpe gebieden net achter de scherpe delen weergeeft, is fantastisch.

Waar ik naar op zoek ben bij dit soort foto’s is een bepaalde charme, iets wat me aantrekt. Alsof ik het beeld voor het eerst zie. Daarom fotografeer ik vaak een paar soortgelijke composities en bestudeer deze later, tijdens de bewerking. Ik concentreer me op dat ene ding dat me aantrekt in het beeld. Ik neem mijn tijd wanneer ik op zoek ben naar die vonk. Het kan het oogcontact zijn, het licht, de kleur, de textuur of iets aan de compositie. In dit geval is het de combinatie van al het voorgaande, met een nog iets: een krachtige afsnijding die dynamiek toevoegt en tegelijkertijd spanning en mysterie creëert.

Met de Alpha 9 II kan ik de foto’s nemen die ik wil. Meestal ben ik met één opname al tevreden, wat je niet bij elke camera kunt zeggen. Ik heb het gevoel dat de Alpha 9 II een beeld precies vastlegt zoals mijn ogen het hebben gezien.

Uitgelichte producten

Jan Tichy

Jan Tichy | Czech Republic

"Fotografie gaf me het allergrootste geschenk: de wereld vanuit een uniek perspectief zien. Er is zo veel schoonheid en magie om ons heen die de moeite waard is om vast te leggen. Blijf ernaar zoeken en houd je camera altijd gereed…"

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd