Uitgelichte foto

Thodoris Markou | Lijnen

Als ik vrije tijd heb, geef ik mijn creativiteit ruim baan. Dan ga ik met mijn Sony Alpha 1 naar de studio en bel ik een paar modellen en stylisten. Samen maken we dan ter plekke iets creatiefs. Zo ook deze foto.

Ik zoek vaak inspiratie en markeer foto’s die ik leuk vind. Deze laat ik dan aan de stylisten zien, en samen komen we met allerlei ideeën. Voor deze foto wilde ik een klein beetje make-up, om te spelen met de lijnen op haar gezicht en de ruiten op haar jurk.

Ik maakte de foto met mijn Sony Alpha 1 en FE 135mm f/1.8 G Master-lens. Eerst wilde ik mijn vertrouwde FE 50mm f/1.2 GM gebruiken, maar die lens is beter voor foto’s van hele lichamen. De 135mm f/1.8 is mijn favoriete lens voor close-ups. Het minder diepe perspectief leidt tot natuurlijk ogende portretten.

Ik fotografeer vaak met het diafragma helemaal open, maar hier gebruikte ik f/2.2. Zo kreeg ik iets meer scherptediepte en kon ik scherpstellen op het hele gezicht, niet alleen de ogen.

portretopname van een vrouw met strepen make-up op haar gezicht

© Thodoris Markou | Sony α1 + FE 135mm f/1.8 GM | 1/160s @ f/2.2, ISO 100

De eye-autofocus en AF-tracking van Sony Alpha camera’s zijn geweldig. Ik kan erop vertrouwen dat de camera het oog volgt en goed scherpstelt. Vroeger, met handmatige scherpstelling of oudere versies van autofocus, waren fotografen altijd bezig met scherpte. Ik vroeg me continu af of ik goed had scherpgesteld en of het onderwerp scherp in beeld was. Nu ik me daar geen zorgen meer over hoef te maken, kan ik me richten op de belangrijke dingen, zoals de belichting en de pose van het model.

Ik vind dat je de belichting zo simpel mogelijk moet houden. Bijna alle goede portretfotografen gebruikten slechts één of twee lichten. Voor deze foto richtte ik de hoofdverlichting op het gezicht en liet ik het licht op de witte achtergrond vallen, zodat die lichtgrijs werd. Onder het model plaatste ik een witte kunststof plaat als reflector om de schaduwen op het gezicht te verzachten. Ook gebruikte ik een hair light met een grid gericht op haar achterhoofd, zodat het haar afstak tegen de achtergrond.

Ik probeer alles zo simpel mogelijk te houden, ook de poses. Het klinkt misschien ouderwets, maar eenvoud leidt tot prachtige, strakke foto’s. Ik wil simpele, maar fascinerende portretten maken waarin de ogen, de uitdrukking, de make-up en de belichting samenkomen. Zonder de Alpha 1 zou dat onmogelijk zijn.

Uitgelichte producten

Thodoris Markou

Thodoris Markou | Greece

“That rug really tied the room together” (Dat vloerkleed maakt de kamer af, The Big Lebowski)

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd