westelijke laaglandgorilla in het woud

Op reis in Congo

Will Burrard-Lucas

Voor wildlifefotograaf Will Burrard-Lucas is fotografie veel meer dan alleen het sluiterknopje van zijn Sony Alpha 1 indrukken. Onlangs is hij voor de Wildlife Conservation Society afgereisd naar het nationale park Nouabalé-Ndoki in Congo. “In het woud moet je alles te voet doen”, vertelt hij. “Het is erg dichtbebost. Ook is het warm en klam, en zijn er veel insecten die je steken.”

Het was een avontuur op zich om af te reizen naar plekken waar Will dieren als westelijke laaglandgorilla’s en bosolifanten kon vastleggen.

badende olifant in een meertje © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/320s @ f/5.6, ISO 125

“We reden naar de rand van het woud en verbleven in kampen die door onderzoekers worden gebruikt. Maar om bij de dieren in de buurt te komen, moesten we soms varen in houten kano’s of langs bospaden lopen. Voor de meest afgelegen locatie moesten we wel 20 kilometer lopen naar het midden van het woud.”

Er is in dit ongerepte regenwoud nog nooit gekapt, waardoor het ecosysteem perfect is voor veel diersoorten.

Will ging samen met de onderzoekers op reis om gorillafamilies te zien en hun gedrag vast te leggen met zijn Sony Alpha 1 en FE 400mm f/2.8 GM OSS-lens. Hoewel Will altijd zijn FE 24-70mm f/2.8 GM II en FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II bij de hand heeft, gebruikt hij voor het fotograferen van gorilla’s en olifanten meestal de 400mm. Aangezien dieren onvoorspelbaar zijn, lijkt het misschien vreemd dat Will een vaste lens gebruikt in plaats van een zoomlens. Toch heeft hij daarvoor zowel praktische als esthetische redenen.

kleine gorilla die zijn hoofd aanraakt © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/250s @ f/2.8, ISO 12800

“De belangrijkste reden is dat de Sony Alpha 1 en deze lens goed werken bij weinig licht. Een diafragma van f/2.8 is onmisbaar in een donkere omgeving. Met het snelle diafragma van f/2.8 heb ik meer stops en meer licht dan met een vergelijkbare zoomlens van 400 mm”, legt Will uit.

Het diafragma van f/2.8 biedt ook een kleine scherptediepte waar Will mee kan experimenteren. “Ik houd graag de regie over hoeveel groen er in de achtergrond en op de voorgrond te zien is. Met het diafragma volledig open kan ik mijn onderwerp laten opvallen, zodat ik een band kan creëren tussen de kijker en het dier. Daarnaast kan ik met een groot diafragma sneller en beter focussen.”

gorilla die in de camera staart © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/250s @ f/3.2, ISO 10000

Voor de meeste mensen lijkt een lens van 400 mm best lang, maar voor Will is de afstand tot de wilde dieren relatief klein.

“Het kan gevaarlijk worden, dus ik luister altijd goed naar de onderzoekers en de mensen die de dieren opspeuren. Ze werken steeds met dezelfde families en kennen ze goed. Het omgekeerde geldt ook: de gorilla’s zijn aan de onderzoekers gewend. Maar ik zorg ervoor dat ik doe wat de onderzoekers zeggen. Een andere reden om op afstand te blijven, is de veiligheid van de dieren. Er is een grote kans dat mensen ziektes overbrengen op gorilla’s. Daarom is het belangrijk om op ten minste 10 meter afstand te blijven. Een brandpuntsafstand van 400 mm is de gulden middenweg. Ik kan dichtbij genoeg komen om prachtige foto’s te maken, maar blijf op voldoende afstand om te zorgen dat zowel de gorilla’s als ikzelf veilig zijn.”

jonge gorilla die aan een tak hangt © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 4000

Met de Sony Alpha 1 kan Will erop vertrouwen dat hij alle momenten kan vastleggen die de jungle en de dieren hem bieden. “Deze camera is perfect voor wildlifefotografie”, stelt Will. “Ik kan fotograferen met 30 fps als ik dat wil. De resolutie van 50,1 megapixels komt goed uit als ik foto’s wil bijsnijden. Met de stille sluiter voorkom ik dat ik de dieren stoor. Maar de belangrijkste functie voor mij is de autofocus. Ik heb een betrouwbare en nauwkeurige autofocus nodig in uitdagende situaties, bijvoorbeeld wanneer ik bij weinig licht wil focussen door een smalle opening in de begroeiing. Deze camera kan dat soort dingen aan, waardoor mijn werk een stuk makkelijker wordt.”

olifant met een vochtige slurf in de schaduw © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/5.0, ISO 1250

De foto’s van Will tonen zijn kunstzinnigheid en doorzettingsvermogen. Hij besteedt vele uren aan het observeren en loopt lange afstanden door het donkere en gevaarlijke woud. In ruil hiervoor kan hij prachtige momenten vastleggen, soms met behulp van een omgevallen boom.

olifant in de schaduw © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/5.0, ISO 1250

“Deze olifant was aan het drinken in een rivier, en er viel licht door een opening in de bladeren. Het licht werd weerspiegeld door het water. Je had dus een schitterende lichtval met de donkere schaduwen van het woud op de achtergrond, en een olifant die besprenkeld werd met het weerspiegelde licht. Het was een geweldig moment, volledig onverwacht. Ik zal het nooit nog een keer zien.”

Uitgelichte producten

Will Burrard-Lucas

Will Burrard-Lucas | UK

"Ik bestudeer de nieuwste technologie en bedenk me hoe die kan worden gebruikt om wilde dieren te fotograferen op manieren die eerder nog niet mogelijk waren."

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd