laaghangende wolken rondom een slapende vulkaan op bali

Eiland van duizend goden

Dennis Schmelz

“Ik wilde iets anders creëren dan de typische reisvideo’s van influencers die je op YouTube ziet”, vertelt de Duitse filmmaker Dennis Schmelz. Het was de eerste keer dat Dennis naar het Indonesische eiland ging en hij plande het zo dat hij er was tijdens Galungan, een Balinees festival ter ere van de geesten van de voorouders en hun terugkeer naar het eiland.

“Ik wilde een film maken die een ode brengt aan de cultuur en religie. Het is het eiland van duizend goden en er zijn zoveel verhalen en personages die je kunt filmen.”

Dennis heeft voor vertrek zoveel mogelijk onderzoek gedaan, maar hij had nog genoeg te doen toen hij er eenmaal was.

met gras bedekte terrassen die naar een dorp leiden

“Normaal gesproken vind je de personages die de geesten vertegenwoordigen in de tempels, maar die zijn tijdens het festival verboden terrein voor toeristen. Daarom werkte ik samen met een lokale bewoner die me hielp om de juiste mensen te vinden voor de film en locaties voorstelde waar ik kon filmen.”

Het duurde drie weken om de video te maken. Dennis had een druk schema en begon voor zonsopgang al met filmen, waarna hij verder reisde naar de volgende locatie. “De wegen waren niet altijd goed begaanbaar. Soms draaiden we dagen van achttien uur, waarvan we het grootste deel onderweg waren van de ene naar de andere locatie.”

Een van deze locaties was een spectaculaire waterval, waar Dennis een meisje filmde die Legong danste, een traditionele Balinese dans.

vrouw die danst voor een waterval op bali

© Dennis Schmelz | Sony α7 IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/30s @ f/11, ISO 640

“Ze was zo kalm. Ze probeerde verschillende dansbewegingen en gezichtsuitdrukkingen uit voor de camera. Een van de beelden is een close-up van haar gezicht en die is echt perfect. Voor mij is dat een van de hoogtepunten van de video. Die hele reeks is geweldig omdat je zowel de mensen als het landschap ziet.”

balinese danseres in felgekleurde kleding

© Dennis Schmelz | Sony α7 IV + FE 50mm f/1.8 | 1/100s @ f/1.8, ISO 640

Voor dit project werkte Dennis met twee camera’s: de Sony Alpha 7S III, die hij alleen gebruikte om mee te filmen, en de Alpha 7 IV, die hij ook gebruikte voor fotografie. “De Alpha 7 IV is een geweldige hybride camera omdat hij een sensor met 33 megapixels heeft, wat geweldig is voor foto’s. Maar je kunt er ook videobeelden mee maken met 4K 60p. Indrukwekkend!”

De twee camera’s hadden specifieke rollen. De Alpha 7S III stond op een gimbal en had een 12-24mm f/2.8 GM-lens. “Ik gebruikte de 12-24mm f/2.8 GM omdat het een geweldige groothoeklens is. Hiermee kon ik de dansscènes filmen te midden van het prachtige landschap. Dankzij de SteadyShot stabilisatie en de gimbal kon ik al bewegend soepele, dynamische, bewegende beelden maken.”

Dennis gebruikte de Alpha 7 IV en de FE 24-70mm f/2.8 GM II-lens niet alleen om te fotograferen, maar ook om te filmen met de camera in de hand. Hij maakte vaak gebruik van de Clear Image Zoom-functie van de camera om close-upbeelden te maken die eruit zien alsof ze met een macrolens zijn gefilmd.

Naast zijn Sony Alpha-camera’s gebruikte Dennis een drone, om de kijker nog meer te laten zien van zijn filmlocaties. “De dronebeelden zijn belangrijk omdat ze het landschap weergeven en laten zien waar je bent. Maar als je emotie wilt overbrengen, moet je dichtbij mensen komen”, legt hij uit.

Filmen tijdens zonsopgang en zonsondergang leidde tot scènes met veel contrast. Een van redenen dat de filmmaker voor de Alpha 7S III koos, was het indrukwekkende dynamische bereik met vijftien stops.

“Met het Slog-3 beeldprofiel kon ik het beeldmateriaal bewerken om het contrast en de verzadiging te verhogen. Ik ging tijdens het filmen tot het uiterste, maar dat was geen enkel probleem dankzij de 10-bit opnames”.

Het dynamische bereik had Dennis nodig voor zijn favoriete beeld uit de video, dat hij filmde in een grot tijdens zonsopkomst.

drie balinese mannen in traditionele kledij voor een boom

© Dennis Schmelz | Sony α7 IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/80s @ f/9.0, ISO 100

Dat beeld draaide helemaal om timing”, legt hij uit. “Gedurende ongeveer dertig minuten scheen de zon door een gat in de grot naar binnen, daarna was het er volledig donker. Het was best gevaarlijk en het kostte twee uur om ernaar toe te wandelen, maar het was de moeite waard. Het beeld is echt prachtig.”

Tijdens de drie weken dat hij aan het project werkte, filmde Dennis ongeveer vijftien uur aan beeldmateriaal, wat hij terugbracht tot drie minuten en veertig seconden voor zijn uiteindelijke video Galungan – Victory of Dharma. De video toont de kleuren en contrasten van het eiland, maar dankzij de bewerking springt de video er echt uit.

“Het festival draait erom dat het goede het kwade overwint en die twee uitersten zie je terug in de video. Het goede is kalm en meestal in slow motion. Dan heb je de donkere delen. Als de kwade geesten in beeld zijn, heb ik het beeldmateriaal versneld om het onnatuurlijk over te laten komen en de kijker te laten schrikken. Ik heb ook geluidseffecten toegevoegd. Ik wilde iets anders creëren dan een leuke drieminutenvideo van leuke beelden en leuke muziek.”

Dennis denkt terug aan hoe hij deze prachtige serie moeiteloos kon filmen: dat kwam door zijn betrouwbare en indrukwekkende apparatuur van Sony.

Uitgelichte producten

Dennis Schmelz

Dennis Schmelz | Germany

"Er is altijd een verhaal om te vertellen en een nieuw perspectief om te ontdekken"

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd