Sony-A6600-met-aangesloten-microfoon-die-in-de-richting-van-de-vlogger-wordt-gehouden-HERO-2000x700

Op reis vloggen met de α6600

Jonah Plank

Jonah Plank gaat ambitieuze reisvlogs niet uit de weg; het populaire YouTube-kanaal dat zijn naam draagt, staat vol met reviews en reisinhoud. Maar onlangs kwamen hij en twee vrienden terug van een roadtrip van een maand waarin ze van Berlijn naar de Noordkaap in Noorwegen zijn gereisd. Tijdens de reis heeft Jonah een twee uur durende documentaire gemaakt die hij voornamelijk heeft gefilmd met de nieuwe Sony α6600.

jonah plank sony alpha 6600 besneeuwde bergen die tijdens de schemering baden in roze licht © Jonah Plank | Sony α6600 + E 10-18mm f/4 OSS | 1/200s @ f/8.0, ISO 200
“Mijn opstelling is vrij simpel”, vertelt Jonah ons. “Ik heb de Sony α6600 voor me op een statief voor het filmen en gebruik daarnaast een key light en een backlight. Ik maak zo'n 90% van mijn video's in dezelfde opstelling. Hierdoor kan ik gewoon gaan zitten en beginnen met opnemen.”

Hoewel Jonah ook de Sony α7 III, α7R III en α7S II gebruikt, blijft de α6600 een van zijn favoriete camera's om zichzelf mee te filmen. Hij legt uit: “Dat komt door het kantelbare scherm. Het is zo handig om jezelf te kunnen zien terwijl je filmt.”

Sony A6600 waarop een microfoon is bevestigd en die op de videograaf is gericht

Jonah vond vooral deze functie en de eye-autofocus nuttig tijdens zijn laatste reis. Hij vertelt: “We hebben tijdens onze reis naar Noorwegen veel met de Sony α6600 gefilmd. We zaten met z'n drieën in één auto en als we in de camera praatten, werd er dankzij de realtimetrackingtechnologie automatisch scherpgesteld op ons gezicht of onze ogen. Ik zet de autofocusrespons in dit soort situaties altijd op de hoogste stand, want dan reageert de camera meteen en wordt er direct scherpgesteld als ik de camera beweeg. Dat is een supernuttige functie voor het soort documentairebeelden dat ik schiet.”

Hoewel Jonah voornamelijk in 4K filmt, gebruikt hij ook de Full HD 120p-functie om slowmotionbeelden te maken. En de α6600 kan net als de full-framecamera's uit de α7-serie filmen met S-Log als beeldprofiel. Hiermee haal je alles uit het dynamische bereik. Jonah legt uit: “Ik gebruik vaak S-Log als ik heel specifiek een shot of reeks beelden uitdenk, maar voor spontane documentaire- en vlogcontent gebruik ik PP0, dus geen beeldprofiel. Dat klinkt misschien gek, maar ik vind de kleuren van PP0 mooi en ik hoef dan niet zo veel meer te doen met kleurgradatie. Het is gewoon snel en handig en het beeld werkt uitstekend. Hierdoor kan ik direct beginnen met filmen en dat is ideaal voor de manier waarop ik werk.”

Jonah heeft een paar favoriete lenzen voor de α6600. Een paar daarvan zijn FE-lenzen die speciaal zijn gemaakt voor de grotere sensor van zijn α7-camera's, zoals de Sony FE 28 mm f/2, de FE 50 mm f/1.8 en de FE 85 mm f/1.8. Hiermee creëert hij een duidelijke scheiding tussen het subject en de achtergrond.

“Ik gebruik altijd SteadyShot, maar die functie komt pas echt goed tot zijn recht als ik de FE 85 mm f/1.8-lens gebruik”, zegt hij. “Het is best lastig om de lens en de camera op mijn gimbal te balanceren, dus ik werk dan vaak handmatig, vooral bij slowmotion-B-roll-beelden.”

De APS-C-sensor van de α6600 is volledig compatibel met de E 10-18 mm f/4 OSS-groothoekzoomlens en de E 16-55 mm f/2.8 G-lens, die Jonah ondanks hun formaat beide veel flexibiliteit bieden.

Voor de audio gebruikt hij de Sony ECM-B1M Shotgun-microfoon. “Deze microfoon is heel handig als je snel alles klaar wilt zetten voor een YouTube-video”, legt Jonah uit. “Hij werkt zo makkelijk. Ik heb hem zelfs voor voice-overs gebruikt. Dan ging ik heel dichtbij zitten en nam ik met de camera een video op terwijl de lensdop erop zat, zodat alleen mijn stem werd opgenomen.”

jonah plank sony alpha 6600 noorderlicht boven een berg en weerspiegeld in de zee © Jonah Plank | Sony α6600 + E 10-18mm f/4 OSS | 6s @ f/4.0, ISO 8000

Het heeft een paar jaar geduurd voordat Jonah aan de projecten en video's kon werken die hij het leukst vindt, maar hij herinnert zich nog goed hoe hij is begonnen. Hij heeft een aantal tips voor mensen die willen beginnen met het maken van video's:

“Begin gewoon. Ga aan de slag en praat over de dingen waar je van houdt. Het maakt niet uit hoeveel mensen je bereikt, hoeveel weergaven je hebt of hoeveel abonnees. Het enige waar je over na moet denken, is welke boodschap je wilt overbrengen en waarom je doet wat je doet.”

Uitgelichte producten

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd