Zo licht als een veertje

Kaisa Lappalainen

Het was een reis met mooi verrassingen voor de natuurspecialist Kaisa Lappalainen. "Ik had nog nooit wilde dieren in de Donaudelta gefotografeerd"” legt ze uit, "het was echt interessant om de delta met mijn eigen ogen te zien. Deze leek veel op de Okavangodelta in Botswana en het voelde zelfs alsof ik weer in Afrika was, omdat ik er per boot moest reizen en veel vogelsoorten ook daar voorkwamen."

kaisa lappalainen sony rx10IV een vogel met rode poten die voorzichtig over de zandbanken in een meer loopt

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 560mm| 1/1000s @ f/4.0, ISO 400

Sony RX10IV van opzij

Ze is doorgaans een gebruiker van de α9 van Sony, maar deze keer heeft ze uitsluitend met de RX10 IV gefotografeerd. "Het was fantastisch," vertelt ze ons, "de camera is zo licht, zo stil, en hij klaarde de klus heel goed, ongeacht de omstandigheden of het licht waarin ik fotografeerde. Het is een prachtige totaaloplossing voor vogelfotografie."

 

kaisa lappalainen sony rx10IV een ijsvogelpaartje dat op een boomtak zit te relaxen

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 600mm| 1/1000s @ f/4.0, ISO 250

Dus waarom deze trip naar Roemenië? "De Donaudelta is in de lente een belangrijke tussenstop voor trekvogels," verklaart Kaisa, "we zagen ongeveer 115 soorten in de week dat ik daar was. Sommige vogels rusten hier uit voordat ze verder Europa intrekken, maar andere blijven om een nest te maken. Het is geweldig te beseffen dat dit soort natuur in Europa bestaat, zo dicht bij grote steden en toch zo wild."

kaisa lappalainen sony rx10IV 2 haviken die om een net gevangen vis vechten

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 585mm| 1/1000s @ f/4.0, ISO 500

Survivalvaardigheden zijn ontzettend belangrijk in Kaisa's werk. Hoewel zij een volleerde safarigids is, was het ook essentieel om de hulp in te schakelen van een lokale gids die weet waar en wanneer bepaalde dieren te vinden zijn. "Zonder een lokale gids," vertelt ze, "mis je al snel kansen. Wij hadden op een avond bijvoorbeeld het geluk een schitterende zonsondergang te hebben en de volgende ochtend een mistige, kleurrijke zonsopgang. We wisten dat we hiervan dankbaar gebruik moesten maken, en de gids bracht me op het juiste moment naar de juiste plek."

Op het juiste moment op de juiste plek zijn, is leuk en aardig, maar ze had nog steeds de juiste uitrusting nodig om de omstandigheden optimaal te benutten.

kaisa lappalainen sony rx10IV een ijsvogel vlak voor het opvliegen

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 600mm| 1/2000s @ f/4.0, ISO 250

De 24-600 mm zoomlens van de RX10 IV is een veelzijdige totaaloplossing en was een grote steun bij deze foto's, waardoor Kaisa breder kon fotograferen voor een betere indruk van de omgeving. "De gigantische vergroting van 600 mm van de RX10 IV kan heel verleidelijk zijn," verklaart ze, "maar voor deze fotoreeks wilde ik ook onderwerpen in het landschap zien. Met 24 mm is dat kinderspel en ik kon snel reageren als ik de compositie moest wijzigen. Met de RX10 IV kan ik landschappen, portretten en actiefoto's maken met een en dezelfde kleine camera, in plaats van te moet wisselen tussen camera's en lezen. Dat scheelt een hoop gewicht!"

kaisa lappalainen sony rx10IV een vlucht vogels rust bij zonsopgang uit op een drijvend blok hout

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 170mm| 1/3200s @ f/5.6, ISO 400

Grootte en gewicht zijn een belangrijk aandachtspunt voor Kaisa en de wetenschap dat ze met zo'n kleine camera foto's van professionele kwaliteit kan maken, biedt allerlei nieuwe mogelijkheden. "Gewichtsbeperkingen van luchtvaartmaatschappijen kunnen natuurlijk behoorlijk streng zijn," legt Kaisa uit, "vooral op kortere vluchten naar de ongerepte gebieden waar ik moet zijn. Soms laten ze me niet eens aan boord met al mijn uitrusting! Door het lichte gewicht kan ik ook verder wandelen of fietsen. Zelfs als ik in mijn vrije tijd eropuit ga, kan ik de RX10 IV meenemen en als er zich een kans voordoet, heb ik een lens van 600 mm op zak!"

Als het toch uitdraait op fotograferen op grote afstand, beschikt de RX10 IV over het bereik dat je waarschijnlijk nodig hebt, stelt Kaisa, en ook ingebouwde beeldstabilisatie, waardoor je bij zulke enorme vergrotingen met vertrouwen kunt schieten, zodat je mag verwachten dat ieder veertje er prefect op staat.

kaisa lappalainen sony rx10IV een ijsvogel ziet zijn partner van een tak wegvliegen

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 600mm| 1/800s @ f/4.0, ISO 160

"Ik was echt verrast door het ongelofelijke detailniveau," bekent ze, "ik stond er echt van te kijken dat je dit soort close-ups kunt maken met zo'n kleine en betaalbare camera."

Kaisa maakt veel gebruik van de α9 van Sony en is gewend aan hoge prestaties en snelheid. Kan de RX10 IV zich hiermee meten? "De foto's zijn haarscherp," lacht ze. Ze legt uit: "Je kunt altijd zien wat een camera waard is als vogels opvliegen of een scherpe bocht maken; de focus bleef steeds op de vogels gericht. Ik gebruikte vrijwel dezelfde AF-instellingen als voor mijn α9, dus de camera is continu aan het tracken bij bewegende onderwerpen of als ik vanaf een boot fotografeer. Als ik in een schuilhut sta te wachten totdat ijsvogels op een tak landen, draait het meer om de van tevoren gekozen focusinstellingen. Met een framesnelheid van 24 fps kan ik een vogel volgen als deze zich afzet en wegvliegt en kan ik erop vertrouwen dat ik het beste moment kan uitkiezen."

kaisa lappalainen sony rx10IV een vogel vliegt over het water weg terwijl zijn poten het wateroppervlak raken

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 600mm| 1/1600s @ f/4.0, ISO 200

Hoewel de nobele kunst van urenlang in de regen blijven liggen wachten of in een 'ghillie suit' hurken om onopgemerkt te blijven volgens Kaisa fysiek zwaar kan zijn, bleek de RX10 IV uitstekend opgewassen tegen deze omstandigheden. Ze grinnikt: "Rond deze tijd van het jaar zou het ongeveer 20 ˚C in de Donaudelta moet zijn, maar toen wij er waren, hadden we regen en sneeuw. De RX10 IV is echter weerbestendig. In het begin vroeg ik me af of de camera de erbarmelijke omstandigheden wel aan kon, maar hij hield stand, ongeacht waaraan ik hem blootstelde!"

Uitgelichte producten in dit artikel
DSC-RX10M4
RX10 IV met 0,03s. AF/25x optische zoom

DSC-RX10M4

Kaisa Lappalainen
Alpha Universe

Kaisa Lappalainen

Finland

Ik vind het geweldig om bedreigde diersoorten in hun natuurlijke habitat te fotograferen. Ik ben me ervan bewust dat deze dieren of habitats er misschien niet meer zullen zijn voor de volgende generaties. Dat maakt het des te belangrijker om foto's van onze prachtige planeet en verschillende soorten omgevingen te delen.

Gerelateerde artikelen


x