marcis baltskars sony a7r III silhouet van bruid en bruidegom in een boot op het meer

Natuurlijke trouwfoto's

Marcis Baltskars

“Ik ben ervan overtuigd dat ik voor elk stel ter wereld geweldige trouwfoto's kan maken. Als het bruidspaar in mijn werk gelooft, kunnen we iets prachtigs en unieks vastleggen”, zegt Marcis Baltskars, die als een van de beste trouwfotografen ter wereld wordt beschouwd.

Marcis begon zijn carrière net als veel andere fotografen vanuit een behoefte om aan het 9-tot-5-leven te ontsnappen.

marcis baltskars sony a7r III close-up van bruid en bruidegom

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/250s @ f/2.8, ISO 100

“Ik meldde me aan voor veel fotografiecursussen die door de beste fotografen van Letland werden gegeven. Ik leerde met professionele modellen, stylisten en visagisten te werken. De foto's die ik in die periode maakte, kregen wat aandacht op sociale media en ik begon aanvragen voor werk te ontvangen. Niet lang daarna besefte ik dat ik professioneel fotograaf kon worden, dus ik waagde de sprong.”

“Als ik terugkijk op de afgelopen tien jaar, was ik eigenlijk gewoon op het juiste moment op de juiste plek. Ik was niet bewust op zoek en werkte nergens gericht naartoe, het begon zomaar, en vanaf dat moment voelde het als een sneeuwbal die razendsnel van een berg rolt. Ik was nooit van plan me in trouwfotografie te specialiseren, maar er bleek gewoon veel vraag naar te zijn.”

marcis baltskars sony a7r III silhouet van bruid en bruidegom in een boot op het meer

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/2.5, ISO 2000

Veel fotografen hebben een haat-liefdeverhouding met bruiloften. Er staat veel druk op: je kunt niet even terug om later nog wat foto's te maken. Marcis presteert juist goed onder de druk van deze belangrijke gelegenheid.

“Ik hou van de positieve emotie die voelbaar is op bruiloften. Het is geweldig om aanwezig te mogen zijn bij zo'n prachtig moment. Elke bruiloft heeft iets speciaals!”

“Mensen zijn zo verschillend”, vertelt hij, “en het is belangrijk dat de fotograaf hetzelfde voor ogen heeft als het bruidspaar. Het stel moet me vertrouwen en in mijn ideeën geloven. Vaak zijn die ideeën spontaan, omdat het weer en het licht voortdurend veranderen.”

marcis baltskars sony a7r III bruid en bruidegom in kleding met verfspetters kussen elkaar op het strand

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/4.0, ISO 100

“Meestal hebben we twee of drie locaties gepland, maar de rest is een kwestie van improvisatie. Soms maak je de mooiste foto's langs de kant van de weg, bij een bos of weiland dat je onderweg tegenkomt en waar het natuurlijke licht perfect is.”

“Ik gebruik, waar mogelijk, het liefst natuurlijk licht, en ik gebruik bijna nooit een flits. Ik maak foto's met de Sony α7R III en dankzij het dynamische bereik en de hoge gevoeligheid kan ik zelfs bij weinig of slecht licht de mooiste beelden schieten. Hierbij is het belangrijk om te kijken waar het licht vandaan komt en het vervolgens optimaal te benutten.”

marcis baltskars sony a7r III pasgetrouwd stel op de rand van een luchtballon terwijl ze elkaars hand vasthouden

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/200s @ f/4.0, ISO 100

“Vorig jaar fotografeerde ik een stel dat in een luchtballon trouwde. We moesten om twee uur 's nachts opstaan en de ceremonie begon om vijf uur 's ochtends, bij zonsopkomst. Het lot bepaalde dat we in een sprookjesachtig weiland landden, vol dauw en magisch licht. Die plek vormde de setting voor een prachtige fotoshoot.”
marcis baltskars sony a7r II kussend bruidspaar in een veld, omkaderd door een spinnenweb

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/18, ISO 1000

“Ik gebruik de α7R III voornamelijk vanwege het formaat en de beeldkwaliteit. De beelden bevatten zo veel details dat ik veel vrijheid heb bij het nabewerken van de shots. Als ik trouwfoto's in reportagestijl maak, kan ik niet altijd zo dichtbij komen als ik zou willen en soms staat er iets aan de rand van het shot dat ik niet op de foto wil hebben. Dankzij de 42 miljoen pixels van de Sony α7R III heb ik voldoende resolutie om de foto een beetje bij te snijden en nog steeds een beeld in hoge resolutie te houden.”

marcis baltskars sony a7rIII lachende bruid achter in een auto

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/125s @ f/4.0, ISO 500

“Ik kan ook tot tien frames per seconde schieten om het perfecte moment vast te leggen, en ik gebruik ook wel eens de Sony α9, waarmee ik twintig frames per seconde haal. Ik kan dan precies het beeld kiezen waarin het licht en de emotie van het moment perfect zijn gevangen.”

“Wat ook erg belangrijk is,” vervolgt hij, “is de stille sluiter. Hierdoor kan ik bruiloften vastleggen zonder momenten te verstoren met het geklik van de camera.”

marcis baltskars sony a7r III bruid en bruidegom omhelzen elkaar omringd door bomen in een bos

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/125s @ f/2.8, ISO 400

“De autofocus is bovendien snel en betrouwbaar en ik vind het fijn dat ik het scherpstelpunt via het touchscreen kan instellen. Zo kan ik toch vanuit verschillende hoeken fotograferen als het niet mogelijk is om door de zoeker te kijken. Dat is echt een groot voordeel.”

marcis baltskars sony a7r III bruid die voor de ceremonie haar jurk bewondert

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/500s @ f/2.8, ISO 160

Uiteindelijk is een bruiloft een verhaal dat met familie en vrienden wordt gedeeld en wordt herinnerd. Het is Marcis' taak om het verhaal van die dag en dat van het stel vast te leggen en te vertellen.

“Ik zet me bij elke bruiloft voor 100% in. Het is voor alle betrokkenen een belangrijk verhaal dat ze nooit meer zullen vergeten. Voor de mensen die er niet bij waren, wil ik foto's maken waar ze zelf het verhaal bij kunnen bedenken.”

Uitgelichte producten

Mārcis Baltskars

Mārcis Baltskars | Latvia

"Het beste aan een foto is dat hij nooit verandert, zelfs niet als de mensen op de foto dat wel doen." – Andy Warhol

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd