close-up van twee vogels

De natuur. Van heel dichtbij.

Gustav Kiburg en Alexander Heinrichs

Grootse foto's, kleine camera's

De Sony RX10 IV biedt de veelzijdigheid van een grote camera met verwisselbare lens in een klein formaat, wat de camera zeer geschikt maakt voor enthousiaste natuurfotografen. Dankzij de supertelelens van 600 mm met hoge resolutie kan de camera worden gebruikt om gemakkelijk van heel dichtbij foto's te maken.

Fotografen Gustav Kiburg en Alexander Heinrichs vertellen ons hoe ze dankzij de flexibiliteit van de Sony RX10 IV geweldige foto's van wilde dieren kunnen maken zonder in te leveren op beeldkwaliteit. Voor natuurfotograaf Gustav Kiburg is fotografie een manier om even aan de drukte van het dagelijks leven te ontsnappen. Hij zegt echter graag de schoonheid van de wereld om ons heen in zijn foto's te willen opnemen. Niet alleen dieren op exotische locaties, maar ook de net zo mooie wezens in onze achtertuin of de buurt waarin we wonen.

gustav kiburg sony rx10 IV rode eekhoorn © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/100s @ f/4, ISO 400

Fotograaf Alexander Heinrich vertelt altijd een verhaal met zijn foto's, of hij nu mode- of reclamefoto's maakt of op de Afrikaanse vlakten wilde dieren vastlegt.

"Ik ben op zoek naar speciale momenten. Na een tijdje leer je een beetje wat je van de dieren kunt verwachten. In plaats van foto na foto te schieten, wacht ik op het perfecte moment, voor precies het juiste shot. Elke foto is als een klein kunstwerk. Ik laat het beeld zien op een manier die mij aanspreekt en die mijn eigen stijl weerspiegelt."
alexander heinrichs sony rx IV landing van pelikaan © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV | 1/3200s @ f/2.8, ISO 100

Alexander Heinrichs wacht altijd tot het juiste moment. Neem bijvoorbeeld dit perfect getimede shot van een pelikaan die op het punt staat te landen, gemaakt met de RX10 IV.

"Als je door Afrika reist bij een temperatuur van 45 graden, voel je elke kilo die je meesjouwt. Vaak laat ik daarom mijn grotere cameraspullen thuis en gebruik ik alleen de RX10 IV."
alexander heinrichs sony rx10 IV hagedis in Namibië © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.5, ISO 100

Dankzij de veelzijdigheid van de RX10 IV-lens kun je eenvoudig zowel close-ups als telefoto's maken. Voor deze foto van een kameleon heeft Heinrichs de opnamesnelheid van 24 fps goed benut om precies het moment vast te leggen waarop de kameleon het insect met zijn tong greep. 

Ondertussen waren de weersomstandigheden voor Gustav Kiburg precies het tegenovergestelde:

"Ik was drie dagen in Noorwegen om zwaardwalvissen te fotograferen met de RX10 IV. Het was 20 graden onder nul en ik fotografeerde de walvissen vanaf een kleine RIB-boot. De golven waren hoog en de camera kreeg wel een paar keer per dag een plens zout zeewater te verduren, maar hij werkt nog steeds."
gustav kiburg sony rx10IV zwaardwalvis in Noorwegen © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/5, ISO 800

Kiburg kon dankzij de krachtige zoomlens van 24-600 mm vogels van extreem dichtbij fotograferen, zelfs als hij op flink wat afstand van ze stond.

gustav kiburg sony rx10IV close-up-telefoto van vogel © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/2500s @ f/6.3, ISO 400

Beide fotografen zijn gewend camera's met verwisselbare lenzen te gebruiken, maar de RX10 IV beschikt ondanks de kleinere vorm over veel van de vertrouwde functies. In Namibië heeft Heinrichs het enorme zoombereik van de camera optimaal benut.

"Ik had alleen mijn RX10 IV bij me: hij is makkelijk om mee te werken en sneller. Zo heb ik een olifant gefotografeerd die heel dicht bij onze auto kwam. Als ik met mijn grotere camera van lens had moeten wisselen, had dit te veel tijd gekost en had ik het shot gemist. Nu kon ik gewoon uitzoomen en beginnen met fotograferen."
alexander heinrichs sony rxIV olifanten in Namibië © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.0, ISO 100

In Noorwegen was het voor Gustav hetzelfde:

"De RX10 IV weegt één kilo en dankzij de 4,5-stops optische stabilisatie hoef je geen statief of monopod te gebruiken. Je kunt de camera langere tijd vasthouden en daardoor sneller reageren. Als er veel zeevogels rondvliegen of als ik wacht totdat er een walvis uit het water tevoorschijn komt, gebeurt het wel eens dat ik iets aan de ene kant fotografeer en ondertussen aan de andere kant iets zie waarop ik snel moet reageren. En dus snel moet draaien en fotograferen. Het autofocussysteem is zo snel dat het goed op zulke dingen reageert."
gustav kiburg sony rx10IV jan-van-gent in Noorwegen © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/2500s @ f/5.6, ISO 400

Gustav fotografeert het liefst als het bewolkt is, vanwege het zachte licht, zoals in dit shot van een jan-van-gent. Zelfs bij minder licht zijn het autofocussysteem en de lange lens van de RX10 IV in staat deze geweldige foto te produceren. Kiburg vertelt waarom de RX10 IV zo'n fijne allroundcamera is:

"Deze camera is heel geschikt voor mensen die graag buiten foto's maken, maar geen zware tas vol lenzen willen meesjouwen. Hiermee heb je alle oplossingen in één: je kunt er goed mee fotograferen bij weinig licht, de camera beschikt over een stabiele autofocusfunctie en tracking die zo precies is dat je vogels midden in hun vlucht kunt vastleggen. Daarnaast kun je er macrofoto's mee maken. Eigenlijk alles wat je met een camera zou willen kunnen."

 Handige tips voor het fotograferen van wilde dieren 

Uitgelichte producten

Gustav Kiburg

Gustav Kiburg | Netherlands

"Slecht weer is kleurrijk weer."

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd