Een panoramisch beeld 

Dilian Markov

In het dagelijks leven fotografeert Dilian Markov voor de Bulgaarse edities van grote internationale publicaties zoals Elle, Cosmopolitan en Harper’s Bazaar, maar het reizen en verkennen trekt hem nog altijd. Hij houdt van de krachtige indruk die een panoramische foto kan maken. 

“Naast mijn creatieve werk heb ik nog een passie: reizen. Een paar jaar geleden vond ik een kleine camera met geweldige lenzen en goede beeldkwaliteit waarmee ik de straat op kon gaan en het 'echte leven' zonder opsmuk en kunstmatig licht kon fotograferen. In datzelfde jaar ging ik op een lange vakantie. Ik besloot spontaan samen met mijn gezin anderhalve maand in een camper te gaan wonen en op reis te gaan. Ik maakte elke dag foto's van mijn gezin en het leven om ons heen tijdens onze verkenningstocht.”

Tijdens zijn reis nam Dilian de Sony NEX-6 mee. Deze camera beïnvloedde wat voor foto's hij maakte. De camera beschikt over een functie waarmee Dilian kon experimenteren met panorama's. Hier had hij altijd al een fascinatie voor, maar hij had nooit het geduld gehad om het zelf uit te proberen.

Dilian Markov Sony NEX-6 zwart-witfoto van berglandschap in het Spaanse Andalusië
© Dilian Markov | Sony NEX-6 + 55mm f/1.8 ZA | 1/500s @ f/4.0 ISO 100

“Ik werk op een heel dynamische manier. Ik gebruik bijna nooit een statief en ben altijd in beweging, op zoek naar iets 'nieuws', zoals een gebaar, een glimlach of een natuurlijke reactie van de persoon die ik fotografeer. Voor mijn reisfoto's geldt precies hetzelfde.”

“Ik respecteer de precisie en het geduld van collega's die een statief gebruiken om frame voor frame een panoramische foto te schieten, maar zo zit ik niet in elkaar. Ik heb er simpelweg het geduld niet voor en geniet er niet van om op die manier te fotograferen. Sinds het moment dat ik de panoramafunctie ontdekte, geniet ik echt van de mogelijkheid om daar foto's mee te maken.”

Voor wie nog niet bekend is met de panoramamodus van de camera's van Sony: hiermee kunnen fotografen met één vloeiende beweging een panoramische foto maken. Terwijl de camera fotografeert, worden de afbeeldingen meteen samengevoegd tot één panoramisch beeld. Hierdoor wordt het nemen van panoramafoto's heel eenvoudig.

 

Dilian Markov Sony NEX-6 zwart-witfoto van berglandschap in het Spaanse Andalusië
© Dilian Markov | Sony α6500 + 10-18mm f/4 | 1/250s @ f/11 ISO 100

“Panoramische fotografie heeft me altijd al getrokken, intuïtief. Ik kan het niet echt verklaren. Ik ben gek op open, brede landschappen met veel ruimte en laat me ook graag beïnvloeden door licht en water. Dit soort plekken geven me energie en wakkeren mijn drang om te fotograferen aan. Als ik dit soort landschappen voor me heb, kan ik dat wat mijn ogen zien en wat mijn hart voelt alleen maar uitdrukken met panoramische foto's.”

 

dilian-markov-sony-alpha-6000-panorama-van-meisje-dat-naar-de-oceaan-staart-in-cannes
© Dilian Markov | Sony α6000 + 16-50mm f/3.5-5.6 | 1/320s @ f/13 ISO 100

Hoewel je misschien zou verwachten dat de meeste panoramische foto's van Dilian landschapsfoto's zijn, gebruikt hij dit brede formaat vaak als manier om een alternatief perspectief te bieden.

“Ik was op zakenreis in Cannes, waar ik voor een internationaal chemiebedrijf werkte. Ik had twee uur vrije tijd en liep met mijn camera langs de kust. Het was rond de middag en de zon scheen fel. Officieel is dit geen geschikt moment voor foto's, maar toen ik aan het einde van de straat kwam en de toeristenmassa op het strand achter me liet, zag ik het plots voor me: een jong meisje dat verwachtingsvol naar de schepen in de baai voor haar keek. Ik pakte mijn camera en schoot op gevoel, zonder erbij na te denken. Ik wist dat ik maar één of twee kansen had. Het meisje draaide haar hoofd naar de camera, zag me en liep weg. Gelukkig had ik mijn foto al. Het was geen traditionele panorama, maar het effect was magisch.”

Dilian Markov Sony Alpha 7II panorama van het Forum van Caesar in Rome bij zonsondergang
© Dilian Markov | Sony α7 II + 35mm f/2.8 | 1/60s @ f/4.0 ISO 125

Het antwoord op de vraag waarom Dilian panoramische foto's blijft maken, is vrij simpel: “Ik heb prachtige foto's van verschillende plekken over de hele wereld in de klassieke formaten 2/3 en 1/1, maar met panorama's met een lengte van 2,5 meter is het effect heel anders. Als je ervoor staat, moet je je hoofd draaien om de hele foto te kunnen zien. Ik zie op zo'n moment in de ogen van toeschouwers hoe ze in gedachten rondkijken op de plek die ik heb gefotografeerd. De impact is uniek.”

dilian-markov-sony-alpha-7II-idyllisch-strand-in-cuba-met-takken-die-uit-het-water-steken
© Dilian Markov | Sony α7 II + 35mm f/2.8 | 1/500s @ f/16 ISO 100

 “Panoramische foto's hebben me doen inzien dat als ik met mijn hart fotografeer, ik de ziel van mensen kan raken.”

Handige tips van Dilian:

Fotografeer met je hart en laat het je vertellen wanneer je de foto moet nemen.

Maak foto's vanuit verschillende hoeken en met verschillende lenzen totdat je het perfecte plaatje krijgt. Neem geen genoegen met de eerste de beste foto.

Als je foto's bewerkt, besteed dan veel aandacht aan de kleuren en het contrast in de foto. Dit is een heel verfijnd proces dat je foto's kan maken of breken.

Wacht na het bewerken nog een paar dagen voordat je een foto publiceert. Kijk er met een frisse blik naar voordat je beslist of je de foto helemaal goed hebt bewerkt of toch nog iets wilt aanpassen.

Richt je niet alleen op vanzelfsprekende subjecten als je panorama's maakt. Voor de afwisseling kun je zelfs mensen opnemen in je foto's.

 Uitgelichte producten in dit artikel 
ILCE-6500
APS-C-camera met α6500 Premium E-bevestiging
ILCE-6000
Digitale Hybride Camera met Verwisselbare Lens
ILCE-7M2
α7 II-camera met E-bevestiging, met full-frame sensor
TEST
SEL1018
E 10-18 mm F4 OSS
SEL35F28Z
Sonnar T * FE 35 mm F 2.8 ZA
SEL55F18Z
Sonnar T * FE 55 mm F 1.8 ZA
SELP1650

E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS
Dilian Markov
Alpha Universe

Dilian Markov

Bulgarije

Voor mij draait fotografie om het raken van de ziel van anderen.

Profiel bekijken


x