felgekleurde gebouwen achter een gracht in amsterdam

Supergroothoeklens: fotograferen met de nieuwe FE 14 mm f/1.8 G Master

Albert Dros

Albert Dros onthult: “Deze lens had ik niet verwacht! Toen Sony zei dat er een nieuwe lens aankwam die ze door mij wilden laten testen, dacht ik dat het misschien een groothoeklens met een diafragma van f/2 zou zijn. Toen ik hoorde dat het een 14 mm f/1.8 was, was ik echt verrast!”

Albert heeft wereldwijd een fantastische reputatie opgebouwd met zijn prachtige landschapsfoto's, waarvoor hij vaak supergroothoeklenzen gebruikt. Hij is ook gek op astrofotografie, waarbij groothoeklenzen met een groot diafragma onmisbaar zijn om zowel landschappen als alle details in de avondlucht vast te leggen.

tulpen voor oude gebouwen in amsterdam

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/15s @ f/13, ISO 200

“Als ik sterren fotografeer, neem ik altijd een prime-lens mee. Niet alleen voor de scherpte, maar ook omdat zoomlenzen nooit zo'n groot diafragma hebben. Ik wil zo veel mogelijk licht binnenlaten”, legt hij uit. “Zo kan ik de ISO-gevoeligheid lager instellen, waardoor mijn Alpha 7R IV de best mogelijke scherpte en details biedt. Deze lens is daar perfect voor: ik zou hem absoluut gebruiken als ik sterren ga fotograferen. Je zou wat coma verwachten in de hoeken, maar nee, de sterren zijn superscherp.”

Dankzij het slimme gebruik van twee XA-elementen (extreem asferisch) in het lensontwerp, wist Sony een 14 mm f/1.8-lens te maken die van hoek tot hoek haarscherp is. Hij is bovendien veel lichter dan vergelijkbare lenzen. Albert vertelt: “Ik dacht dat de lens groot en zwaar zou zijn, want ik heb eerder dit soort lenzen gebruikt en die wogen veel meer. Die lenzen waren heel groot en zwaar, waardoor het lastig was om ze mee te sjouwen naar een shoot. De nieuwe 14 mm f/1.8 G Master-lens weegt echter maar 460 gram, dus hij is ongelofelijk licht. Handig voor als ik een stuk moet wandelen om bij een locatie te komen.”

stralende zon boven een zandduin

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 30s @ f/8.0, ISO 100

Hoewel de camera compact en licht is, lever je niet in op de beeldkwaliteit. Natuurlijk moeten fotografen bij groothoeklenzen rekening houden met vervorming, maar met de 14 mm f/1.8 G Master heb je daar weinig last van.

Albert vertelt: “Alle lijnen zien er heel recht uit en er is maar weinig vervorming. Mijn bewerkingssoftware heeft momenteel geen lensprofielen voor deze lens, dus ik weet zeker dat ze niet door mijn software zijn gecorrigeerd. De beelden zijn ook heel scherp in de hoeken, hoe ik het diafragma ook heb ingesteld. Op f/1.8 heb je de meeste scherpte.”
dorre boom op een zandduin

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/60s @ f/9.0, ISO 100

Landschapsfotografen moeten wel goed opletten als ze filters willen gebruiken. Albert legt uit: “De lens heeft geen filterschroefdraad aan de voorkant, maar je hebt net als op de Sony FE 12-24 mm f/2.8 G Master-lens wel een sleuf aan de achterkant, zodat je een gelfilter kunt gebruiken. Sony heeft een sjabloon waarmee je je eigen gelfilters makkelijk in de juiste vorm kunt knippen. En de vorm is hetzelfde als die van de FE 12-24 mm f/2.8 G Master-lens, dus als je daar gelfilters voor hebt, kun je die ook voor deze lens gebruiken.”

zonlicht dat door bomen met roze bloesem schijnt

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/80s @ f/9.0, ISO 200

De lens beschikt over alle onderdelen die je van een Sony G Master-lens zou verwachten. Met de diafragmaring kun je de scherptediepte en belichting snel aanpassen en je kunt de klikgeluiden natuurlijk aan- en uitzetten, waardoor de lens heel handig is voor stille, vloeiende videobeelden. Met de aanpasbare knoppen op de lenscilinder heb je je favoriete functies altijd binnen handbereik, waardoor de lens ideaal is voor fotografen en filmmakers die in verschillende branches werken. Dankzij twee lineaire XD-motoren kun je snel, stil en nauwkeurig scherpstellen, of je nou stills fotografeert of videobeelden maakt. “Ik kon vanwege de hoeveelheid licht die de lens binnenkomt zelfs automatisch scherpstellen op de sterren”, herinnert Albert zich.

een windmolen met een sterrenhemel op de achtergrond

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 13s @ f/1.8, ISO 1600

Albert zegt tot slot: “Deze lens wordt de gouden standaard voor iedereen die graag nachtfoto's maakt. Hij is echt van een ander kaliber. Met deze brandpuntsafstand zou je een enorme lens verwachten, maar hij is superklein en licht. Ik weet niet hoe het kan, maar het is Sony gelukt en ik ben erg onder de indruk.”

Uitgelichte producten

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

"Mijn obsessie: elke keer het perfecte shot maken"

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd