james matthews die met zijn sony fx6 op een berghelling staat

Sky on Fire | Een korte film gemaakt met Sony FX6

James Matthews

Mijn naam is James Matthews en ik ben een Britse filmmaker, YouTuber en Sony-ambassadeur uit Essex. Al sinds mijn veertiende heb ik een passie voor filmmaken en ik heb door de jaren heen ontdekt dat de inspiratie voor mijn werk uit emotionele elementen komt, zoals de natuur, mensen en muziek. Als een combinatie van deze elementen me een bepaald gevoel geeft, deel ik dat met de rest van de wereld door middel van films.

Sky on Fire

In mijn korte film 'Sky on Fire' neem ik het publiek mee op het indrukwekkende avontuur van Luke, ons personage. Als je buitengewone momenten beleeft in de natuur, kom je onderweg de mooiste omgevingen tegen. We volgen Luke op het eiland Madeira, waar hij barre maar prachtige omstandigheden trotseert op weg naar de top van het eiland. Hier kan hij de vuurrode lucht in volle glorie bewonderen.

james matthews gehurkt in de mist met zijn sony fx6

Eerste indrukken van de Sony FX6

Mijn favoriete functie van de FX6 is zonder twijfel het variabele ND-filter, dat ik graag in de automatische modus gebruik. Dankzij deze functie kon ik de hele film er consistent laten uitzien en hoefde ik niet in te leveren op beeldkwaliteit om de juiste belichting te bereiken. Met een variabel ND-filter kun je de sluitertijd en scherptediepte constant houden en dat levert het consistente resultaat op waarnaar ik op zoek was.

Tijdens het filmen heb ik ook veel plezier gehad van de verbeterde kleuren. Die zijn uitzonderlijk goed voor deze klasse; zo zie je ze eigenlijk alleen bij Sony-filmcamera's uit een hoger segment (zoals de Venice en de FX9). De kleuren zijn extreem nauwkeurig en met het beeldprofiel S-Cinetone worden ze nog nauwkeuriger. Daarnaast heb je de 10-bits interne kleurdiepte, die zorgt voor betere kleurovergangen in beelden met hooglichten (geen strepen in de wolken van een heldere lucht bijvoorbeeld) en die je meer flexibiliteit biedt tijdens de nabewerking.

Wat ik tot slot ook nog een fijne verbetering vind, is de vermindering van het rollende-sluitereffect. Ik werk graag zonder statief, beweeg de camera veel en maak regelmatig gebruik van panning. Bij deze camera heb je nauwelijks last van een rollende sluiter, dus ik kan gewoon blijven bewegen zonder me zorgen te hoeven maken over de vervorming van rechte lijnen op de achtergrond van mijn shots.

james matthews die zijn sony fx6 met een lens van 24-105 mm erop vasthoudt

Tijdens de shoot gebruikte stijlen en lenzen

Om bepaalde stijlen te creëren, moet je specifieke lenzen gebruiken met verschillende brandpuntsafstanden zodat je verschillende emoties kunt overbrengen en je verhaal kunt vertellen. Tijdens het maken van deze korte film heb ik voor veel van mijn shots de Sony G Master FE 16-35 mm f/2.8-lens op 35 mm gebruikt. Ik wilde een mooie middenweg vinden waarbij je het personage zowel van dichtbij ziet als in zijn omgeving, want de omgeving vormde ook een belangrijk onderdeel van het verhaal. Voor close-ups van het hoofdpersonage gebruikte ik de Sony FE 85 mm f/1.8-lens, waarmee ik hem kon laten loskomen van de achtergrond en in bepaalde scènes de nadruk kon leggen op zijn gezichtsuitdrukkingen en emoties. Dankzij het snelle diafragma van f/1.8, samen met de full-framesensor van de FX6 en het ingebouwde ND-filter, kon ik een heel geringe scherptediepte gebruiken om het personage uit te lichten zonder dat de algehele look veranderde. Ik moest voortdurend tussen de twee lenzen wisselen om de ontwikkeling van de emoties van mijn personage te laten zien, maar ook de omgeving waarin hij zich bevond.

james matthews die de menu-instellingen op zijn sony fx6 aanpast

Tips voor filmen met de Sony FX6 en laatste indrukken

Een snelle tip die ik je wil geven als je met de Sony FX6 filmt: vertrouw op het nieuwe variabele ND-filter. Als je een idee voor ogen hebt of een bepaalde look in gedachten hebt, neem dan geen genoegen met minder omdat je de belichting wilt laten kloppen. Je kunt dankzij het variabele ND-filter creatiever werken en je hebt meer vrijheid qua filmstijl. Voor ons als filmmakers is deze camera een geweldig hulpmiddel: full-frame, uitstekende prestaties bij weinig licht, een variabel ND-filter en geweldige 10-bits kleuren. De camera is speciaal ontwikkeld zodat wij er geweldige films mee kunnen maken en beelden een heel eigen uitstraling kunnen geven. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is lampen neerzetten en beginnen met draaien!

Uitgelichte producten

James Matthews

James Matthews | UK

"Mijn werk is geïnspireerd op emotie. Ik wil een bepaald gevoel oproepen bij degenen die mijn films bekijken, door ze mee te nemen op een reis."

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd