marek arcimowicz sony rx100V silhouet van een groep fietsers onder een grote boom

Kleine wereld

Marek Arcimowicz

Wanneer je als avontuurfotograaf in sommige van de meest barre en afgelegen omgevingen ter wereld werkt, moet je op alles voorbereid zijn. Marek Arcimowicz is dat zeker, en zijn camera-uitrusting ook.

Hij gebruikt hoofdzakelijk lichte Alpha-camera's met verwisselbare lenzen zoals de α7R III en de α6500, maar hij heeft ook altijd een plekje in zijn tas voor iets nog kleiners: de RX100 V. Deze compactcamera heeft een krachtige sensor van 1,0 inch en een veelzijdige zoomlens. Ondanks de bescheiden afmetingen levert deze camera grootse prestaties.

marek arcimowicz sony rx100VI een groep wandelaars die halverwege een berg is gestopt om een foto te maken

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 VI @ 24mm | 1/1000s @ f/3.2, ISO 125

Marek zegt: "Het is grappig dat wanneer mensen zien dat je een kleine camera gebruikt, zoals de RX100, ze daar een verkeerd beeld van hebben. Ze beseffen door het kleine formaat niet dat dit een geweldig hulpmiddel is voor fotografen. Hij ziet er misschien niet spectaculair uit, maar de kwaliteit is soms zelfs beter dan van grote camera's. Alles zit erin. Ik kan hem overal mee naartoe nemen en dankzij de afmetingen kan ik ook foto's maken waar anderen dat niet kunnen."

Hij herinnert zich de bruiloft van een vriend in India nog, de kleinzoon van de maharadja van Jaisalmer. Marek vertelt: "Het was een uniek moment en het was bijzonder om de aristocratie van India te zien. Het was zo'n rijke ervaring. Niet qua geld, maar qua kleuren, texturen en mensen. Een waar paradijs voor mij als fotograaf. Ik gebruikte de RX100 en vanwege het kleine formaat kon ik foto's maken zonder op te vallen. Ik was er alleen als vriend, dus ik wilde niemand storen. Zo kon ik dichterbij komen dan wie dan ook. Het was een bijzonder moment in mijn leven en ook in mijn fotografiecarrière."

marek arcimowicz sony rx100V Indiase bruiloftsgasten die dansen terwijl ze zich klaarmaken voor de trouwerij

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/30s @ f/2.8, ISO 200

Het zijn niet alleen de afmetingen die de RX100 V zo handig onopvallend maken, maar ook functies als de stille sluiter. Marek zegt: "Dankzij de elektronische sluiter kun je geluidloos fotograferen, waardoor je kunt werken zonder het subject te verstoren. Het is net of je onzichtbaar bent. Sommige mensen met grote camera's en lenzen kijken wel naar je alsof je een amateur bent, maar als ik dichterbij kan komen en echtere foto's kan maken, maakt dat professioneel gezien echt een verschil."

Marek legt uit dat de RX100 V overal kan worden gebruikt, van weelderige bruiloften tot tijdens het backpacken en onderweg. Hij lacht: "Hij is inderdaad aan de kleine kant, maar ik weet dat ik de RX nog jaren met me mee kan dragen. Ik heb een sterke camera nodig die me kan bijhouden tijdens mijn avonturen in de bergen en het bos, en dat kan 'ie. Hij is voor het grootste deel van metaal gemaakt en hoewel je voorzichtig moet zijn met de intrekbare lens, heb ik hem al zo vaak op de proef gesteld. Ik heb hem in de woestijn gebruikt, in de sneeuw en het ijs van de Alpen en Siberië, in de Himalaya in Bhutan en in het vochtige Borneo. En zelfs onder water in een behuizing."

marek arcimowicz sony rx100V onderwaterfoto van een surfer die zijn board vasthoudt

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/200s @ f/8.0 ISO 1600

De RX100 V is ook een veelzijdig staaltje techniek, van de lens, de focus en de opnamesnelheid met 24 frames per seconde tot de prestaties bij weinig licht en de hoge ISO-waarden. Marek vertelt: "De zoomlens is van heel goede kwaliteit. Hij mag nog wel iets breder, maar dat is lastig met dit geringe formaat. En de prestaties zijn geweldig. Het equivalent van 28-100 mm is vrijwel optimaal voor wat ik doe, want ik kan er alles mee wat een documentairefotograaf nodig heeft."

Het snelle diafragma van de lens en de uitstekende prestaties van de sensor bij hogere ISO-waarden maken deze camera ook heel geschikt voor fotograferen bij weinig licht. Marek zegt: "Ik heb hier al vaak op kunnen vertrouwen, bijvoorbeeld voor het shot van mijn gids in Kasjmir dat ik vorig jaar maakte. Deze foto is in een tent genomen met alleen het licht van een paar kaarsen. Ik was gewend om diafilm te schieten met een gevoeligheid van 50 of 400 ASA, dus ik vond het fantastisch om met een ISO-waarde van 640, 1000 of zelfs 3200 of hoger te fotograferen. De mogelijkheden zijn fenomenaal."

marek arcimowicz sony rx100V een kasteel dat opdoemt tegen een donkere en bewolkte lucht met de oceaan op de voorgrond

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 0.6s @ f/8.0, ISO 400

Marek benut ook de videomogelijkheden van de RX100 V, zoals 4K-beelden met 30 p en slowmotioneffecten met 960 fps. Hij zegt: "Video is absoluut een van de sterkste punten van de RX100, want de kwaliteit is geweldig. Je kunt er dus niet alleen je gezin mee filmen of documentairebeelden mee maken, maar de output is ook professioneel. Ik reis al een paar jaar met de hoofdredacteur van National Geographic in Polen en we hebben samen aan een reeks films gewerkt. We waren een keer aan het filmen in Borneo en de crew had grote tv-productiecamera's met speciale onderwaterapparatuur, maar die werkten niet. Uiteindelijk is 99% van die film met de RX gemaakt. Ze hadden die kwaliteit niet verwacht!"

marek arcimowicz sony rx100V twee jongens die in kano's over de oceaan peddelen

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/500s @ f/8.0 ISO 1600

Marek vertelt dat hij met de RX100 kwaliteit en veelzijdigheid binnen handbereik heeft. Hij legt uit: "Als ik deze foto's voor een tentoonstelling uitvergroot tot een halve bij één meter, kun je bijna niet zien dat ik ze met een compactcamera heb gemaakt. Voor een camera die zo licht is dat ik nauwelijks doorheb dat ik hem bij me draag, zijn de resultaten verbluffend."

marek arcimowicz sony rx100V fietser die voorbijrijdt terwijl een dame een drukke straat probeert over te steken

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/25s @ f/10 ISO 125

Uitgelichte producten

Marek Arcimowicz

Marek Arcimowicz | Poland

“Een goede reiziger heeft geen vastomlijnde plannen en de aankomst is niet zijn doel." – 老子 Lǎozi (Lao Tzu, zesde tot vijfde eeuw voor Christus)

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd