toeschouwers op een boot naast een grote ijsberg

Kiekjes | IJsland met de Alpha 7 IV

Marcel Siebert

Je kunt verwachten dat je het onverwachte zult ontdekken, in een land waar elfen wonen en waar een kei die langs de weg tussen twee huizen staat, een huisnummer heeft. Fotograaf Marcel Siebert heeft hoogstwaarschijnlijk geen elfen of trollen ontmoet in IJsland. In ieder geval heeft hij ze niet gefotografeerd. Maar hij werd wel betoverd door de diversiteit van de IJslandse natuur. Deze natuurliefhebber en globetrotter, die in de Duitse streek Allgäu woont en veel tijd in de natuur en bergen doorbrengt, deelt hier een aantal speciale momenten met ons.

“Wat mij fascineert aan IJsland is niet alleen de variëteit en schoonheid van de zeer diverse landschappen van dit eiland in de Noord-Atlantische Oceaan. Het is de combinatie van deze dingen, soms bizar, soms mythisch, die de kijker grijpt”, vertelt Marcel. “Dat gevoel wil ik overbrengen op mensen als ze mijn foto’s zien. En dat kun je alleen bereiken met betrouwbare, hoogwaardige apparatuur.”

Met de Alpha 7 IV van Sony en de FE 24-70mm f/2.8 GM II- en FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II-lenzen in zijn rugzak was hij optimaal uitgerust om zijn ambitieuze doel te bereiken.

enkele auto op een verlaten weg in ijsland

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/800s @ f/6.3, ISO 250

De nieuwe FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II-telezoomlens van Sony is compact en weegt iets meer dan één kilo: het is de lichtste lens in zijn klasse en weegt bijna 30% minder dan zijn voorganger. Dat lage gewicht is opvallend prettig tijdens wandelingen door de bergen en langs gletsjers. Verder scoort de geavanceerde G Master-telezoomlens punten op het gebied van beeldkwaliteit. Dat is ook duidelijk zichtbaar op deze foto van een groep wandelaars die op weg is naar een gletsjer.

groep wandelaars die een berg oploopt

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1000s @ f/4.5, ISO 320

De nieuwe en verbeterde FE 24-70mm f/2.8 GM II-standaardzoomlens van Sony is bij uitstek geschikt voor het vastleggen van de indrukwekkende weidsheid van het landschap. De lens is de kleinste en lichtste in zijn klasse en weegt slechts 695 gram, veel minder dan zijn voorganger. De brandpuntsafstand is 16 mm korter en de lens is bijna 18% kleiner qua formaat. Het is dus geen verrassing dat deze lens al snel Marcels nieuwe favoriete lens werd tijdens zijn reis naar IJsland. “De nieuwe 24-70mm zat meestal op mijn camera toen ik in IJsland was. Deze lens is buitengewoon lichtgewicht en betrouwbaar tijdens alle weersomstandigheden: de hoge kwaliteit heeft me volledig overtuigd, zowel tijdens het filmen als fotograferen”, zegt Marcel. Met deze combinatie van kenmerken is het de perfecte universele lens voor dagelijks gebruik. Tegelijkertijd voldoet de lens aan de meest uitdagende behoeften op het gebied van bruikbaarheid en beeldkwaliteit.

ijslandse waterval in een indrukwekkend landschap

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/5.6, ISO 500

“Ik vond het geweldig om te ontdekken dat de stemming en sfeer van de IJslandse landschappen steeds anders zijn”, vertelt Marcel enthousiast over zijn tijd in IJsland. “Aan de ene kant heb je verlaten, ruige landschappen met indrukwekkende watervallen. Aan de andere kant zijn er bizarre kustlandschappen met geweldige stranden. IJsland biedt veel diversiteit op een klein oppervlak en dat kun je op slechts een paar plekken ter wereld vinden. Iedereen die er geweest is, zal al snel begrijpen dat elfen en trollen zeer gewaardeerd worden in dit magische landschap”, zegt Marcel. Hij gaat glimlachend verder: “als oorspronkelijk inwoner van de Allgäu zijn mythes en legendes mij niet vreemd. Wie weet is er wel een bepaalde verwantschap tussen de zielen van Allgäu en IJsland.”

groep wandelaars die richting een gletsjer loopt

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1000s @ f/4.5, ISO 320

Van elfen en trollen terug naar de beschaving. Of ten minste een stukje beschaving, waar de kilometerslange wegen die het landschap doorkruisen het bewijs van zijn. Het verleden en heden raken elkaar en dat leidde tot een zeer bijzonder moment dat Marcel met ons deelt.

“Ik heb een aantal prachtige foto’s gemaakt in IJsland met de nieuwe 24-70mm GM II-lens. Dankzij de compatibele E-mount van Sony kun je de lenzen aanpassen aan verschillende camera’s. En je kunt ze natuurlijk blijven gebruiken als je een andere camera hebt”, vertelt Marcel tot slot. Dat is voor hem een belangrijk voordeel van de apparatuur van Sony. Het enige dat nu nog ontbreekt om het panorama van zijn reis compleet te maken, zijn de wilde paarden waar het eiland onder andere om bekend staat. Marcel heeft ze vastgelegd op een perfect moment, dat hij met ons deelt.

groep ijslandse paarden in een veld

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1250s @ f/3.5, ISO 200

Uitgelichte producten

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd