mine kasapoglu sony alpha 9 sporter die poeder op haar handen doet

Van atleet naar sportfotograaf

Mine Kasapoğlu

Neem één deel sporter, meng het met jaren aan wedstrijden en roer er vervolgens wat bezieling voor fotografie doorheen. Breng het geheel aan de kook op een van de spannendste sportevenementen ter wereld. Het resultaat: een fotograaf die net zo gefocust is als een topsporter. Iemand die zich onderscheidt en de eerlijkheid van een insider omzet in beeld. Maak kennis met Mine Kasapoğlu.

“Als je niet afgepeigerd bent”, lacht ze, “dan heb je misschien iets gemist!” Deze houding beschrijft Mines aanpak precies. Ze gaat volledig op in dat wat ze fotografeert en is net zo bevlogen als de sporters zelf. Zoiets kan alleen maar voortkomen uit een echte, intense verbondenheid met het subject.

“Wat misschien wel het belangrijkst voor me is als ik sportfoto's maak, is het moment ervaren, net als de sporters. Ik maak de beste foto's als alles om me heen wegvalt en ik op de automatische piloot werk. Ik laat me meevoeren. Natuurlijk kun je dingen plannen, maar het draait vooral om instinct. Als je er echt in zit, voel je geen honger of kou. Je denkt alleen maar aan die ene foto en bent één met je camera. En als je klaar bent en thuiskomt, stort je in.”
mine kasapoglu sony alpha 9 silhouet van een zwemmer op een duikplank in de zon © Mine Kasapoğlu | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/32000s @ f/13 ISO 160

Mine fotografeert nu wedstrijdsporten over de hele wereld, waaronder tijdens de Olympische Zomer- en Winterspelen, maar ze begon zelf op tweejarige leeftijd met skiën en toen ze veertien was, zat ze in het nationale team van Turkije. Toen ze zestien was, wisselde ze haar ski's in voor een snowboard, maar ze deed pas in 2006 weer mee aan wedstrijden: het jaar waarin snowboarden een olympische sport werd. 

 In de jaren daartussen studeerde ze fotografie aan de fotografieopleiding Spéos in Parijs.

“Mijn passie voor fotografie en sport stonden een tijd lang los van elkaar. Ik fotografeerde portretten, mode en mijn leven als twintiger… Ik maakte graag portretten van echte mensen en bracht tijd met ze door om ze te leren kennen. Echte momenten trokken me steeds meer en voor mij is niets echter dan sport. Toen begonnen de twee werelden samen te komen.”
Mine Kasapoğlu Sony Alpha 9 korfbalspelers die vieren dat ze een wedstrijd hebben gewonnen © Mine Kasapoğlu | Sony α9 + 300mm f/2.8 | 1/1600s @ f/2.8 ISO 2000

Hoewel ze zich uiteindelijk niet plaatste, trainde Mine in de vier jaar voorafgaand aan Vancouver 2010 bijna elke dag, in de hoop deel te kunnen nemen aan de Spelen. Ondanks de tegenslag maakte deze ervaring haar tot wie ze nu is: “Ik begon net zo veel voldoening te halen uit de fotografie als uit de wedstrijden. Als sporter had ik pech in 2010, maar ik mocht wel aan de slag als fotograaf. Ik kreeg toen mijn eerste klus en vanaf dat moment werd het echt.”

Mine brengt in haar werk de emoties tot uiting die tijdens wedstrijden naar boven komen en zoekt in haar foto's naar dezelfde echtheid en waarheid. “Ik wil de gevoelens van de sporter overbrengen op de kijker.”

Mine Kasapoğlu Sony Alpha 9 geconcentreerde sporter © Mine Kasapoğlu | Sony α9 + 300mm f/2.8 | 1/1000s @ f/2.8 ISO 1600

Waar zoekt ze dan precies naar? Hoe maakt ze het frame dynamisch genoeg om een emotionele reactie teweeg te brengen bij de kijker? Ze legt uit: “Een van de eerste dingen die ik wil, is een lege achtergrond. Ik wil geen afleidingen. Het gaat echter niet alleen om esthetiek: ik wil dat de foto de gedachten van de sporter weerspiegelt, die volledige focus. Dit bereik je grotendeels door de juiste positie te kiezen en natuurlijk door de juiste lenzen te gebruiken, zoals de FE 70-200mm f/2.8 G Master, die ik vaak gebruik.”

Mine Kasapoğlu Sony Alpha 9 snowboarder slalomt op hoge snelheid © Mine Kasapoğlu | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8 ISO 80
“Als er bijvoorbeeld een skiër op je afkomt, is het erg lastig om deze bij te houden. De Sony α9 maakt dit zo veel makkelijker. Soms gebruik ik de instelling voor een breed autofocusgebied, bijvoorbeeld als het subject erg dichtbij is, maar meestal stel ik het focusgebied in op een flexibel, gemiddeld scherpstelpunt waarbij je het punt in het frame kunt verplaatsen. De continue autofocus pikt het subject dan op en stelt het beeld scherp.”
Mine Kasapoğlu Sony Alpha 9 twee zwemmers tijdens een sprong terwijl een derde toekijkt © Mine Kasapoğlu | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8 ISO 400

“Om een emotionele reactie vast te leggen, zoek ik naar energie, iets in de beweging van de sporter dat ervoor zorgt dat je je adem inhoudt. De burstmodus met 20 fps van de α9 helpt me daarbij. Bij wedstrijden kun je sporters niet vragen iets opnieuw te doen, maar dankzij de 20 frames per seconde kan ik het juiste moment er tijdens de nabewerking uithalen. Dat ene moment dat gevoelens in je losmaakt. Het is geweldig dat dit kan en het maakt mijn werk zo veel makkelijker. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je maar wat in de rondte fotografeert, maar het helpt je wel de beste foto te selecteren.”

Mine Kasapoğlu Sony Alpha 9 close-up van de bewegende voeten van een hardloper © Mine Kasapoğlu | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/16000s @ f/2.8 ISO 2500

Volgens Mine maak je het perfecte shot niet altijd tijdens de wedstrijd, maar vaak juist net voordat het evenement begint: “Ik krijg nooit genoeg van dit soort momenten omdat ik me zo sterk met de sporters kan identificeren. Stel je voor: je hebt je hele leven getraind voor wat er nu komt. Misschien een wedstrijd die maar twintig seconden duurt. Net voor aanvang bereiken je energie en wilskracht een hoogtepunt. Alles is mogelijk en juist vanwege de eindeloze mogelijkheden houd ik zo van dit moment. Misschien fotografeer je ze wel net voordat ze een geweldige prestatie neerzetten. Vergelijk dat eens met de shots die je altijd ziet: lachende mensen met medailles. Daar heb ik er wel genoeg van gezien. Voor sommigen is dit het plaatje dat ze zoeken, maar ik zoek liever naar de waarheid in het moment ervoor.”

Mine Kasapoğlu Sony Alpha 9 kitesurfer die door de lucht springt terwijl het water rondspettert © Mine Kasapoğlu | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8 ISO 200

Mine laat zich in haar werk inspireren door de sporters die ze fotografeert. Dit vormt de kern van haar foto's en ze vormen dan ook een soort eerbetoon. Dit wedstrijdelement, de focus, is haar drijfveer in de fotografie, net als toen ze zelf nog sporter was. “Ik weet hoeveel inspanning het vergt en hoe moeilijk het is om hier te komen, dus voor mij zijn ze allemaal helden, alleen al omdat ze het zo ver hebben geschopt. Ik heb geprobeerd om net als zij een succesvolle sporter te worden en dat mislukte. Zij zijn duizend keer beter dan ik was en dat geeft me een gevoel van nederigheid. Als ik moe ben of niet lekker in mijn vel zit, motiveren ze me omdat ik vind dat ze een geweldige foto van zichzelf verdienen. Ik wil er altijd voor zorgen dat ze er goed op staan, dus zelfs bij de nabewerking kies ik nooit de foto's waarop ze een fout maken. Ik wil ze in beeld brengen als helden.”

Uitgelichte producten

Mine Kasapoğlu

Mine Kasapoğlu | Turkey

"Zoeken naar licht, energie en emotie en deze precies op het juiste moment vastleggen."

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd