will burrard lucas sony alpha rx10IV een pinguïn die naar de camera lijkt te lachen

Wie het snelst is, overleeft

Will Burrard-Lucas

“Tijdens mijn meest recente reis naar Antarctica was er één specifiek shot waarnaar ik op zoek was”, begint natuurfotograaf Will Burrard-Lucas. “En dat was het type foto waarvoor de RX10 IV bij uitstek geschikt is.”

Tijdens zijn vaartochten langs de kust van het Antarctisch Schiereiland en zijn rondleidingen langs de prachtige landschappen en wilde dieren op het continent, voor een aantal gelukkige fotografen, zocht Will naar een compositie waarin de twee elementen samenkwamen. Hij vertelt ons: “Ik wilde de immense omvang en verlatenheid van deze plek overbrengen en tegelijkertijd laten zien hoe de wilde dieren hier in zo'n onherbergzame omgeving weten te overleven.”

will burrard lucas sony alpha rx10IV een kolonie pinguïns die op een ijsplateau staat en wordt overschaduwd door een enorme gletsjer © Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.0, ISO 100

Will vertelt dat het shot met de kleine pinguïns ten opzichte van het enorme ijslandschap mogelijk was dankzij de snelheid van de RX10 IV. Deze camera is binnen een paar seconden klaar voor gebruik en levert voor een breed scala aan onderwerpen de beste resultaten op. Het ultrasnelle reactievermogen is erg handig voor Will. Hij legt uit: “Ik liep het dek op en zag op dat moment het perfecte plaatje voor me. Gelukkig had ik mijn camera om mijn nek, dus ik kon snel reageren.”

“Daar is de camera perfect voor”, vervolgt hij. “Hij is zo licht dat je hem overal mee naartoe kunt nemen en altijd voorbereid bent. Als je wilde dieren fotografeert, waar dan ook, weet je nooit wat je kunt verwachten. Een grotere camera moet je vaak gaan halen als je hem nodig hebt. Soms loop je dan het shot mis.”
will burrard lucas sony alpha rx10IV een zeehond die op zijn zij op het ijs ligt © Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/2000s @ f/4.0, ISO 100

Het lichte gewicht is niet het enige pluspunt van de RX10 IV. Will is ook erg blij met het bereik van de camera. “Tijdens dit soort reizen fotografeer ik vaak op de volle 600 mm en dat is perfect voor situaties waarin je niet dichtbij kunt komen omdat je het dier anders misschien laat schrikken.”

will burrard lucas sony alpha rx10IV een vogel die boven de rand van een berg vliegt met besneeuwde bergtoppen op de achtergrond © Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/2000s @ f/4.0, ISO 100

Tijdens het varen kwam ook een ander voordeel van de RX10 IV naar voren. “De boot schudde flink op en neer door de wind en de golven, dus het was behoorlijk uitdagend!”, lacht hij. “Toen besefte ik hoe handig een kleine, lichte alles-in-ééncamera is. Ik kon dankzij de compactheid sneller reageren en shots maken die ik met een grotere camera zeker had gemist. En dankzij de weerbestendige afdichting was de camera goed bestand tegen opspattend zeewater, sneeuw en ijs.”

will burrard lucas sony alpha rx10IV een kolonie pinguïns die aan de oever ontspant © Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.0, ISO 640

En de AF-functie? “Na de laatste firmware-update zijn de prestaties van de autofocus flink verbeterd”, vertelt hij. “Ik kan daar echt de grenzen mee opzoeken als ik bijvoorbeeld vliegende vogels fotografeer. De AF is erg indrukwekkend voor een alles-in-ééncamera, met name bij dit soort uitdagende onderwerpen. De vogels bewogen zich boven en onder de horizon, maar de camera hield ze vast als een roofdier en liet zich niet afleiden door golven of andere omgevingselementen.”

will burrard lucas sony alpha rx10IV één vogel die boven de oceaan zweeft © Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 640

Will gebruikte voor het fotograferen van deze snelle subjecten ook de auto-ISO-modus van de RX10 IV en de optie om de minimale sluitertijd in te stellen. “Voor snel bewegende, vliegende vogels stel ik hem in op 1/1600 seconde of 1/2000 seconde en zet ik de lens volledig open”, legt hij uit. “De ISO-waarde stel ik meestal zo hoog in als ik kan, want ruis is wel op te lossen, maar bewegingsonscherpte niet. Ik vind het niet eng om hogere ISO-waarden te gebruiken, want de kwaliteit van de RX10 IV is zo goed.”

Over de RX10 IV zegt hij ten slotte: “Dankzij al deze handige functies vormt de camera de perfecte aanvulling op de Sony Alpha-apparatuur die ik altijd al gebruik.”

Uitgelichte producten

Will Burrard-Lucas

Will Burrard-Lucas | UK

"Ik bestudeer de nieuwste technologie en bedenk me hoe die kan worden gebruikt om wilde dieren te fotograferen op manieren die eerder nog niet mogelijk waren."

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd