gustav kiburg sony alpha 7RM4 mistig landschap met een windmolen bij zonsopkomst

De LA-EA5-lensadapter testen

Gustav Kiburg

De Sony LA-EA5 is een gloednieuwe adapter die is ontworpen voor optimaal gebruik van lenzen met A-bevestiging op de nieuwste camera’s met E-bevestiging. De adapter zorgt voor snelle en nauwkeurige automatische scherpstelling en je kunt er snelle burstopnames mee maken. Dankzij de ingebouwde motor maakt hij autofocus mogelijk voor lenzen met A-bevestiging die geen ingebouwde motor hebben, terwijl hij wel profiteert van de brandvlakfasedetectie van de camera. Al deze mogelijkheden gaan schuil in een compact, elegant cilindrisch ontwerp.

sony la-ea5-lensadapter

“Ik ben al jaren een fervent gebruiker van Sony, maar nadat ik een paar jaar geleden was overgestapt op camera’s met E-bevestiging, lag mijn oude Alpha 99 II al een tijd lang in een kast te verstoffen. Ik had in de loop der jaren nogal wat mooie lenzen verzameld en hoewel ik ze geleidelijk aan had vervangen naarmate het systeem met E-bevestiging werd uitgebreid, kon ik van een paar lenzen geen afstand doen. Dat gold vooral voor de 300 mm f/2.8 SSM, een van mijn favoriete lenzen voor het fotograferen van wilde dieren, en de 70-200 mm f/2.8 G SSM II, een ongelofelijk scherpe lens. Ik was daarom ook erg blij toen Sony me vroeg de nieuwe LA-EA5-adapter te testen, want zo had ik een excuus om mijn oude lenzen af te stoffen om te zien of ze inderdaad zo goed waren als ik ze me herinner.

sony alpha 9M2 met een la-ea5-adapter en een lens van 70-200 mm met a-bevestiging

Sony Alpha 9 II met de LA-EA5 op de 70-200 mm f/2.8 G SSM II

Ik ben heel erg gewend geraakt aan de scherpstelsnelheid van mijn Alpha 9 II en 7R IV met mijn FE-lenzen, maar ik was benieuwd hoe de camera’s het met mijn oudere lenzen zouden doen via de adapter. Mijn eerste locatie was in een bos bij Hulst. Een mooie locatie waar ik vaak ben geweest om de prachtige rode eekhoorns te fotograferen en waarvoor ik de 300 mm f/2.8 SSM koos die ik op mijn Alpha 7R IV had bevestigd. Het eerste dat me opviel aan de nieuwe adapter is hoe klein en handzaam hij is; hij heeft niet die grote onderkant die de oude adapters hebben.

gustav kiburg sony alpha 7RM4 rode eekhoorn op een tak

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/1250s @ f/2.8, ISO 640

Ik stelde me op in de buurt van een vijver en het duurde niet lang voordat de eekhoorns tevoorschijn kwamen. Na een paar foto’s vergat ik bijna dat ik een oude lens met A-bevestiging gebruikte; de scherpstelsnelheid en nauwkeurigheid waren fantastisch. Ik wist ook niet precies hoe de eye-autofocus voor dieren zou werken, maar het oog van de eekhoorn was goed zichtbaar en elke foto was haarscherp. Ik fotografeer het liefst zonder statief, omdat ik dan snel opnieuw kan kaderen als de eekhoorns in actie komen, en de stabilisatie van de camera kan met gemak mijn eigen kleine bewegingen compenseren.

gustav kiburg sony alpha 7RM4 rode eekhoorn met uitgestrekte pootjes

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/400s @ f/3.2, ISO 800

Er kwam ook een schattig vogeltje naar de vijver om zijn dorst te lessen!

gustav kiburg sony alpha 7RM4 vogeltje dat uit een vijver in het bos drinkt

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/640s @ f/2.8, ISO 800

Mijn volgende locatie was de haven van Rotterdam. Er zijn vaak veel speedboten op het water en ik wilde graag zien of mijn oude 70-200 mm f/2.8 G SSM II goed kon scherpstellen op een bewegend onderwerp.

gustav kiburg sony alpha 9M2 reeks foto's van een snelvarende speedboot

© Gustav Kiburg | Sony α9 II + 70-200mm f/2.8 G SSM II | 1/4000s @ f/4.0, ISO 400

Zoals je kunt zien, was de AF onfeilbaar en toen ik hem eenmaal op de boot had vergrendeld, werkte de focustracking nauwkeurig. De laatste lens die ik wilde proberen, was mijn oude Zeiss 16-35 mm f/2.8 ZA SSM II, een fantastische lens. Ik moet toegeven dat ik deze niet zo erg heb gemist omdat mijn G Master 16-35 mm f/2.8 zo scherp is, maar ik was zo blij met het gebruik van de adapter dat ik wilde zien hoe hij het zou doen.

gustav kiburg sony alpha zon die door de wolken schijnt boven een rustige vijver bij zonsopkomst

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 16-35mm f/2.8 ZA SSM II | 1/13s @ f/18, ISO 50

Mijn algehele ervaring met de LA-EA5-adapter in combinatie met mijn oude lenzen met A-bevestiging was enorm positief. Alle lenzen die ik probeerde, reageerden snel en gaven me een haarscherpe focus, en wat me het meest verbaasde was de nauwkeurigheid van de eye-autofocus en de AF-tracking. Voor fotografen die nog steeds hun oude lenzen met A-bevestiging gebruiken, is de LA-EA5 een waardevolle investering!” Houd rekening met het volgende

Uitgelichte producten

Gustav Kiburg

Gustav Kiburg | Netherlands

"Slecht weer is kleurrijk weer."

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd