Petar Sabol, expert op het gebied van wilde dieren en de natuur, vertelt: “Mijn liefde voor ijsvogels begon in 2013. Eerst bestudeerde ik hun gedrag bij een vijver in de buurt van het Kroatische dorpje Mala Subotica en daarna leerde ik ze op beeld vast te leggen.”
Petars toewijding en technische vaardigheden zijn duidelijk terug te zien in zijn werk. Veldkennis staat net als voor andere grote natuurfotografen centraal in het werk dat Petar doet, maar hij heeft ook betrouwbare apparatuur nodig. Momenteel werkt hij met de α7R IV. Petar maakt al sinds het begin gebruik van Alpha-camera's en -lenzen.
IJsvogels komen 's winters in vijvers, meertjes en kanalen samen om te eten en als Petar ze dan fotografeert, raakt hij vooral gefascineerd door de kleuren en bewegingen van de vogels. Hij legt uit: “Het zijn prachtige dieren om te fotograferen, want hun kleuren veranderen terwijl je naar ze kijkt. Van donkerblauw naar aquamarijn en cyaan, afhankelijk van de hoek en het licht. Deze vogels zijn ook interessant vanwege hun manier van jagen. Ze houden zich helemaal stil en duiken dan heel precies op hun prooi af. Het is al geweldig om naar te kijken, maar als je ze wilt fotograferen is dat een flinke uitdaging.”
Het glanzende verenkleed van de ijsvogels komt tot leven dankzij de hoogwaardige sensor van de α7R IV, die elke schacht en vederhaar haarscherp vastlegt. Natuurlijk zijn al die pixels niets waard als de vogel onscherp is of zo klein is binnen het frame dat je er nauwelijks van kunt genieten. Petar voorkomt dat door de juiste AF-modus en lenzen te gebruiken. Hij vult het frame met zijn subjecten, fotografeert ze op ooghoogte en zorgt voor de perfecte balans met een prachtig gladde, onscherp gemaakte achtergrond.
“Ik vind compositie belangrijk,” legt hij uit, “en hoewel de α7R IV een sensor heeft waarmee je foto's enorm kunt bijsnijden, gebruik ik het liefst alles wat ik kan krijgen!”
Vaak wordt voor het fotograferen van vogels gebruikgemaakt van heel lange telelenzen, maar Petar gebruikt meestal liever een middelgrote telelens, zoals de FE 70-200mm f/2.8 GM OSS en de FE 135mm f/1.8 GM. Hij vertrouwt op zijn veldkennis om dichtbij genoeg te komen. Hij legt uit: “Vooral voor de duikfoto's moet je erg dicht bij de waterlijn gaan zitten. Toen ik dat probeerde met een supertelelens, vond ik het lastiger om de vogels te volgen omdat ze zo snel duiken. Daarbij is het zo dat naarmate je een langere lens gebruikt, elke beweging meer uitgesproken wordt. Het is dan minder makkelijk om de ijsvogel scherp te houden. Als je aanpak echter goed genoeg is en je geduld hebt, kun je zelfs een korte telelens voor portretten gebruiken, bijvoorbeeld van 85mm.”
“Geduld is het belangrijkst,” vervolgt Petar, “en dan niet alleen tijdens het fotograferen. Je moet elke dag weer teruggaan en flink wat tijd investeren in het subject. Neem een goede schuiltent mee en zorg voor goede camouflage, zodat je makkelijker dichtbij kunt komen zonder de vogels te storen. Soms moet je urenlang in de schuiltent wachten totdat ze komen en soms komt er helemaal niets voorbij. Het kan echter ook helemaal anders gaan. Als je dan eenmaal in de schuiltent zit, gaan de vogels bijna boven op je zitten.”
De α7R IV beschikt over verschillende nuttige modi waarmee Petar de beoogde shots kan maken als het moment eenmaal daar is. “De stille sluiter is onmisbaar,” zegt hij, “want je wilt de dieren niet laten schrikken of verjagen. Ik gebruik de optie AF-C en plaats een klein scherpstelpunt op het subject. Dat punt volg ik dan met de realtime-trackingmodus. Deze is zo snel en nauwkeurig dat mijn foto's altijd perfect scherp worden, ook als ik de lens helemaal openzet. Ik fotografeer ook altijd met 10 fps om ervoor te zorgen dat ik de perfecte vorm niet mis als een vogel duikt of een mooie plons maakt. Ik weet dat de kwaliteit goed genoeg is om een hoge ISO-waarde te gebruiken en het subject mooi stil te zetten, dus ik fotografeer vaak met een waarde van 1600, 3200 of hoger. Ik fotografeer alleen langzamer als de vogel op een tak zit te rusten. Dan kan ik zelf ook even ontspannen!”
Met al deze voordelen vragen we ons af hoe de α7R IV het doet ten opzichte van de Sony-apparatuur die Petar voorheen gebruikte.
“Elke nieuwe camera heeft verbeteringen die nieuwe manieren van fotograferen mogelijk maken”, zegt hij. “Het gaat dan niet alleen om de beeldkwaliteit, de ISO-prestaties en het dynamische bereik, maar ook om eigenschappen waarmee ik beter op subjecten kan reageren, zoals veel AF-punten, geavanceerde modi voor scherpstellen/focuspunt volgen, een stille sluiter en SteadyShot-beeldstabilisatie.”
Als we Petar om zijn algemene oordeel vragen, zegt hij: “Deze camera is heel fijn in gebruik. Ik heb er veel plezier van.”
"Ik probeer mijn foto's er altijd beter te laten uitzien, hoeveel tijd en moeite dat ook kost."