Sony breidt zijn collectie G Master-lenzen verder uit met de nieuwe FE 12-24 mm f/2.8 G Master: ‘s werelds breedste zoomlens met groothoek en een diafragma van f/2.8*.
Het volledig nieuwe ontwerp is uitgerust met drie XA-elementen (extreem asferisch) voor een uitmuntende resolutie, twee super-ED-elementen en drie ED-glaselementen voor een hoge resolutie in elke hoek van de camera en een prachtig bokeh-effect. Vier lineaire XD-motoren (Extreme Dynamic) zorgen voor snellere en nauwkeurigere scherpstelling dan conventionele lenzen tijdens zowel fotograferen als filmen. Geprezen landschapsfotografen en Sony Imaging-ambassadeurs Michael Schaake en Albert Dros waren zo vriendelijk de lens te testen voordat hij werd uitgebracht en deelden hun ervaringen met ons. Albert Dros: “De omstandigheden in Nederland waren ideaal. Hierdoor kon ik de lens in veel verschillende situaties en scenario’s testen. Ik pakte mijn vertrouwde Alpha 7R IV en ging op verkenning uit.”
Ik begon in een pittoreske wijk in Amsterdam: helemaal verlaten en alles was gesloten vanwege het coronavirus. Dit is een goed voorbeeld van een plek waar 12 mm goed tot zijn recht komt. De scherpte van de lens, vooral aan de randen, is geweldig.
“Ik ben naar het prachtige stadshuis van Nieuwegein gegaan. Het is een heel modern gebouw, zowel aan de binnen- als de buitenkant, en het leek mij het perfecte model voor een paar groothoekshots. Een van de eigenschappen van mijn Alpha 7R IV die ik in dat soort situaties handig vind, is het uitklapbare scherm. Soms loop ik met mijn ogen op het scherm rond terwijl ik de camera ronddraai en op objecten richt totdat ik een compositie vind die me bevalt.”
“Er was storm op komst, dus ik ging naar het platteland in de hoop dat ik wat dramatische luchten kon fotograferen. Voor deze foto van een windmolen maakte ik een snel panoramashot (zonder statief). De binnendrijvende stormwolk sloot precies aan op de vorm van het beekje op de voorgrond. Wat ik erg mooi vind aan dit beeld, is dat het vanwege het panorama bijna lijkt alsof ik een fisheye heb gebruikt.”
“Toen de storm voorbij was, maakte ik dit shot van een veld vol klaprozen bij zonsondergang.”
“We hebben ook een paar prachtige ochtenden gehad. Ik stond om drie uur ‘s nachts op en ging naar het bos: een van mijn favoriete plekken om te fotograferen. Meestal gebruik ik in dit soort gevallen een veel langere lens, maar ik wilde de 12-24 mm graag uittesten en dwong mezelf dus om deze te gebruiken. Dat leverde een aantal interessante resultaten op.”
Soms gebruik ik een techniek die 'focus stacking' wordt genoemd. Hierbij fotografeer ik subjecten van heel dichtbij en gebruik ik meerdere foto's met verschillende focuspunten om het hele beeld van voor tot achter scherp te krijgen. Dit shot was een combinatie van drie foto's die ik op f/22 had gemaakt en het hele frame is haarscherp geworden.
“Tot slot, en zeker het noemen waard, heb ik wat foto’s van de sterren weten te maken. In Nederland is het over het algemeen bijna onmogelijk om de Melkweg te fotograferen vanwege de vele lichtvervuiling overal, maar op sommige plekken is er relatief weinig lichtvervuiling ten opzichte van de rest van het land. De grootste uitdaging was echter dat ik de langste dag van het jaar had gekozen, dus het werd niet eens echt goed donker!”
Deze foto is gemaakt met een volledig open diafragma op f/2.8 en ik was met name onder de indruk van de scherpte van de sterren. Wat wel de moeite waard is om te benoemen, is dat de rood-oranje gloed aan de horizon geen licht van de zon is, maar lichtvervuiling van de stad.
Kort samengevat zijn dit mijn eerste indrukken:
Zoals je kunt zien, is de f/2.8-versie niet veel groter dan de f/4-versie
Michael Schaake: “Ik kreeg de kans om de nieuwe 12-24 mm f/2.8 G Master-lens een paar dagen te testen en was meteen onder de indruk van de solide constructie. Met een gewicht van 847 gram is deze lens zeker niet licht, maar samen met de Alpha 7R IV ligt hij goed in de hand. Met zo’n groot, afgerond lenselement aan de voorkant had ik dat niet verwacht! Het is dankzij het grote element aan de voorkant lastig om filters te gebruiken (hoewel je wel gelfilters aan de achterzijde kunt gebruiken), maar dat gezegd hebbende: ik zag geen schitteringen of spiegelingen. Dat zegt veel over de kwaliteit van de nieuwe coating die Sony speciaal voor deze lens heeft ontwikkeld.”
Deze foto is heel contrastrijk doordat er tegen de zon in is gefotografeerd. In het water zien we een klein zonnestraaleffect en er is geen schittering te zien.
“Ik heb met verschillende diafragma’s gefotografeerd, van f/2.8 tot maar liefst f/22, en ik zag pas vanaf f/18 dat de beelden iets minder scherp werden. Dat is te verwachten. Met een volledig open diafragma op f/2.8 was het beeld haarscherp en ik zou bij weinig licht zonder twijfel ook op deze manier fotograferen.”
“In dit shot wilde ik een lange sluitertijd gebruiken om het water er zachter uit te laten zien en omdat ik geen ND-filter kon gebruiken, moest ik op f/22 fotograferen (wat ik normaal gesproken vermijd), maar de scherpte is alsnog goed.”
“Voor landschapsfotografie gebruik ik voornamelijk de FE 16-35 mm f/4 ZA OSS-lens, waar ik heel tevreden over ben. De grotere brandpuntsafstand van de groothoeklens bood me echter een nieuw perspectief en daar heb ik echt van genoten.”
“Globaal gezien ben ik erg onder de indruk van deze lens en de brandpuntsafstand bracht creativiteit in me naar boven tijdens het fotograferen.” *Vergeleken met verwisselbare zoomlenzen met een constant diafragma van f/2.8 voor digitale full-framecamera’s. Beschikbaar vanaf juli 2020.
"Mijn obsessie: elke keer het perfecte shot maken"
"Het kan inspirerend en ontzettend persoonlijk zijn als je leeft in het moment en de dramatische schoonheid van de natuur ervaart. Door mijn foto's te delen, hoop ik anderen met me mee te nemen op deze reis"