The Wilderness Nearby
Een korte film met de Sony FX6

James Glancy

Mijn naam is James Glancy en ik ben zelf-filmend presentator en natuurbeschermer. Zeven jaar geleden verliet ik het Britse leger om een nieuwe carrière te beginnen in natuurbehoud en televisie. Ik heb programma's gepresenteerd en gefilmd voor Discovery Channel en National Geographic en een milieu-serie geproduceerd voor Mail Plus in de UK. Ik heb een passie voor dieren in het wild, zowel op het land als in de zee. En terwijl ik het geweldig vind om natuurhistorische producties te maken, vond ik dat ik visuele verhalen moest vertellen over de schade aan het milieu door menselijk toedoen. Tegelijkertijd wilde ik de mensen die onze planeet beschermen in beeld brengen. Ik ben net terug uit Amerika, waar ik een documentaire over haaien heb opgenomen voor National Geographic.

The Wilderness Nearby

2020 heeft ons eraan herinnerd hoe ver we met z'n allen van de natuur staan. Door leefrestricties hebben mensen de mogelijkheid gekregen om natuurschoon te ontdekken, vaak heel dichbij huis. Hierdoor is duidelijk geworden hoe belangrijk het is om wilde dieren en het milieu te beschermen, we kunnen niet overleven zonder. Ik wilde een korte film maken ter ere van de ongelooflijke natuurgebieden, die een verademing waren voor de mensen in zuidelijk Engeland tijdens deze pandemie. Hij dient ook als een visuele illustratie die laat zien hoe belangrijk het is om voor de nabije wildernis te zorgen.

james glancy met zijn FX6 zittend in een boom

Eerste indrukken met de Sony FX6

Mijn favoriete aspect van fotograferen met de Sony FX6 was de mogelijkheden voor 4K slowmotion bij 120fps. Perfect voor het vastleggen van dramatische momenten als je wilde dieren aan het filmen bent. Je kunt dierbewegingen ontleden en emoties integreren in je content.

Nog een vereiste voor mijn opdrachten met wilde dieren is dat de omvang en het gewicht van mijn apparatuur zo beperkt mogelijk moet zijn, omdat ik vanuit bomen of op de grond vanuit verschillenden hoeken moet kunnen schieten. De FX6 is een extreem robuuste en kleine camera. Hiermee is hij ideaal voor fotograferen wanneer je op pad bent en zeer licht voor een camera van dit kaliber. Met zo’n kleine body zou je toch denken dat ze ergens concessies moesten doen. Maar hij geeft je fantastische beeldkwaliteit onder alle lichtomstandigheden dankzij de 4K full frame sensor.

sony fx6 on a tripod with 24-70 GM lens attached

Wat ik ook heel erg waardeer is het modulaire ontwerp, waardoor ik snel verschillende accessoires kan gebruiken zoals een gimbal of een (auto) statief. Je krijgt geen tweede kans bij het filmen van dieren in het wild, dus dit is essentieel bij mijn stijl van fotograferen.

Ik heb voor deze shoot diverse lenzen gebruikt, vanwege de aard van de dierenwereld. Voor een heel strak shot zonder de wilde dieren te storen gebruikte ik voornamelijk de Sony 70-200mm F/2.8 GM, 600mm F/4GM en 200-600mm G lenzen. De laatste geeft veel veelzijdigheid met een telelens, om snel shots opnieuw te kaderen. Ook heb ik wijdere lenzen gebruikt, zoals de Sony 16-35mm f/2.8 GM, om meer context aan de beelden te geven om het verhaal te kunnen vertellen.

james glancy houdt zijn fx6 met gemonteerde sony 70 200 f2.8 gm vast

Fotografietips en conclusies voor de Sony FX6

Ten eerste vind ik het heel belangrijk om de Sony E-mount native lenzen te gebruiken, zodat je de fantastische autofocus van de FX6 maximaal kunt benutten. Omdat ik schiet met een combinatie van handmatige en autofocus lenzen tijdens het filmen, merkte ik dat de nieuwe autofocus perfect is voor het volgen van wilde dieren.

Degenen die de Sony FS7 hebben gebruikt zullen bekend zijn met de menu's, hoewel de FX6 diverse opties heeft voor het opslaan van vooraf ingestelde functies. Het is de moeite waard om deze in te stellen voor als je op pad bent, omdat je dan weinig tijd hebt om een shot voor te bereiden.

Met betrekking tot accessoires, adviseer ik een gimbal zonder statief, omdat de FX6 klein en licht is. Door zijn modulaire ontwerp kun je hem gemakkelijk monteren op diverse gimbals van verschillende merken. Ik zou ook een zoeker aan je uitrusting toevoegen, om te bevestigen aan de monitor van de FX6.

Het is fantastisch dat de FX6 is toegevoegd aan de geweldige Sony Alpha-range. Ik denk dat de FX6 de standaardcamera wordt voor documentairemakers, vooral voor degenen die snelle verhaallijnen vastleggen. Hij is net als de FS7 stevig gebouwd voor uitdagende omstandigheden, terwijl hij veel kleiner is en een veel betere beeldkwaliteit heeft.

Uitgelichte producten
FX6
Sony FX6

FX-6

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM

SEL70200GM
FE 70-200mm f/2.8 GM OSS

SEL70200GM

SEL200600G
FE 200-600 mm F5.6-6.3 G OSS

SEL200600G

SEL600F40GM
FE 600mm f/4 GM OSS

SEL600F40GM

Gerelateerde artikelen


x