Mijn naam is James Glancy en ik ben zelffilmend presentator en natuurbeschermer. Zeven jaar geleden verliet ik het Britse leger om een nieuwe carrière te beginnen in natuurbehoud en televisie. Ik heb programma's gepresenteerd en gefilmd voor Discovery Channel en National Geographic en een milieuserie geproduceerd voor Mail Plus in het Verenigd Koninkrijk. Ik heb een passie voor dieren in het wild, zowel op het land als in de zee. En hoewel ik het geweldig vind om natuurhistorische producties te maken, vond ik dat ik visuele verhalen moest vertellen over de schade aan het milieu door menselijk toedoen. Daarnaast wil ik de mensen die onze planeet beschermen in beeld brengen. Ik ben net terug uit Amerika, waar ik een documentaire over haaien heb opgenomen voor National Geographic.
The Wilderness Nearby
2020 heeft ons eraan herinnerd hoe ver we met z'n allen van de natuur staan. Door leefrestricties hebben mensen de mogelijkheid gekregen om natuurschoon te ontdekken, vaak heel dicht bij huis. Hierdoor is duidelijk geworden hoe belangrijk het is om wilde dieren en het milieu te beschermen; zonder kunnen we niet overleven. Ik wilde een korte film maken ter ere van de ongelofelijke natuurgebieden die tijdens deze pandemie een verademing waren voor de mensen in zuidelijk Engeland. De film dient ook als visuele illustratie die laat zien hoe belangrijk het is om voor de nabije wildernis te zorgen.
Eerste indrukken van de Sony FX6
Mijn favoriete aspect van filmen met de Sony FX6 is de mogelijkheid om in 4K slowmotionbeelden te maken met 120 fps. Perfect voor het vastleggen van dramatische momenten als je wilde dieren aan het filmen bent. Je kunt bewegingen van dieren ontleden en emoties integreren in je content.
Voor mijn opdrachten met wilde dieren is het ook belangrijk dat mijn apparatuur zo klein en zo licht mogelijk is, want ik moet uit verschillende hoeken kunnen schieten vanuit bomen en op de grond. De FX6 is een heel robuuste en kleine camera, wat hem ideaal maakt om mee te filmen als je op pad bent. Hij is erg licht voor een camera van dit kaliber. Met zo’n kleine behuizing zou je toch denken dat ze ergens concessies moesten doen, maar hij biedt dankzij de 4K-full-framesensor fantastische beeldkwaliteit onder alle lichtomstandigheden.
Waar ik ook heel blij mee ben, is het modulaire ontwerp. Hierdoor kan ik snel verschillende accessoires gebruiken, zoals een gimbal of een (auto)statief, en dat is heel belangrijk voor mijn fotografiestijl. Als je dieren in het wild filmt, heb je namelijk maar één kans.
Vanwege de aard van de dierenwereld heb ik voor deze shoot diverse lenzen gebruikt. Voor een heel strak shot zonder de wilde dieren te storen, gebruikte ik voornamelijk de Sony 70-200 mm F/2.8 GM-, de 600 mm F/4 GM- en de 200-600 mm G-lens. De laatste biedt veel veelzijdigheid met een telelens, waardoor je shots snel opnieuw kunt kaderen. Ook heb ik bredere lenzen gebruikt, zoals de Sony 16-35 mm f/2.8 GM, om meer context aan de beelden te geven en zo het verhaal te vertellen.
Tips voor filmen met de Sony FX6 en laatste indrukken
Ten eerste vind ik het heel belangrijk om de oorspronkelijke Sony-lenzen met E-bevestiging te gebruiken, zodat je de fantastische autofocus van de FX6 maximaal kunt benutten. Als ik films maak, gebruik ik nog altijd een combinatie van lenzen met handmatige en automatische scherpstelling, maar voor het volgen van wilde dieren blijkt het nieuwe autofocussysteem ideaal.
Wie de Sony FS7 heeft gebruikt, is al bekend met de menu's, maar de FX6 heeft ook diverse opties voor het opslaan van vooraf ingestelde functies. Het is de moeite waard om deze in te stellen voor als je op pad bent, omdat je dan vaak weinig tijd hebt om een shot voor te bereiden. Qua accessoires adviseer ik een gimbal zonder statief, omdat de FX6 klein en licht is.
Door zijn modulaire ontwerp kun je hem gemakkelijk op diverse gimbals van verschillende merken monteren. Ik zou ook een zoeker aan je uitrusting toevoegen om aan de monitor van de FX6 te bevestigen. De FX6 is een fijne uitbreiding van het geweldige Sony Alpha-assortiment. Ik denk dat de FX6 de standaardcamera wordt voor documentairemakers, vooral voor degenen die snelle verhaallijnen vastleggen. Hij is net als de FS7 stevig gebouwd voor gebruik in uitdagende omstandigheden, maar hij is veel kleiner en biedt een veel betere beeldkwaliteit.