Mike Will zegt: "Het allermooiste van fotografie bij weinig licht is dat het een uitdaging is. Je krijgt het niet makkelijk onder de knie en voor mij is het een mooie gelegenheid om mezelf creatief te bewijzen."
Mike legt al een aantal jaar overal in Londen stadsgezichten bij weinig licht en nachtportretten vast, en hij blijft dit een uitdaging vinden. "Ik fotografeer veel liever 's nachts dan overdag. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop mensen op mijn foto's reageren. Ik fotografeer straatbeelden die mensen misschien wel tien keer per dag zien en voor lief nemen en laat ze die op een volledig andere en interessante manier zien."
Mike’s beelden bij weinig licht zijn absoluut indrukwekkend. Ze zijn een verfijnde mix van uitstekende compositie, precieze timing en pakkende kleuren die hij door de jaren heen heeft geperfectioneerd. Samen met de functies van zijn spiegelloze Alpha-camera's en zijn passie voor het overwinnen van de uitdagingen van portretten in het donker levert dit foto's op die zowel intrigerend als magisch zijn.
Mike zegt dat hij zichzelf blijft uitdagen om waarde toe te voegen aan elke foto. Dit doet hij met behulp van elementen die opvallen en de aandacht van de kijker trekken.
Hoe zorg je er nu precies voor dat shots bij weinig licht er bijzonder uitzien? Hoe maak je ze emotioneel en interessant? Mike gebruikt hiervoor verschillende elementen. Een van zijn technieken is fotograferen vanuit een hogere positie.
"Heel hoog gelegen uitkijkpunten zijn ideaal voor overzichtsshots van steden als Londen”, vertelt hij. "Je voelt je vrijer dan op straatniveau en hebt een breder kijkveld. Het is echter belangrijk om hier een balans in te vinden, want je wilt de verbinding niet kwijtraken met de plek die je fotografeert, of foto's maken waarin de betreffende stad niet meer goed herkenbaar is."
Neem bijvoorbeeld dit shot waarin we uitkijken over Bank. Het vogelperspectief zorgt voor een traditionele landschapscompositie en de sterke lijnen sturen de blik van de kijker een bepaalde kant op.
Beweging is ook een belangrijk element, maar niet zomaar elk soort beweging. Lange sluitertijden bij weinig licht leveren logischerwijs vervaagde beweging en lichtsporen op, maar volgens Mike moet je ook hierbij wat meer je best doen. Hij combineert wazigheid bijvoorbeeld met statische elementen, zoals de stilstaande bus in het midden van zijn foto van Bank, of een stilstaand iemand die voor contrast met de beweging zorgt.
"Het draait hierbij weer om probleemoplossend vermogen”, legt Mike uit. "Je moet een passie hebben voor je werk en bereid zijn om veel tijd te investeren. Vaak sta je in de kou op het juiste moment te wachten. Je voert als het ware een strijd tegen de bussen en auto's en doet je best om de timing helemaal te laten kloppen. Maar als je het eenmaal voor elkaar hebt, zelfs na 20 of 30 pogingen, geeft dat een geweldig gevoel."
Voor zijn nieuwste shots van Londense herkenningspunten bij weinig licht gebruikte Mike zijn geliefde α7r III en α7 III. Mike neemt de voordelen van spiegelloze camera's niet voor lief, maar aangezien de α7 II zijn eerste professionele camera was, vindt hij de functies voor fotograferen bij weinig licht eigenlijk heel normaal. Hij vertelt: "Als mensen me vragen stellen over de problemen die ze met hun DSLR hebben, zoals scherpstellen in het donker of het goed afstellen van de belichting, weet ik niet precies waar ze het over hebben. Ik vraag ze dan waarom ze niet gewoon focus peaking gebruiken of het beeld controleren door de zoeker, maar dan begrijpen ze mij juist weer niet. Ik gebruik mijn Alpha's al jaren en vind de geweldige functies ervan daarom misschien wel vanzelfsprekend."
Fotograferen bij weinig licht betekent ook dat Mike zijn materiaal zorgvuldig moet selecteren op basis van de grootte. Hij legt uit: "Kleinere, lichtere camera's en lenzen zijn handiger als ik 's avonds in de stad foto's ga maken. Als ik op zoek zou gaan naar een DSLR met ongeveer dezelfde full-framekwaliteit als mijn Alpha-apparatuur, zou die bijna twee keer zo groot zijn."
En qua lenzen? Mike vertelt dat hij ook hierbij voor de lichtst mogelijke optie kiest: "Ik gebruik de FE 16-35 mm F2.8 GM ongeveer negentig procent van de tijd voor foto's bij weinig licht en met een lange sluitertijd. Voor portretten, zoals de foto van het meisje op de schommel, gebruik ik de Distagon T* FE 35 mm F1.4 ZA. Ik weet dat ik er met de Eye-AF-modus van de Alpha volledig op kan vertrouwen dat de foto's scherp worden, zelfs als het diafragma helemaal openstaat."
De belangrijkste uitdaging tijdens opnamen bij weinig licht is echter de beeldkwaliteit, en het is lastig om voldoende kleur en detail te vangen voor een interessante foto. Ook hier bieden zijn Alpha-camera's uitkomst. Mike laat de witbalans vaak op automatisch staan en past de kleuren vervolgens een beetje aan in Lightroom.
Ook de ISO-waarden en het dynamische bereik zijn opgewassen tegen de uitdagingen van weinig licht. Mike legt uit: "Voor mijn portretten bij weinig licht gebruik ik een ISO-waarde van 1000 of hoger, maar de sensor zorgt alsnog voor veel detail en goede kwaliteit. De foto's worden ook mooi strak. Voor straatfoto's bij weinig licht gebruik ik een waarde tussen de 50 en 500. Het dynamische bereik is geweldig voor details in zowel de belichte delen als de schaduwen. Al deze camera-eigenschappen helpen me goede foto's te maken op donkere plekken."
We vroegen Mike of hij nog waardevolle tips heeft voor fotografen die graag 's nachts aan de slag gaan. Hij antwoordde hierop: "Het is niet voldoende om gewoon naar buiten te gaan en foto's in het donker te maken. Je moet iets anders doen."
"Volg je dromen, verken de wereld en geniet terwijl je de weg erheen in beeld brengt."