ogen van een vos die over een besneeuwde rand gluurt

Oog in oog met wilde dieren

Süha Derbent

Süha Derbent heeft ruim dertig jaar ervaring als professioneel fotograaf. Hij heeft de hele wereld over gereisd en een aantal van de prachtigste wezens op aarde vastgelegd. Zijn foto's kunnen via Getty Images worden aangeschaft. Op zijn meest recente avontuur liet hij zijn gebruikelijke uitrusting thuis en nam hij in plaats daarvan de krachtige Sony RX10 IV mee om vossen te fotograferen bij een temperatuur van tot wel 28 graden onder nul.

suha derbent
Vossen kunnen muizen horen die onder de besneeuwde grond door hun tunnels lopen. Ze kunnen de hele dag lopen, maar als ze het geluid van een muis onder de grond horen, spitsen ze hun oren. Als ik zie dat een vos zijn hoofd kantelt, weet ik dat hij iets heeft gehoord en zich klaarmaakt om te jagen.
suha derbent sony rx10IV springende vos in de sneeuw

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 80

Hij gebruikt meestal een Sony α7R III met verwisselbare lens. Op zijn recente avontuur in Kars, Turkije, waar hij vossen in de vrieskou fotografeerde, gebruikte hij van zonsopkomst tot zonsondergang echter de hoogwaardige, compacte Sony RX10 IV-camera.

suha derbent sony rx10IV vos die door de sneeuw loopt terwijl hij de fotograaf aankijkt

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 80

Ik leg flinke afstanden af om wilde dieren te vinden en het is echt een uitdaging om zware apparatuur mee te dragen. De RX10 IV is daarom ideaal, want hij is licht en daardoor hoef ik niet meer de hele tijd een zware uitrusting mee te sjouwen tijdens het reizen. Daarnaast hoef ik dankzij de Exmor RS-sensor van de camera, type 1.0 met 20,1 megapixels, niet in te leveren op beeldkwaliteit.
suha derbent sony rx10IV ogen van een vos die over een besneeuwde rand gluurt

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/8000s @ f/4.0, ISO 200

Wegens het vele rijden, wandelen door bossen en spotten van vossen vanaf verschillende afstanden heeft Süha een camera nodig waarmee hij heel flexibel kan werken. Het formaat en gewicht van de Sony RX10 IV maken de camera wendbaar, maar het is vooral de met 24-600 mm vergelijkbare, optisch gestabiliseerde lens die de show steelt.

Met deze lens heeft Süha zijn geweldige foto's van vossen kunnen maken zonder een grote telelens te gebruiken, zoals hij op safari wel zou doen. “Het is al heel fijn om van 24 naar 600 millimeter te kunnen zoomen, maar de RX10 IV heeft net als de α7R III die ik doorgaans gebruik een heel snel autofocussysteem. De snelheid van de autofocustracking is waanzinnig.”

suha derbent sony rx10IV vos die naast zijn sporen in de sneeuw zit

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/6400s @ f/4.0, ISO 250

De indrukwekkende lens is maar één onderdeel van het verhaal. Als je de actie wilt vastleggen, heb je een camera nodig die snel kan reageren. Hij legt uit: “Als je wilde dieren fotografeert, gebruik je altijd de continue-opnamemodus. En met een burstsnelheid van 24 frames per seconde is de RX10 IV waanzinnig snel. Stel je voor dat je kilometers hebt afgelegd, het dier in barre natuurlijke omstandigheden vindt en het precies doet wat je verwacht, maar je camera de snelheid niet aankan. Ik moet er niet aan denken! Gelukkig weet je met de RX10 IV eigenlijk wel zeker dat je niets van de actie hoeft te missen.”

suha derbent sony rx10IV vos die met zijn snuit in de sneeuw graaft

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/640s @ f/4.0, ISO 80

Süha gebruikte de RX10 IV voor zijn project in Kars voor het eerst in extreem koude weersomstandigheden. Hij wist van tevoren niet zeker of de camera goed zou presteren bij zo'n lage temperatuur en op zo'n grote hoogte, maar hij had zich geen zorgen hoeven maken. “Ik fotografeerde in barre omstandigheden, bij een temperatuur tot wel 28 graden onder nul, en ik heb altijd geleerd dat je de camera en batterijen zo warm mogelijk moet houden. Verrassend genoeg kon ik met een volledig opgeladen batterij een volledige dag fotograferen zonder te hoeven wisselen!”

Uitgelichte producten

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd