Het kan nu WEL: sportfoto's maken met een spiegelloze camera

 Yonathan Kellerman

Er werd altijd gezegd dat je geen sportfoto's kunt maken met een spiegelloze camera. Yonathan Kellerman is echter een van de vele fotografen voor wie de overstap van een DSLR naar een Sony α9 een groot verschil heeft gemaakt.

"Sony heeft de regels voor fotografie compleet veranderd."

Yonathan Kellerman

© Yonathan Kellerman | Sony α9 + 100-400mm f/4.5-5.6| 1/40s @ f/6.3, ISO 100

Volgens Yonathan 'heeft beweging zo veel impact'. Of het nu de gratie van een balletdanser betreft, de vastberadenheid van een hardloper die over de finishlijn komt, of simpelweg de verwonderde uitdrukkingen op de gezichten in het publiek wanneer een sporter de overwinning behaalt in een kampioensstrijd. Sport biedt een prachtige, diverse werkomgeving voor fotografen, maar je hebt de juiste camera-uitrusting nodig zodat je die bepalende momenten niet mist. De Canadese Yonathan gebruikte jarenlang een DSLR, dus de overstap naar een spiegelloze camera was niet eenvoudig.

"Als ik vroeger nadacht over een overstap van een DSLR-camera naar een spiegelloze camera, was het voornaamste obstakel de autofocus. De Sony α9 brengt daar verandering in."

Met 693 detectiepunten in de sensor, AF-tracking en een opnamesnelheid van 20 fps, geeft de α9 fotografen de vrijheid om hun eigen beelden te creëren op een manier die goed werkt voor hen.

Yonathan Kellerman

© Yonathan Kellerman | Sony α9 + 100-400mm f/4.5-5.6| 1/2500s @ f/5.6, ISO 1250

"Er is één eigenschap van de autofocus van de α9 die echt mijn manier van werken heeft veranderd. De AF-punten van de α9 zitten op het hele frame van de foto en zijn niet beperkt tot het midden zoals bij een DSLR-camera. Als ik een object aan de rand van het frame wil vastleggen, kan ik nog steeds rekenen op volledige focus. Hierdoor hoef ik minder te herkaderen. Ik heb nu shots die niet tijdens de nabewerking zijn bijgesneden en dat had ik eerder bijna nooit."

De sporter kan aan de rand van een frame worden gefotografeerd, zodat er voor foto-editors ruimte overblijft voor bijvoorbeeld een koptekst.

Yonathan Kellerman

© Yonathan Kellerman | Sony α9 + 100-400mm f/4.5-5.6 | 1/1000s @ f/5.6, ISO 6400

Fotografen zijn altijd afhankelijk van hun uitrusting om bepalende momenten vast te kunnen leggen. Yonathan is hierop geen uitzondering. De 24,2-MP full-frame sensor van de α9 moet de benodigde beeldkwaliteit leveren, zelfs als deze tot het uiterste wordt gedreven.

Momenteel ligt zijn hart bij het fotograferen van dans. Dit heeft weer zijn eigen uitdaging, met name de moeilijke belichtingsomstandigheden.

"Ik woon praktisch in ISO 6400. Het geeft me ruimte om met mijn andere instellingen te experimenteren, wat geen probleem is voor de α9. Als je een balletvoorstelling fotografeert, krijg je gegarandeerd te maken met een aantal erg heldere momenten, terwijl er ook vaak minstens één erg donker is. Het donkere moet dromerig zijn en is het moeilijkst om goed op beeld te krijgen. Daarbij gebruik ik soms ISO-waarden van wel 12.800."

Yonathan Kellerman

© Yonathan Kellerman | Sony α9 + 70-200mm f/2.8| 1/400s @ f/2.8, ISO 10000

Bij sport verwacht je alleen grote telefotolenzen, maar Yonathan benadrukt dat dat niet altijd het geval is.

"Als ik dans fotografeer, gebruik ik ook mijn bredere 16-35mm f/4. Bij de opera zijn de set en het decor namelijk allemaal onderdeel van de voorstelling, dus een groothoeklens is dan wel nodig. Hetzelfde geldt voor sportfoto's: ik gebruik de groothoeklens vaak om sporters van dichtbij te fotograferen en daarbij ook een deel van het stadion op beeld te krijgen. Het draait allemaal om het grotere geheel."

Yonathan Kellerman

© Yonathan Kellerman | Sony α9 + 100-400mm f/4.5-5.6 | 1/800s @ f/5.6, ISO 2500

Een ander voordeel is de stille sluiter van de α9, die ervoor zorgt dat fotografen foto's kunnen maken op plekken waar een DSLR te veel geluid zou maken. Hiermee kun je met een opnamesnelheid van 20 fps het perfecte shot maken van een goede golfswing.

"Ik kom wat dichter bij de actie omdat ik zeker weet dat ze me niet zullen zien of horen. Ik denk dat ze in de toekomst, vooral bij tennis, van fotografen gaan vereisen dat ze net als bij golf stillere camera's gebruiken."

 Uitgelichte producten in dit artikel 
ILCE-9
Full-frame systeemcamera Sony α9 met CMOS-sensor
SEL70200GM
FE 70-200 mm F2.8 GM OSS
SEL28F20 / SEL28F20FEC / SEL28F20UWC
FE 100-400mm G Master super telephoto zoom lens


x