ALLES OVER LENZEN

Lensterminologie

Rond diafragma

Als een diafragma 7, 9 of 11 diafragmaschijven gebruikt, krijgt het diafragma doorgaans de vorm van een 7-, 9- of 11-zijdige veelhoek, wanneer het diafragma wordt verkleind. Dit heeft echter een mogelijk ongewenst effect, omdat de vervaging van puntlichtbronnen een veelhoekige vorm krijgt en niet circulair. α-lenzen kunnen dit probleem verhelpen door hun unieke ontwerp, waarbij het diafragma vrijwel perfect rond blijft, van volledig geopende instelling tot het moment dat het met 2 stops wordt gesloten. Met als resultaat een vloeiendere, meer natuurlijke vervaging.

Vergelijking van diafragmadesign [1] Conventioneel diafragma [2] Rond diafragma

ED-glas (extra lage verstrooiing)/Super ED-glas

Bij grotere brandpuntsafstanden hebben lenzen van conventioneel optisch glas moeite met chromatische aberratie, met als gevolg foto's met een lager contrast, lagere kleurkwaliteit en lagere resolutie. Om dergelijke problemen te voorkomen is ED-glas is ontwikkeld en bij bepaalde lenzen. Dit type glas verbetert de chromatische aberratie bij telezoomafstanden enorm en biedt een superieur contrast over het hele beeld, ook bij grote diafragma-instellingen. Super ED-glas biedt verbeterde compensatie voor chromatische aberratie.

[1] Glas [2] ED-glas [3] Super ED-glas [4] Brandpuntsvlak

Meerlaagse coating

Hoewel het grootste gedeelte van het licht dat op een optisch glas valt er doorheen gaat, wordt een deel ervan gereflecteerd op het oppervlak van de lens, wat schittering of spookbeelden veroorzaakt. Om dit probleem te voorkomen, wordt een dun laagje antireflecterende coating op het oppervlak van de lens aangebracht. α-lenzen zijn voorzien van een meerlaagse coating en onderdrukken dergelijke problemen over een breed spectrum van golflengten.

Antireflecterende nanocoating

Bij de door Sony ontwikkelde technologie van de antireflecterende nanocoating wordt op de lens een coating aangebracht met een nauwkeurig gedefinieerde, regelmatige nanostructuur die licht doorlaat en tegelijk effectief reflecties onderdrukt die schittering en spookbeelden kunnen veroorzaken. De reflectie-onderdrukkende eigenschappen van de antireflecterende nanocoating zijn vele malen beter dan die van conventionele antireflecterende coatings, zoals coatings met een onregelmatige nanostructuur. De helderheid van het beeld is duidelijk beter, evenals het contrast en de algehele beeldkwaliteit.

[1] Invallend licht [2] Gereflecteerd licht [3] Doorgelaten licht [4] Glas [5] Antireflecterende coating [6] Nano AR-coating

Foto gemaakt met antireflecterende nanocoating

Met antireflecterende nanocoating

Foto gemaakt zonder antireflecterende nanocoating

Zonder antireflecterende nanocoating

Asferische lens

Sferische aberratie is een onjuiste uitlijning van lichtstralen die op het beeldvlak door een eenvoudige sferische lens worden geprojecteerd en wordt veroorzaakt door verschillen in lichtbreking op verschillende punten op de lens. Deze onjuiste uitlijning kan de beeldkwaliteit van lenzen met een groot diafragma verminderen. De oplossing is om één of meer speciaal gevormde ‘asferische’ elementen in de buurt van het diafragma te gebruiken om de uitlijning bij het beeldvlak te herstellen en zo grote scherpte en hoog contrast te behouden, zelfs bij maximale opening. Asferische elementen kunnen tevens op andere punten in het optische pad worden gebruikt om vervorming tegen te gaan. Goed ontworpen asferische elementen kunnen het totale aantal vereiste elementen verminderen waardoor ook de omvang en het gewicht van de lens wordt verminderd.

[1] Sferische lens [2] Asferische lens [3] Brandpuntsvlak

Geavanceerd asferisch

AA-elementen (geavanceerd asferisch) zijn een verbeterde variant met een extreem hoge dikteverhouding tussen het midden en de randen. AA-elementen zijn uiterst moeilijk te maken. De meest geavanceerde giettechnologie is nodig om de vorm en het oppervlak consistent en nauwkeurig te produceren. Dit resulteert in een aanzienlijk betere beeldweergave.

XA-lens (extreem asferisch)

Asferische lenzen zijn veel moeilijker te produceren dan eenvoudige sferische lenzen. Dankzij een innovatieve productietechnologie heeft het nieuwe XA-lenselement (extreem asferisch) een zeer hoge oppervlakteprecisie van minder dan 0,01 micron. Dit zorgt voor een ongekende combinatie van een hoge resolutie en de mooiste bokeh die u ooit heeft gezien.

[1-1] Gebruikelijk asferisch lensoppervlak [1-2] Ongewenst bokeh-resultaat [2-1] Extreem asferisch lensoppervlak (XA) [2-2] Prachtig bokeh-resultaat

ZEISS® T*-coating 

Het feit dat lenscoatingtechnologie – een dun laagje gelijkmatig verdeelde coating op het oppervlak van de lens dat reflecties en doorlating maximaliseert – oorspronkelijk een patent van ZEISS was, is algemeen bekend. Het bedrijf ZEISS heeft tevens de werkzaamheid van meerlaagse coatings voor fotografische lenzen ontwikkeld en bewezen en dit is de technologie die later de T*-coating werd.

Tot de introductie van gecoate lenzen reflecteerde het oppervlak van de lens een grote hoeveelheid licht waardoor er minder licht werd doorgelaten en waardoor het moeilijk was om meerdere elementen te gebruiken in lensontwerpen. Effectieve coatings maakten het mogelijk om meer complexe optica te ontwikkelen die een aanzienlijk betere prestatie leverde. Minder interne reflecties zorgden voor minder schittering en hoog contrast.

De ZEISS T*-coating wordt niet op zomaar een lens toegepast. Het T*-symbool verschijnt alleen op lenzen met meerdere elementen waarbij de vereiste prestatie in het gehele optische pad wordt gerealiseerd. Dit is dan ook een teken van de hoogste kwaliteit.

[1] Lichtbron [2] Beeldsensor [3] Verminderde reflectie

Inwendige scherpstelling (IF)

Voor het scherpstellen bewegen alleen de middelste groepen van het optische systeem, waardoor de totale lengte van het objectief tijdens het scherpstellen niet verandert. Voordelen zijn onder andere snelle, automatische scherpstelling en een korte, minimale scherpstelafstand. Bovendien draait de filterdiameter op de voorkant van de lens niet, wat prettig is als u een polarisatiefilter gebruikt.

Scherpstelling achterkant (RF)

Door alleen de achterste groep lenzen te verplaatsen tijdens scherpstellen, maakt de lens snelle AF-bediening en een kleinere minimale scherpstelafstand mogelijk. En doordat de voorzijde van de lens niet draait, wordt daarnaast ook de bedienbaarheid verbeterd wanneer u met een polarisatiefilter werkt.

Lenscilinder van aluminiumlegering

Bij de constructie van de G-lenzen en andere hoogwaardige lenzen wordt een aluminiumlegering gebruikt om optimale optische prestaties te garanderen. Dit materiaal is licht en duurzaam en zeer goed bestand tegen de effecten van temperatuurschommelingen.

Scherpstelbegrenzer (FRL)

Met deze functie kunt u tijdens het automatisch scherpstellen wat tijdwinst boeken door een limiet in te stellen voor het scherpstelbereik. Bij macrolenzen kan deze limiet aan het begin of aan het eind van het bereik liggen (zoals afgebeeld). In de SAL70200G kan de limiet alleen voor ver bereik worden ingesteld. In de SAL300F28G kan scherpstellen zowel ver worden vastgezet als voor een bereik dat u zelf instelt.

Scherpstelvergrendeling (FHB)

Zodra u de scherpstelling hebt gerealiseerd op de plek die u scherp wilt hebben, drukt u op deze knop op de lenscilinder om de lens vergrendeld te houden op die scherpstelafstand. De voorbeeldfunctie kan via de aangepaste instellingen op de camera ook worden toegewezen aan deze knop.

Direct Drive Super Sonic wave Motor (DDSSM)

Er wordt een nieuw DDSSM-systeem gebruikt voor nauwkeurige positionering van de zware scherpstellingsgroep die is vereist voor het full-frame formaat. Dit maakt nauwkeurig scherpstellen mogelijk, zelfs binnen de kleinste scherptediepte van de lens. Het DDSSM-drivesysteem is bovendien bijzonder stil en dus ideaal voor het opnemen van films waarbij tijdens het opnemen van scènes voortdurend opnieuw wordt scherpgesteld.

Super Sonicwave Motor (SSM)

De SSM is een piëzo-elektrische motor die zorgt voor een soepele en geruisloze automatische scherpstelling. De motor produceert een hoog koppel bij trage rotatie en reageert direct op starten en stoppen. De motor is bovendien buitengewoon stil, wat geruisloos automatisch scherpstellen bevordert. Lenzen met een SSM zijn ook voorzien van een positiesensor die de hoeveelheid lensrotatie direct detecteert, wat de algehele AF-precisie verder verbetert.

De SSM bestaat uit een rotor (links) en een stator (rechts) waarop piëzo-elektrische elementen zijn gemonteerd.

ADI-flitsmeting

Advanced Distance Integration-flitsmeting is beschikbaar wanneer de ingebouwde flitser of een externe HVL-F60M / HVL-F43M / HVL-F20M flitser in combinatie met een lens met ingebouwde afstandsherkenning wordt gebruikt.* Het systeem voorziet in een automatische flitsmeting die nauwelijks wordt beïnvloed door reflecterende onderwerpen of achtergronden. Via de encoder wordt nauwkeurige informatie over de afstand verkregen. De afstand wordt vervolgens ingecalculeerd in het flitsvermogen. Dit geeft een betere belichting dan mogelijk is met de conventionele TTL-flitsmeting (door de lens), waarbij de meting kan worden beïnvloed door sterk reflecterende of hele donkere onderwerpen en achtergronden.

Afstandsherkenning

De afstandsherkenning is een lensonderdeel dat de positie van het scherpstelmechanisme direct detecteert en een signaal stuurt naar de CPU om de afstand tot het onderwerp te meten. Deze informatie komt bij fotograferen met flitser goed van pas om te berekenen hoe groot het flitsvermogen moet zijn voor de scène. De afstandsherkenning speelt een belangrijke rol bij ADI-flitsmeting, een uiterst nauwkeurig flitsmetingssysteem dat niet wordt beïnvloed door reflecterende onderwerpen of achtergronden.

SAM (Smooth Autofocus Motor)

In plaats van een AF-aandrijfmotor in de camerabehuizing is bij SAM-lenzen een AF-motor in de lens ingebouwd, die de groep scherpstelelementen rechtstreeks aanstuurt. Omdat de ingebouwde motor het focusmechanisme direct aandrijft, werkt het systeem veel soepeler en geruislozer dan conventionele, gekoppelde AF-aandrijfsystemen.

In de lens ingebouwde optische beeldstabilisatie (OSS)

In de lens ingebouwde gyro-sensoren detecteren zelfs de geringste bewegingen en de stabilisatielens wordt uiterst nauwkeurig verschoven om beeldvervaging tegen te gaan. De geruisloze, lineaire precisiemotoren en precisietechnologie zijn ontleend aan de geavanceerde camcorders van Sony voor professioneel gebruik en zorgen voor een uitzonderlijk stille, effectieve beeldstabilisatie voor films en foto's van topkwaliteit.

Active Mode (Active Mode OSS)

Wanneer u beweegt tijdens filmopnamen, betekent dat meer camerabewegingen die onscherpte kunnen veroorzaken. Omdat conventionele beeldstabilisatiesystemen dit soort bewegingen niet effectief konden compenseren, gebruikt Active Mode een groter bewegingsgebied voor de compensatielens, waardoor de stabilisatie over een groter camerabewegingsgebied wordt verbeterd. Stabilisatie aan de groothoekkant van het zoombereik wordt aanzienlijk verbeterd, zodat zonder statief kan worden gefilmd met minimale beeldvervaging.

Vloeiende en flexibele powerzoom (PZ)

Lenzen met α-bevestiging van Sony die zijn voorzien van powerzoom bieden meer controle en creatieve mogelijkheden voor het maken van films, met vloeiende zoomeffecten die handmatig moeilijk te realiseren zijn. Details als de soepele versnelling en vertraging zijn eveneens belangrijk, terwijl de tracking uiteraard ook uitstekend is. Dit alles is mogelijk dankzij een combinatie van de vertrouwde camcorder-technologie van Sony en de allernieuwste innovaties. Denk daarbij aan het optische en mechanische ontwerp, maar ook aan de originele actuatoren van Sony. Het wordt allemaal zorgvuldig in de eigen fabrieken ontwikkeld. Ook handig is de interne zoomfunctie: de lengte van de lens blijft constant tijdens het zoomen en de cilinder draait niet. Daardoor kunnen polarisatievoorzieningen en andere positieafhankelijke filters worden gebruikt zonder aanvullende ondersteuning.

Smooth Motion Optics (SMO)

SMO (Smooth Motion Optics) is een optisch ontwerpconcept van Sony voor verwisselbare lenzen die speciaal zijn ontwikkeld voor de hoogst mogelijke beeldkwaliteit en resolutie voor bewegende beelden.

SMO-ontwerp pakt de drie grootste problemen aan bij het maken van films:

- De verandering van de beeldhoek tijdens het scherpstellen wordt op een effectieve manier verminderd door een nauwkeurig intern scherpstelmechanisme.

- Kleine verschuivingen in de scherpstelling die tijdens zoomen kunnen optreden, worden vermeden door een speciaal mechanisme voor het volgen van veranderingen.

- Zijwaartse beweging van de optische as tijdens zoomen wordt vermeden door een intern zoommechanisme dat de lengte van de lens constant houdt bij alle brandpuntsafstanden.

De hoeveelheid precisie die wordt vereist, vraagt om zowel een nauwkeurig ontwerp als constant toezicht tijdens de productie. Maar de voordelen van films maken met lenzen met een groot diafragma, vooral met grote sensoren, zijn spectaculair en zeker de moeite waard.

Fluorescerende coating

Op de voorkant van lenzen kunnen water, modder, vet, vingerafdrukken en ander vuil terechtkomen. Dit is niet alleen nadelig voor de beeldkwaliteit, maar kan zelfs de lens beschadigen. Sony heeft de oplossing: een fluorcoating voor het voorste element waardoor de lens beter vloeistof- en vuilafstotend is. Water of vettig vuil dat toch op de lens komt, kan eenvoudig worden afgeveegd. Dankzij de fluorcoating zijn uw kostbare lenzen beter beschermd en hoeft u ze tijdens het fotograferen niet angstvallig schoon te houden.