Interview met Bob Ludwig

Reis van legendarische met GRAMMY® Award bekroonde masteringtechnicus

Wat hebben Led Zeppelin, Radiohead en Mariah Carey allemaal gemeen? Ze hebben net als vele andere geweldige artiesten hun muziek gemasterd bij masteringtechnicus Bob Ludwig.

Voordat Bob furore maakte met zijn beroemde Gateway Mastering Studio, was hij eerste trompettist bij het Utica Symphony en werd hij geïnspireerd door Benny Goodman. Hij luisterde zo vaak naar de opnamen van Benny Goodman in Carnegie Hall dat hij meerdere exemplaren heeft versleten. Maar zijn passie om muziek te maken met enkele van de grootste artiesten is gebleven. Lees verder voor meer informatie.

V: Hoe bent u masteringtechnicus geworden?

Ludwig: Ik heb op de Eastman School of Music aan de universiteit van Rochester gezeten en ging naar de opnameafdeling zodra ik dat mocht. Toen ik daar was, hield Eastman de eerste opnameworkshop, waar Phil Ramone van A&R Recording voor werd aangetrokken. Ik werd Phils assistent en kreeg de vraag of ik nadien met hem bij A&R wilde komen werken. In die periode was ik eerste trompettist bij het Utica Symphony, en aangezien ik mijn doel om Bachs Mis in b-kleine terts uit te voeren al had bereikt, stemde ik ermee in om naar New York City te verhuizen.

V: Voor welke uitdagingen stond u zoal bij het openen van Gateway Mastering Studio?

Ludwig: Elke nieuw bedrijf vanaf nul beginnen draagt risico's in zich. Dat gold zeker voor het starten van een kapitaalintensieve masteringstudio in 1992 met alle dure digitale apparatuur en het ontwerpen en bouwen van de studio. Daar kwam dan ook een gedegen bedrijfsplan aan te pas, dat mijn medeoprichter, Dan Crewe, ons hielp op te stellen.

Ik had zes verschillende leningen, leende geld van vrienden in Japan en werkte de eerste paar jaar zeven dagen per week om de studio op gang te helpen. Gelukkig hebben we nooit hoeven te adverteren omdat mond-tot-mondreclame ons een gestage stroom klanten heeft opgeleverd in de afgelopen ruim 22 jaar!

V: Met welke favoriete artiesten hebt u gewerkt?

Ludwig: De lijst is erg lang, maar ik noem een paar favorieten: Beck, Bruce Springsteen, Lou Reed, Madonna, Radiohead, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, The Rolling Stones, The Who, Rush, The Police, Eagles, Mumford & Sons, Journey, Def Leppard, Brian Wilson, Neil Young, Hall & Oates, Foo Fighters, Mariah Carey, Queen, Elton John, U2, Pearl Jam, Tony Bennett, k.d. lang, AC/DC. Ik vergeet vast andere echte favorieten te noemen!

V: Welke muzikant zou u graag willen ontmoeten?

Ludwig: Ik denk J. S. Bach, een componist zonder weerga.

V: Wanneer raakte hi-res audio in zwang?

Ludwig: Gateway Mastering was de eerste masteringstudio die cliënten DVD-V aanbood in 1997. Ik besloot deze grote stap te maken omdat DVD-V de eerste digitale indeling voor consumenten was die het afspelen van PCM 96 kHz/24-bits ondersteunde.

In 1999 introduceerden Sony en Philips de SACD (Super Audio CD) die de audiofiel al spoedig kon bekoren dankzij de hoge kwaliteit van de eerste SACD-speler van Sony. Ik had het voorrecht om de klassieke Rolling Stones-catalogus beheerd door ABKCO op hybride SACD te mogen remasteren.

V: Waarom is hi-res audio beter dan een cd?

Ludwig: Hi-res audio is beter dan de cd omdat de uitvoer van de microfoons die de instrumenten en artiesten opnemen accurater kan worden vastgelegd. Bij het mixen zijn de hogere bitsnelheden en samplesnelheden in de berekening zonder afbreking en zonder de beperkingen van Low Pass-filters mogelijk. De uiteindelijke uitvoer na het mixen is accurater vastgelegd, zodat de consument de muziek meer kan horen zoals de artiest, producent en technicus die oorspronkelijk bij de opname hoorden.

V: Wat heeft de toekomst voor hi-res audio in petto?

Ludwig: Met meer hi-res servers en draagbare afspeelsystemen op de markt en lagere prijzen voor hi-res audiobronnen kunnen meer consumenten de muziek meer horen zoals de artiest het voor ogen had. Dat vind ik geweldig.

Muziek en leven: trends en nieuws voor muziekliefhebbers.