De ultieme draadloze sport-oortelefoon

Ontdek hoe de nieuwe spatbestendige, draadloze sport-oortelefoons zijn ontwikkeld

Heeft u al opgemerkt dat er de laatste tijd meer mensen in uw sportschool sporten met hun sport-oortelefoon? Dan bent u niet de enige. Volgens 2016 IHRSA Global Report: The State of the Health Club Industry is de wereldwijde omzet van sportscholen in 2015 uitgekomen op 81 miljard dollar in 2015 en hierbij gingen 151,5 miljoen mensen naar bijna 187.000 sportscholen.

Sony speelt in op de fitnesstrend en heeft een draadloze sport-oortelefoon ontwikkeld die de intensieve work-outroutines van mensen aankan en waarbij u geen noot hoeft te missen. Aoi Maeda, de productplanner van de nieuwe MDR-XB80BS-sport-oortelefoon van Sony is naar de sportschool gegaan en heeft zelf met de fanatieke sporters gesproken om erachter te komen wat ze precies verwachten van hun oortelefoon. De draadloze MDR-XB80BS-sport-oortelefoon is dankzij het diepgaande onderzoek van haar team een droom die uitkomt voor elke fitnessfanaat. 

Ontdek wat de inspiratie van Aoi Maeda was voor de draadloze MDR-XB80BS-sport-oortelefoon, kom meer te weten over de nieuwe zweetbestendige functie en lees haar eigen tips om de juiste sport-oortelefoon te kiezen voor uw work-outs. 

Aoi Maeda, productplanner voor de afdeling geluidsproductplanning

Q: Hoe ziet een gewone dag er voor u als productplanner van Sony uit? 

Maeda: Er moet voor het ontwerpen en ontwikkelen van productconcepten dagelijks worden overlegd met ontwerpers, technici en marketeers om tot het perfecte product te komen. En het perfecte product kan natuurlijk alleen worden gecreëerd als consumenten hun ervaringen delen. Daarom ben ik vaak in sportscholen en op straat te vinden, waar ik observeer hoe de producten in de echte wereld worden gebruikt en gebruikers interview, zodat we ervoor kunnen zorgen dat hun feedback ook wordt meegenomen bij de ontwikkeling van hoofdtelefoons. 

Nu ik meewerk aan het ontwikkelen van audioproducten voor fanatieke sporters, ben ik vaker in de sportschool te vinden om te zien hoe mensen deze producten gebruiken bij het sporten. Zo ga ik de laatste tijd veel naar een kickboxcentrum, want het is een ontzettend mooie sport om naar te kijken.

Q: Waar moeten consumenten op letten bij de aankoop van een draadloze sport-oortelefoon?

Maeda: Het belangrijkste waar de consument op moet letten, is draagcomfort. Iedereen heeft natuurlijk een andere hoofdomvang en ook alle oren zijn anders, dus zorg ervoor dat u de juiste sport-oortelefoon kiest die lekker zit. Verder moet u goed kijken of de sport-oortelefoon die u heeft gekozen, geschikt is voor uw manier van trainen. Voor sommige mensen, zoals mensen die graag in groepsverband trainen, is het design het belangrijkst. Voor muziekfanaten heeft de geluidskwaliteit topprioriteit. Ik raad consumenten aan dat ze goed nadenken wat ze het belangrijkst vinden en dan de sport-oortelefoon kiezen die het best past bij hun levensstijl. 

V: Wat was de inspiratie voor het concept van de draadloze MDR-XB80BS-oortelefoon?

Maeda: Er is steeds meer vraag naar sport-oortelefoons die de actieve levensstijl van mensen aankan. Er gaan bijvoorbeeld steeds meer mensen sporten en fitnessen — een wereldwijd fenomeen — en volgens een rapport van Grand View Research betekent dit dat de wereldwijde markt voor slimme hoofdtelefoons zal groeien tot 7,48 miljard dollar in 2022. Slimme oortelefoons zijn waterbestendig, zijn voorzien van Wireless Noise Cancelling en bieden geluid met hoge resolutie. 

Wat oortelefoons in dit segment uniek maakt, zijn de zware omstandigheden waarin ze worden gebruikt. Sport-oortelefoons moeten bijvoorbeeld plotselinge of sterke bewegingen aankunnen zonder uit het oor van de gebruiker te vallen. Ze moeten ook waterbestendig zijn omdat veel hardlopers de oortelefoon gebruiken als ze in de regen hardlopen. Bij de ontwikkeling van de MDR-XB80BS hebben we rekening gehouden met alle soorten sporten en alle situaties waarin hij kan worden gebruikt en hebben ons daarbij steeds afgevraagd welke soort oortelefoon het best aan al deze eisen voldoet.

Q: Wat waren uw belangrijkste doelen bij het ontwikkelen van deze sport-oortelefoon?

Maeda: Prioriteiten waren geluid van hoge kwaliteit, een comfortabele pasvorm over het oor en design en ervoor zorgen dat de sport-oortelefoon op zijn plaats blijft zitten en niet loskomt bij plotselinge en sterke bewegingen. 

Sony heeft 'oormensen' in dienst, medewerkers die zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van oormodellen in alle soorten en maten. We hebben bij de MDR-XB80BS veel oormodellen getest. En aangezien ik graag hardloop, heb ik onze prototypes zelf getest bij het hardlopen om te voelen hoe comfortabel, stevig en draagbaar ze waren. We hebben ons gericht op de vorm van het oor en dat heeft veel bijgedragen aan de stevigheid en draagbaarheid van de MDR-XB80BS. We hebben de oortelefoon ook een kabelafsteller gegeven die aan de achterkant van iemands hoofd kan worden vastgemaakt om de sport-oortelefoon stevig op zijn plaats te houden. Tot slot was het onze missie om een sport-oortelefoon te ontwerpen die zowel comfortabel en draagbaar is en geluid van hoge kwaliteit levert.

Alsof dat nog niet genoeg is, hebben we deze sport-oortelefoon draadloze connectiviteit gegeven zodat u volledige bewegingsvrijheid heeft. De MDR-XB80BS heeft Bluetooth® en is niet alleen oplaadbaar, maar met de snellaadfunctie heeft u na 10 minuten ook al een uur afspeeltijd.

V: Heeft deze sport-oortelefoon nog nieuwe functies?

Maeda: Een van mijn favoriete functies is de waterbestendigheid, waarmee de oortelefoon voldoet aan de IPX5-norm. Er zijn veel mensen die hun sport-oortelefoon gebruiken bij het sporten of hardlopen, dus wij hebben ervoor gezorgd dat de MDR-XB80BS ongevoelig is voor zweet en regen. Sommige gebruikers hebben ons verteld dat ze hun sport-oortelefoon na gebruik willen wassen, dus ook dat hebben we mogelijk gemaakt.

V: Hoe zou u de geluidskwaliteit van de MDR-XB80BS omschrijven?

We hebben deze sport-oortelefoon voorzien van de EXTRA BASS-technologie van Sony, waarmee de kwaliteit van het basgebied wordt verbeterd om het geluid waarvoor mensen naar een club gaan, na te bootsen. We hebben mensen van over de hele wereld gevraagd naar hun ervaringen om erachter te komen waarom ze bij het sporten of hardlopen naar muziek luisteren. Een van de meest gehoorde antwoorden was in het goede ritme te komen. Aangezien muziek met een stevige beat heel geschikt is bij het sporten, denken we dat EXTRA BASS effectief zal zijn en mensen zal helpen bij het sporten. 

Uit ons onderzoek is ook naar voren gekomen dat veel mensen naar muziek luisteren om tot rust te komen als hun work-out erop zit en daarom hebben we de sport-oortelefoon voorzien van LDAC™, de gepatenteerde technologie van Sony voor draadloze geluidsbronnen met hoge resolutie waarbij de hoge geluidskwaliteit behouden blijft. Gebruikers kunnen op deze manier echt tot rust komen na een intensieve work-out door te luisteren naar muziek met de best mogelijke geluidskwaliteit.

V: Op welke punten is deze draadloze sport-oortelefoon een verbetering bij het sporten?

Maeda: De draadloze MDR-XB80BS-sport-oortelefoon is perfect voor iedereen die sport, voor jong en oud, maar hij is vooral geschikt voor mensen waarbij de trainingsomstandigheden zwaarder zijn, zoals spinlessen, langeafstandslopen en gewichtheffen. De meest gehoorde klacht over oor-hoofdtelefoons is dat ze vaak afvallen of kapotgaan en met de MDR-XB80BS is dat voorgoed verleden tijd. We kunnen zelfs stellen dat hoe zwaarder uw trainingsprogramma is, hoe meer u onder de indruk raakt van de MDR-XB80BS. 

Q: Wat kunnen wij nog verwachten op het gebied van de sport-audioapparatuur van Sony? 

Maeda: We hebben naast de draadloze MDR-XB80BS-sport-oortelefoon ook een hele lijn oortelefoons uitgebracht die speciaal zijn ontwikkeld voor mensen die vaak naar de sportschool gaan of aan sport doen, waaronder de MDR-XB50BS, MDR-AS410 en MDR-AS210. We zijn heel enthousiast over wat ons nog te wachten staat. 

Muziek en leven: trends en nieuws voor muziekliefhebbers.