BRAVIA, toekomstbewust entertainment

De toenemende vraag naar grote tv-schermen leidt tot een stijgend materiaal- en energieverbruik. Dankzij de duurzaamheidsbelofte van Sony worden tv's steeds energie-efficiënter, van productie tot tv kijken.

Entertainment met aandacht voor het milieu

Met BRAVIA geniet je van intens meeslepende tv-ervaringen en een prachtig design, samen met innovaties die de impact op het milieu verminderen door een lager energieverbruik en minder gebruik van niet-hernieuwbare grondstoffen. Met BRAVIA kies je eenvoudig je eigen instellingen om verder bij te dragen aan het verminderen van de impact op het milieu.

Efficiënter maken, vervoeren en gebruiken

Geavanceerde technieken voor het milieu

Om de impact op het milieu te verlagen, werken we aan meerdere aspecten van de levenscyclus van een product, zoals het gebruik van minder nieuw plastic, verbeterde transportefficiëntie en vermindering van het energieverbruik tijdens gebruik.

Gebruik

Al je energiebesparende instellingen op één plek.

Met het flexibele en aanpasbare Eco Dashboard kunnen energiebesparende instellingen nu centraal worden beheerd. Je kunt eenvoudig de instellingen voor energiebesparing personaliseren voor je tv-gebruik, je kijkomgeving en de inhoud die je bekijkt, alles op één plek, en visualiseren in welke mate je impact op het milieu vermindert.

[1] Standaardinstellingen   [2] Instellingen voor energiebesparing ingeschakeld

Afbeelding van een kamer waar twee mensen naar een tv-scherm kijken, de linkerkant in donkere omstandigheden en de rechterkant verlicht.
Optimale ervaring en energieverbruik met automatische helderheid

Energiebesparende functies zijn o.a. Tv uitschakelen bij inactiviteit en een automatische lichtsensor. En de helderheid van het scherm wordt bijvoorbeeld automatisch aangepast aan de verlichting in je ruimte, als de sensoren voor omgevingslicht op het Eco Dashboard zijn ingeschakeld.

[1] Donkere omgeving [2] Lichte omgeving

Afbeelding van twee staafdiagrammen. Het rechter geeft een daling van 32% weer.
Energie besparen met het Eco Dashboard

Door de energiebesparingsinstellingen op het Eco Dashboard in te schakelen, kun je het energieverbruik met ca. 32% verlagen.

[1] Standaardinstellingen [2] Energiebesparingsinstellingen ingeschakeld

Automatische kijksensor voor een grotere energiebesparing

Door de BRAVIA CAM toe te voegen om bewegingen van kijkers te detecteren, kan het scherm automatisch worden gedimd om het energieverbruik te minimaliseren als er niemand voor de tv zit. Dit kan zorgen voor een daling van het energieverbruik met maximaal ca. 32%.

Efficiënt stroomverbruik op basis van de helderheid van elke locatie

Onze unieke signaalverwerking biedt zowel uitzonderlijk contrast als een optimaal energieverbruik. Door vermogen van onderdelen met weinig licht naar de heldere onderdelen van het beeld over te brengen, kun je genieten van realistischere beelden terwijl tegelijkertijd het energieverbruik met maximaal ca. 33% wordt verlaagd.

[1] Donker  [2] Standaard helderheid  [3] Fel

Productie

Producten ontwerpen met minder nieuw plastic

Hoogwaardige productkwaliteit met gerecyclede materialen

In elk designaspect, van materiaalontwikkeling tot uiterlijk, hebben we succesvol gerecyclede materialen gebruikt zonder in te boeten op de hoogwaardige afwerking. Voor onze OLED-tv's bijvoorbeeld, hebben we door Sony ontwikkeld gerecycled plastic van SORPLAS™ gebruikt voor de achterkap, het grootste deel van de tv. Hiermee besparen we ca. 60% nieuw plastic.

Afbeelding van een tv-plaat en een hoop plastic balletjes.
Gerecycled en mooi

Het kan moeilijk zijn om bepaalde uiterlijke kwaliteiten in externe onderdelen te realiseren met gerecyclede materialen. Maar ons gerecycled SORPLAS-plastic kan worden gebruikt in combinatie met geselecteerde ruwe materialen voor een andere samenstelling met meerdere materiaaleigenschappen. Zo wordt de zwartglanzende finish bereikt die klanten verwachten van de BRAVIA.

Close-up van een plastic plaat, met een persoon die handschoenen draagt en gereedschap vasthoudt.
Duurzaamheid voor de lange termijn

Plastic voor apparaten zoals tv's bevatten toevoegingen voor sterkte en vlamvertraging. Bij de materiaalontwikkeling van SORPLAS worden minimale toevoegingen gebruikt om de materiaalkwaliteit op het niveau van gewone tv's met plastic te krijgen. Daardoor gaat de tv lang mee met een kleinere ecologische voetafdruk.

We werken toe naar een gesloten recyclingcyclus

SORPLAS is gerecycled plastic van afgedankte waterflessen en optische schijven, ingezameld bij fabrieken en in markten, en een door Sony ontwikkelde vlamvertrager. SORPLAS behoudt zijn kwaliteit, ook nadat het meerdere keren is gerecycled. Gerecyclede onderdelen van SORPLAS verminderen afval en dragen zo bij aan een maatschappij die zich richt op recycling.

Afbeelding van een schijf links, en de afgedankte schijf fijngemaakt in kleine stukjes rechts.
Recyclinginspanningen binnen heel Sony

Fijngemaakte afgedankte optische schijven van schijffabrikant Sony Music Solutions Inc. zijn een van de ingrediënten van SORPLAS, gebruikt voor de achterkap.

Afbeelding van twee staafdiagrammen. Het rechter geeft een vermindering van 43% weer.
Helpt de CO2-uitstoot te verminderen

CO2-uitstoot bij de productie van SORPLAS voor de achterkappen van BRAVIA kan ongeveer 57% lager worden in vergelijking met de productie van nieuw vlamvertragend plastic, bij dezelfde toepassing.

[1] Nieuw vlamvertragend [2] SORPLAS

Afbeelding van een plaat gemaakt van SORPLAS, met enkele gestanste tekens.
Voorbereiden op recycling van SORPLAS in toekomst

Om te anticiperen op de inzameling van SORPLAS-onderdelen voor verdere recycling, worden deze nu met een reliëf gestanst, zodat ze te onderscheiden zijn van andere materialen en eenvoudig kunnen worden ingezameld.

BRAVIA produceren met minder belasting van het milieu

BRAVIA wordt vervaardigd in milieubewuste fabrieken. Met name onze fabrieken in China vervaardigen sinds het boekjaar 2020 producten met 100% hernieuwbare energie.

Vervoer

Naar duurzamere logistiek

We beoordelen elk detail van verpakkingen met het milieu in gedachten, waarbij we de resultaten van verschillende simulaties en een decennialange ervaring in de logistiek benutten.

Afbeelding met twee verpakkingen op een weegschaal, een uit 2018 en een uit 2023, met een daling van 48%.
Betere verpakking met minder plastic

Traditioneel werden BRAVIA-tv's aan de boven-, onder- en zijkant ingesloten door verpakkingsmateriaal. Na verschillende simulaties en op basis van decennialange ervaring in de logistiek hebben we de verpakkingen geoptimaliseerd om de tv te beschermen met minder materiaal.

Afbeeldingen van een plastic band en papieren band gebruikt in verpakkingen.

Daarnaast zijn de plastic banden voor verpakkingen vervangen door sterke papieren banden. In totaal hebben we een verlaging van ca. 48% van de hoeveelheid plastic in verpakkingen bereikt.

Illustratie van twee vrachtwagens: één kan meer units tegelijk vervoeren, met '15%' en pijl naar beneden die de daling van CO2-uitstoot aangeven.
Minder CO2-uitstoot door smallere en lichtere verpakking

Door de beschermende verpakking opnieuw vorm te geven, hebben we het formaat van het verpakte product met ca. 15% en het gewicht met ca. 12% verminderd. Zo kunnen er meer units op één pallet. De CO2-uitstoot per unit in transport is daardoor met ca. 15% verlaagd.

Minder inkt bespaart grondstoffen

Productinformatie op de verpakking is zorgvuldig gekozen, zodat er ca. 91% minder inkt gebruikt wordt tijdens het printen, voor een lagere impact zonder in te boeten op verpakkingsdesign.

Afbeelding van twee verpakkingen, één ervan met veel inkt, de andere met een minimale hoeveelheid, en een daling van 91% van het inktgebruik op verpakkingen.

In gesprek met ontwikkelaars

Portret van een geïnterviewde.
Yusuke Aoshima

Productontwerp afdeling 2, Productontwerp divisie 1,
Home Entertainment Business Group
Home Entertainment & Sound Products Business Group
Over Sony Corporation

Verbeterde technologieën gebruiken om de impact op het milieu te verminderen

De toenemende vraag naar steeds grotere tv-schermen veroorzaakt een grotere impact op het milieu. Deze ontwikkeling vraagt om inspanningen om het energieverbruik van BRAVIA te verminderen. De sleutel voor de oplossing ligt in de aansturingstechnologie van het scherm, het hoofdonderdeel van de tv. BRAVIA biedt superieure beeldkwaliteit en -weergave met maximale schermprestaties, en tegelijkertijd een lager energieverbruik dankzij nauwkeurige aansturing van de backlight-leds op basis van uiteenlopende gegevens, zoals videoscènes, helderheid van de omgeving, temperatuur, en de aanwezigheid en positie van mensen die door BRAVIA CAM worden herkend. Daarnaast hebben we het ontwerp van de gebruikersinterface van het Eco Dashboard geoptimaliseerd, om het intuïtiever en eenvoudiger te maken voor gebruikers om hun energiebesparingsinstellingen in te stellen en aan te passen. Dankzij deze en andere, uiteenlopende ontwikkelingen, blijven we bijdragen aan vermindering van onze ecologische voetafdruk.

Kunihiro Ishii

Ontwerpafdeling 1, Productontwerp divisie 2
Home Entertainment Business Group
Home Entertainment & Sound Products Business Group
Over Sony Corporation

Portret van een geïnterviewde.
Voortdurend streven naar minder gebruik van nieuw plastic

Al ruim tien jaar gebruiken we SORPLAS, onze unieke gerecyclede kunststof, en momenteel gebruiken we het voor de achterkappen van onze tv's. Toen we het materiaal voor het eerst wilden toepassen, waren er verschillende uitdagingen. In samenwerking met de afdeling die SORPLAS ontwikkelt, hebben we de samenstelling steeds verbeterd, simulaties uitgevoerd, prototypen gemaakt, en SORPLAS vervolgens met succes gebruikt in tv-producten met behoud van prestaties en kwaliteit. Zo hebben we het gebruik van nieuw plastic kunnen beperken. Daarnaast moest de hoeveelheid dempingsmateriaal in de productverpakking worden verlaagd. Dit zal het totale gebruik van plastic verlagen en tegelijkertijd leiden tot kleinere en lichtere verpakkingen, voor een hogere transportefficiëntie en dus minder CO2-uitstoot. Gesteund door onze sterke kennis van simulatietechnologie en logistiek, hebben we het daadwerkelijke product meerdere keren getest om de optimale vorm met minder dempingsmateriaal te bepalen, en tegelijkertijd de eigenschappen te behouden die noodzakelijk zijn om de producten te beschermen. We blijven op onze ervaring en expertise bouwen om de milieu-impact verder te beperken door onze ontwerpactiviteiten.