De BRAVIA is duurzaam in elke scène

Er is steeds meer vraag naar grote tv-schermen, maar hierdoor wordt ook meer materiaal en stroom verbruikt. Dankzij de duurzaamheidsbelofte van Sony worden er ontwikkelingen gedaan op het gebied van energie-efficiëntie in tv's.

Een meeslepende ervaring en aandacht voor het milieu

Met BRAVIA geniet u van een intens meeslepende tv-ervaring en een prachtig design, samen met innovaties die de impact op het milieu verminderen door minder energieverbruik en minder gebruik van niet-hernieuwbare grondstoffen.

Efficiënter maken, vervoeren en gebruiken

Geavanceerde technieken voor duurzaamheid

Om de impact op het milieu te verlagen werken we aan meerdere aspecten van de levenscyclus van een product, zoals minder nieuw plastic, verbeterde transportefficiëntie en stroomverbruik tijdens gebruik verminderen.

Productie

Minder nieuw plastic

Recycling en productkwaliteit komen samen

In elk designaspect, van materiaalontwikkeling tot uiterlijk, hebben we succesvol gerecyclede materialen gebruikt zonder in te boeten op de hoogwaardige afwerking. Vooral voor OLED tv's hebben we door Sony ontwikkeld gerecycled plastic van SORPLAS™ gebruikt voor de achterkap, het grootste deel van de tv. Hiermee besparen we ca. 60% nieuw plastic.

Productafbeelding van achterkant en SORPLAS-pellet
Gerecycled en mooi 

Het kan moeilijk zijn om bepaalde uiterlijke kwaliteiten in externe onderdelen te realiseren met gerecyclede materialen. Maar ons gerecycled plastic SORPLAS™ kan worden gebruikt in combinatie met geselecteerde ruwe materialen voor een andere samenstelling met meerdere materiaaleigenschappen. Zo wordt de zwartglanzende finish bereikt die klanten verwachten van de BRAVIA.

Afbeelding van weerstandstest.
Duurzaamheid voor de lange termijn

Plastic voor apparaten zoals tv's bevatten toevoegingen voor sterkte en vlamvertraging. Bij de materiaalontwikkeling van SORPLAS™ worden minimale toevoegingen gebruikt om de kwaliteit op het niveau van gewone tv's met plastic te krijgen. Daardoor gaat de tv lang mee met een kleinere ecologische voetafdruk.

Richting een gesloten recyclingcirkel

Een voordeel van SORPLAS™ is dat het niet veel slechter wordt nadat het meerdere keren is gerecycled. Gerecyclede onderdelen van SORPLAS™ kunnen de hoeveelheid afval verminderen en bijdragen aan een maatschappij die zich richt op recycling.

Gemaakt met minder gewicht

Externe luchttoevoer

Precieze giettechnieken maken de panelen sterker en mooier met minder gewicht, zodat de verpakking dunner wordt en plasticverbruik wordt verminderd. Externe luchtinjectie perst harsdelen met lucht om kromtrekken en afval te verminderen.

[1] Deukjes vanwege ongelijke druk tijdens normaal gieten [2] Geen deukjes met externe luchtinjectie [3] Extern oppervlak 
[4] Intern oppervlak [5] In plaats van opvullen met plastic wordt luchtdruk toegepast vanaf de achterkant om ongelijke druk te voorkomen.

Vervoer

Naar duurzamere logistiek
Illustratie van verminderd gewicht en betere verpakkingen vergeleken met 2018
Betere verpakking met minder plastic

Traditioneel werden BRAVIA-tv's aan de boven-, onder- en zijkanten ingesloten door verpakkingsmateriaal. Na verschillende simulaties en een decennialange ervaring in de logistiek hebben we de verpakkingen geoptimaliseerd om de tv te beschermen met minder materiaal, zodat we ons plasticverbruik met 35% verminderen.

Minder CO2-uitstoot door smallere en lichtere verpakking

Door de beschermende verpakking opnieuw vorm te geven hebben we het formaat van het verpakte product met 15% verminderd en het gewicht met 10%. Zo kunnen er ca. 1,3 keer meer units op één pallet. De CO2-uitstoot per unit in transport is daardoor met circa 15% verlaagd.

Illustratie van gietprocessen met externe luchttoevoer, vergeleken met normale gietprocessen.
Afbeeldingen vergelijken oude en nieuwe productverpakking
Minder inkt bespaart grondstoffen

Productinformatie op de verpakking is zorgvuldig gekozen, zodat er circa 90% minder inkt gebruikt wordt tijdens het printen, voor een lagere impact zonder in te boeten op verpakkingsdesign.

Gebruik

Hoge beeldkwaliteit en laag energieverbruik
Afbeelding die laat zien dat de helderheid van het scherm wordt aangepast aan de omgeving
Optimale ervaring en energieverbruik met automatische helderheid

Als de sensoren voor omgevingslicht aanstaan, wordt de helderheid van het scherm aangepast aan de verlichting in uw ruimte. Zo kan er worden bespaard op stroomverbruik.

 [1] Donkere omgeving [2] Lichte omgeving

Afbeelding die laat zien dat het stroomverbruik wordt geregeld op basis van de helderheid van het scherm.
Automatische kijksensor

Voeg het exclusieve accessoire BRAVIA CAM toe om bewegingen van kijkers te detecteren. Als er niemand voor de tv zit, wordt het scherm automatisch gedimd om energieverbruik te minimaliseren.

UI van de tv in energiebesparingsmodus
Simpele installatie: mooi beeld & energiebesparing

De snelle tv-installatie is gemakkelijk en loont. In het installatiemenu kunt u de Energiebesparingsmodus kiezen om de gewenste balans tussen helderheid en energieverbruik te bereiken.

[1] Off [2] High

Afbeelding die laat zien dat het stroomverbruik wordt geregeld op basis van de helderheid van het scherm.
Efficiënt stroomverbruik op basis van de helderheid van elke locatie

Geniet van helder, levendig beeld met unieke signaalverwerking om elk onderdeel van het beeld te optimaliseren.

[1] Donker [2] Standaard helderheid [3] Fel

Een nieuw plastic voor het milieu

Shusuke Tomonaga

Productontwerp afdeling 2, TV Business Group
Over Sony Corporation

Portret van de speaker uit het interview

Sinds 2010 gebruikt onze tv-afdeling SORPLAS™, een gerecyclede kunststof met een hoge mate gerecyclede content, om designproducten op een duurzame manier te produceren.

 Tv's worden steeds groter en steeds vaker getransporteerd, dus wordt ook de impact op het milieu groter. Om grotere tv's te kunnen produceren met een verminderde impact op het milieu, ontwikkelen we sinds 2018 samen met andere bedrijven materialen met SORPLAS™. Niet alleen voor interne onderdelen, ook voor de buitenkant, die voor een groot deel uit plastic bestaat.

Om SORPLAS™ te gebruiken voor de behuizing is veel kennis nodig, maar na meerdere prototypen en verbeteringen hebben we een SORPLAS™-formule ontwikkeld waarmee we de achterkap kunnen maken — het grootste onderdeel. We gaan dit gebruiken in enkele BRAVIA XR-modellen vanaf 2021 en verbruiken zo de helft minder nieuw plastic vergeleken met eerdere modellen.

 BRAVIA zal naast SORPLAS™ ook andere gerecyclede materialen introduceren en verder bijdragen aan het verminderen van onze wereldwijde impact op het milieu.