TriporousTM, bijdragen aan een schone aarde

Een revolutionair nieuw poreus koolstofmateriaal, gemaakt van biomassaoverschotten.

Een revolutionair nieuw poreus koolstofmateriaal om water en lucht mee te filteren

Triporous™ van Sony is een uniek en veelzijdig poreus koolstofmateriaal dat water en lucht filtert, waardoor wereldwijd gebieden schoner, veiliger en comfortabeler worden om in te leven. Met TriporousTM van Sony is water en schone lucht in de toekomst wellicht voor iedereen toegankelijk.
Winnaar van de 'Encouragement Award for 21st Century Inventions' en de '21st Century Contribution' van het Japan Institute of Invention and Innovation.

Afbeelding: Triporous-logo
Afval hergebruiken
Afbeelding: Triporous wordt volledig gemaakt van weggegooide rijstvliezen
TriporousTM is gemaakt van afgedankte rijstvliezen

TriporousTM is gemaakt van biomassaoverschotten. De technologie van Sony recyclet biomassaoverschotten om er TriporousTM van te maken, dat milieubelasting kan helpen verminderen.

Jaarlijks afgedankte rijstvliezen per regio

Er wordt wereldwijd zo'n 150 miljoen ton per jaar weggegooid

[1] Azië (Bangladesh, Cambodja, China, India, Indonesië, Japan, Myanmar, Pakistan, Filipijnen, Thailand, Vietnam): 136 mln ton
[2] Afrika (Egypte, Nigeria): 6,16 mln ton
[3] Zuid-Amerika (Brazilië): 4,74 mln ton
[4] Noord-Amerika (VS): 2,04 mln ton
[5] Europa (EU): 0,84 mln ton
[6] Oceanië (Australië): 0,06 mln ton

Wat is TriporousTM?
Snellere adsorptie, ook van grotere stoffen

TriporousTM heeft poriën in drie verschillende groottes, waardoor er grotere organische deeltjes worden gevangen en bepaalde organische deeltjes veel sneller en efficiënter worden gefilterd dan met conventionele actiefkoolfilters. De grotere poriën absorberen onder andere bacteriën en virussen, grote eiwitten en een reeks andere grote organische moleculen.

[1] TriporousTM   [2] Conventionele actiefkoolfilters

Afbeelding: Snellere adsorptie en grotere deeltjes
TriporousTM presteert beter dan conventionele actiefkoolfilters

Dankzij zijn unieke microstructuur kan Triporous™ effectief gassen en geuren adsorberen. Vergeleken met adsorbensen van op kokosnootschaal gebaseerde actieve kool die doorgaans voor waterzuivering worden gebruikt, verwijdert het bovendien meer grotere organische stoffen (zoals de bacteriofaag MS2) uit vloeistof.

[1] Vervuiling [2] Tijd (min.) [3] Resultaat Triporous™ [4] Op kokosnootschaal gebaseerde actieve kool

Afbeelding: Triporous levert betere resultaten dan actieve kool
De mogelijkheden van TriporousTM

Denk aan geurloze sportkleding, snellere en efficiëntere lucht- en waterzuiveraars, en verbetering van allerlei producten, uiteenlopend van voeding tot cosmetica en elektronica — dit is allemaal mogelijk met de technologie van TriporousTM.

Waterkwaliteit verbeteren

Het TriporousTM-filtermateriaal zou kunnen worden gebruikt om schoon drinkwater te maken, zelfs in vervuilde omgevingen. Dit zou vooral voordelig zijn in ontwikkelingslanden.

Luchtkwaliteit verbeteren

Triporous™ kan de lucht zuiveren door vervuiling zoals industriële dampen en gassen te adsorberen. Dit kan de blootstelling aan bepaalde microscopische deeltjes (PM2,5) en fotochemische smog helpen verminderen.

Afbeelding: Dr. Seiichiro Tabata
Het milieu beschermen met rijstvliezen

Dr. Seiichiro Tabata

Uitvinder van Triporous
Sony Group Corporation

Bij mijn onderzoek naar batterijmaterialen werkte ik aan de ontwikkeling van het nieuwe poreuze materiaal TriporousTM. Het wordt gemaakt van rijstvliezen en heeft poriën in drie verschillende groottes. Vandaar de 'tri' in de naam. Dankzij deze unieke microstructuur is het materiaal geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Omdat TriporousTM bijvoorbeeld virusdeeltjes kan verwijderen, kan het mogelijk worden gebruikt om schoon water te leveren aan gebieden zonder elektriciteit. We zijn nog bezig met onderzoeken en ontwikkelen. Met dit nieuwe materiaal voor schoner water en schonere lucht wil ik de leefbaarheid en duurzaamheid op aarde verbeteren.

Afbeelding: Triporous
TriporousTM

An Innovative New Material for Purifying Water and Air (alleen in het Engels)

Afbeelding: Een bijdrage aan een kleinere productievoetafdruk
Een bijdrage aan een kleinere productievoetafdruk
Afbeelding: Projectoren voor de volgende generatie
Projectoren voor de volgende generatie
Afbeelding: Oplossingen om iedereen toegang te geven tot stroom
Oplossingen om iedereen toegang te geven tot stroom
Licentieaanvragen

Sony is begonnen met licenties uitgeven voor TriporousTM. Bedrijven die willen samenwerken aan TriporousTM of het materiaal in hun eigen producten en fabrieken willen gebruiken, kunnen hier contact opnemen.