Upgrade uw Home Theatre

Elektrotechnicus deelt het verhaal achter de nieuwste AV-ontvanger van Sony 

De luisterruimte van Sony fungeert als laboratorium voor elektrotechnisch manager Tadatoshi Watanabe. Geluid is het onderwerp van zijn experimenten. Bij het testen van de nieuwste Home Theatre AV-ontvanger van Sony probeerde Watanabe niet alleen zijn eigen favoriete muziek of films, maar hij luisterde ook naar heavy metal rocknummers en jazzmuziek, en actiefilms wisselde hij af met comedy's. Het zijn de zorgvuldig uitgevoerde experimenten en de aandacht voor detail die van Watanabe een zeer getalenteerd technicus maken. Hij doet er alles aan om de producten van Sony zeer nauwkeurig af te stemmen, een perfecte geluidskwaliteit op te leveren en zo een sublieme luisterervaring te bieden. 

Watanabe's streven naar perfectie helpt hem audioapparatuur af te stemmen voor optimale prestaties, wat voor soort nummer of film u ook afspeelt. De man die de wisselaar voor 300 discs ontwikkelde en de ontwikkeling van de Super Audio-cd (SA-cd) ondersteunde, is nu ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de STR-DN1070 Home Theatre AV-ontvanger. Hierdoor kunt u als nooit tevoren van hi-res films en muziek genieten in uw Home Theatre. 

Van musicus tot elektrotechnicus

Watanabe's passie voor audio vindt zijn oorsprong in zijn creatieve uitlaatkleppen. Watanabe studeert namelijk niet alleen muziek, maar hij bespeelt ook diverse instrumenten en speelt al sinds het begin van de middelbare school in bands. Hij past deze passie voor en grondige kennis van muziek en instrumenten toe in zijn rol als elektrotechnicus bij Sony. Watanabe stemt de bedrading van elk audioproduct af, zodat de beste aspecten van elk muziekgenre tot hun recht komen.

Afgestemd op hedendaagse muziek

Op bijna elke dag van de week is Watanabe te vinden in de luisterruimte van Sony, waar hij audioproducten afstemt. Hij is verantwoordelijk voor een breed scala aan disciplines, van de geluidskwaliteit tot het ontwerp van printplaten. Wanneer hij iets hoort wat niet helemaal voldoet aan de door Sony gewenste geluidskwaliteit, stuurt hij instructies naar de desbetreffende afdelingen om uit te zoeken wat er moet worden veranderd. Vaak werkt hij rechtstreeks met de fabrikanten van elk afzonderlijk onderdeel van het product om ervoor te zorgen dat alles goed klinkt in de afstemmingsfase. 

Bij het afstemmen van de STR-DN1070 heeft Watanabe het product getest met diverse muziekstijlen, waaronder rock, klassiek en jazz, om er zeker van te zijn dat consumenten een optimale geluidskwaliteit ervaren, naar welk muziekgenre ze ook luisteren.  

"Bij rock ligt de nadruk op bastonen. Als het geluid van de kickdrum niet goed uit de verf komt, worden ook de zware bastonen en percussiegeluiden in klassieke muziek niet goed weergegeven. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat dit geluid wel goed uit de verf komt", aldus Watanabe. 

Optimaliseer uw Home Theatre-ervaring

Watanabe beseft dat de indeling van een huis afwijkt van die van een studio en daarom heeft hij de STR-DN1070 AV-ontvanger ontworpen met de gemiddelde woonkamer in gedachten. Voor een Home Theatre met een AV Amp. zijn zeven speakers nodig. Het kan lastig zijn om uit te zoeken waar elke speaker moet komen te staan. Bij de STR-DN1070 hebt u dit echter zo uitgezocht dankzij het geavanceerde D.C.A.C.-systeem (Digital Cinema Auto Calibration) voor automatische instelling van de speakers.

Met de meegeleverde microfoon bepaalt de geavanceerde D.C.A.C aan de hand van een reeks testtonen het juiste speakerniveau. Dit gebeurt op basis van hoe de speakeropstelling zich verhoudt tot de akoestische eigenschappen van de ruimte. 

Een andere nieuwe functie van de STR-DN1070 waar Watanabe trots op is, is de nieuwe geluidskwaliteitchip. Deze chip maakt gebruik van op het oppervlak gemonteerde onderdelen die vocale consonanten scherp laten klinken en het vervagen van galm voorkomen. 

Genieten van hi-res audio

Watanabe was vanaf dag één een groot voorstander van superieure geluidskwaliteit. Hij heeft enkele jaren gewerkt bij de Super Audio-cd-afdeling van Sony, waarbij hij werd gedreven door de wens om de opnamestudio te voorzien van een betere geluidskwaliteit. Watanabe ondersteunde de productie van SA-cd's in een periode dat DSD-opnameapparatuur (Direct Stream Digital) nog niet veel werd gebruikt. Doordat hij talloze uren heeft doorgebracht in muziekstudio's, begrijpt Watanabe het volledige geluidsbereik van een oorspronkelijke opname volkomen. En die toewijding past hij ook toe op elk product waaraan hij vandaag de dag werkt. Dat de STR-DN1070 Home Theatre AV-ontvanger het afspelen van oorspronkelijke SDS ondersteunt, is het resultaat van de grondige kennis en de grote deskundigheid die Watanabe heeft opgedaan toen hij op de SA-cd-afdeling werkte.

"Hi-res audio is heel belangrijk omdat u hiermee elk aspect van een nummer kunt vastleggen, of het nu gaat om de harmonie van een gitaar, de galm of het punt waarop het geluid daadwerkelijk verdwenen is. Zo kunt u ervaren hoe het is om helemaal op te gaan in geluid", aldus Watanabe. 

Wanneer u naar een nummer met zware bastonen luistert, garandeert de Home Theatre AV-ontvanger dat u ook de subtiele verschillen hoort. Hoewel Watanabe toegeeft dat geluiden van boven de 20 kHz over het algemeen niet worden opgepikt door het menselijk oor, wijst hij ook op het feit dat dit alleen geldt voor enkelvoudige tonen. Als er meerdere geluiden bij elkaar komen, kun je dat voelen. Met deze nieuwe AV-ontvanger kunt u daadwerkelijk voelen hoe de beats en tonen zich met elkaar vermengen terwijl u uw favoriete films bekijkt of naar uw lievelingsnummers luistert. 

Muziek en leven: trends en nieuws voor muziekliefhebbers.